Priemerné mesačné vreckové na Slovensku? Dvadsaťdva eur

Roland Regely | rubrika: Článok | 30. 11. 2018
Dievčatá dostávajú v priemere o tri eurá menej ako chlapci, avšak rodičia im vreckové dajú v nižšom veku.
Priemerné mesačné vreckové na Slovensku? Dvadsaťdva eur

Zdroj: Shutterstock

Priemerné mesačné vreckové, ktoré rodičia dávajú deťom, je približne 22 eur. Najvyššie vreckové dostávajú deti v Banskobystrickom kraji, najnižšie zase v Košickom a Prešovskom. 

 

Chlapci si vreckovým zarobia viac

Dievčatá dostávajú v priemere o tri eurá menej ako chlapci, avšak rodičia im vreckové dajú v nižšom veku. Ukázal to prieskum Tatra banky, ktorý sa uskutočnil na sociálnych sieťach a zapojilo sa doň takmer 2600 rodičov. 

Podľa výsledkov prieskumu, čím sú deti staršie, tým viac z nich vreckové dostáva. Vo veku šiestich rokov má vreckové každé štvrté dieťa, v 11 rokoch ho už dostanú dve z troch detí a len desatina 15-ročných tínedžerov vreckové nedostáva.

Najčastejšie sa za vreckové kupuje jedlo

Podľa Zuzany Žiaranovej, hovorkyne banky, takmer 800 rodičov sa vyjadrilo, že deti si za svoje peniaze najčastejšie kupujú jedlo a sladkosti. Túto možnosť označilo až 37 % opýtaných. Ďalšia tretina detí so svojím vreckovým aktívne hospodári a peniaze si odkladá na niečo väčšie alebo do budúcnosti. Medzi možnosťami, čo deti nakupujú, sa objavili aj oblečenie, elektronika a darčeky pre iných.

Pravidelné vreckové až na druhom stupni ZŠ

Nedávny prieskum Slovenskej sporiteľne tiež ukázal niekoľko zaujímavostí. Podľa neho má bankový účet už 15 % detí na I. stupni základnej školy, na druhom stupni je to štvrtina žiakov a na strednej škole je to až 82 % študentov. Pravidelné vreckové dostáva na II. stupni 37 % žiakov. Na prvom stupni je to len 23 % detí.

Vreckové väčšinou začína vstupom do školy

Rodičia by sa mali rozprávať sa s deťmi o peniazoch, ich hodnote a učiť ich s nimi narábať čím skôr. Od útleho detstva by mali rodičia viesť svoje ratolesti k finančnej gramotnosti. Práve nástup do prvého ročníka základnej školy je moment, od ktorého je vhodné dávať dieťaťu pravidelne malé vreckové, aby sa naučilo vnímať hodnotu peňazí. Vo veku 6 až 7 rokov je to suma do 5 eur mesačne.

„Vždy je lepšie, aby dieťa malo reálne skúsenosti s reálnymi peniazmi. Zo začiatku môžu deti dostávať len symbolické vreckové. Jeho míňanie by mali rodičia kontrolovať, a prípadne dieťaťu vysvetliť, ako si sporiť do budúcnosti,“ povedala analytička Slovenskej sporiteľne Lenka Buchláková. 

Ako často dávať deťom vreckové?

Azda nenájdete univerzálny vzorec. V praxi sa však údajne najlepšie osvedčilo -dávať deťom vreckové pravidelne každý týždeň, pretože najmä menšie deti majú tendenciu minúť naraz väčšiu sumu na nepotrebné veci či sladkosti.

Pre deti staršie ako 10 rokov sa odporúča založiť detskú kartu, na ktorú im rodičia môžu posielať vreckové či iné pravidelné alebo nepravidelné príspevky. Navyše, rodičia majú prostredníctvom internetbankingu prehľad o výdavkoch dieťaťa a môžu mu nastaviť primeraný mesačný limit, ktorý ho naučí rozumne hospodáriť.

Tipy pre rodičov k vreckovému

  • Aby sa dieťa naučilo s peniazmi naozaj hospodáriť, malo by byť schopné presne vymenovať, na čo vreckové minulo aj to, koľko jednotlivé položky stáli
  • Psychológovia neodporúčajú dávať deťom peniaze za dobré známky alebo za pomoc v domácnosti. Vreckové má byť obnos peňazí fixnej výšky, ktoré dostáva pravidelne – v mladšom veku raz týždenne, žiak druhého stupňa raz za dva týždne a starší žiaci a študenti by už mali s peniazmi vedieť vyjsť na mesačnej báze
  • odporúča sa tiež dohodnúť sa s dieťaťom na tom, že keď chce minúť väčšiu sumu (čo je pre 6- až 8-ročné dieťa aj 5 €!), bude o tom vopred informovať rodičov

Zdroj fotografie: Shutterstock.com

Anketa

Aká je podľa Vás najlepšia forma sporenia na dôchodok?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Najvýhodnejšie bežné účty podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+2
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Veľká slovenská banka má novú aplikáciu, zatiaľ len pre pozvaných klientov

17. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Veľká slovenská banka má novú aplikáciu, zatiaľ len pre pozvaných klientov

VÚB banka už spustila svoju novú verziu aplikácie pre mobilné bankovníctvo. Zatiaľ je dostupná len pre vybraných klientov, ktorí ju testujú. Tí však nie sú nadšení, aplikácii dávajú... celý článok

Využívate bankový účet naplno? Tu sú skryté možnosti

16. 4. 2024 | Marek Mittaš, PR článok

Využívate bankový účet naplno? Tu sú skryté možnosti

Bankový účet je bežnou súčasťou života každého z nás, na Slovensku ho používa takmer každý dospelý. Avšak nie vždy využíva všetky možnosti, ktoré mu účet ponúka. Prípadne naopak, platí... celý článok

Aktualizovali sme rebríčky sporiacich účtov a termínovaných vkladov

10. 4. 2024 | Redakcia

 Aktualizovali sme rebríčky sporiacich účtov a termínovaných vkladov

Prvé tri miesta v rebríčku sporiacich účtov obsadili Fio banka, Prima banka a 365. bank. Pri termínovaných účtoch sa v rebríčku umiestnili Privatbanka, Fio banka a Prima banka. Toto... celý článok

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

21. 12. 2023 | Marek Mittaš

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

Online služby zjednodušili množstvo procesov, vrátane platieb a nakupovania. Bohužiaľ, kvôli nim vznikli aj mnohé problémy a komplikácie, s ktorými sa môže stretnúť každý z nás. Medzi... celý článok