Operatívny lízing. Veci nevlastníte, ale využívate

Marek Mittaš | rubrika: Článok | 21. 11. 2018
Operatívny lízing je možnosť, ako využívať rôzny majetok bez toho, aby ste ho museli kupovať a vlastniť. Prenajímate si ho ako službu a ponuka sa neustále rozširuje.
Operatívny lízing. Veci nevlastníte, ale využívate

Zdroj: Shutterstock

Veci sa stávajú službou

Operatívny lízing je v princípe niečo podobné, ako prenájom priestorov. Dnes už mnoho podnikateľov nemá nehnuteľnosti, v ktorých podniká v osobnom vlastníctve, ale je pre nich výhodnejšie si objekt prenajať. Na tejto báze a výhodnosti prenájmu je postavený operatívny lízing, pri ktorom však nejde o nehnuteľný, ale hnuteľný majetok, ktorý si prenajímate. Operatívny lízing, teda možno chápať ako nájomný vzťah, v ktorom prenajímateľ ponecháva nájomcovi predmet počas vopred dohodnutej doby a ten mu za to uhrádza platby nájomného. Tu je aj základný rozdiel medzi klasickým a operatívnym lízingom.

V súčasnosti sa najviac cez operatívny lízing financujú automobily, ale je možné takto financovať napríklad aj stroje, celý vozový park, počítače a kancelársku techniku, mobilné telefóny a podobne. Zmluva o operatívnom lízingu nie je osobitne upravená ako typ zmluvy, uzatvára sa podľa § 269 ods. 2 zákona č. 513/1991 Zb. Obchodného zákonníka.

 

Predmet využívate, ale nevlastníte

Otázkou ostáva, prečo je výhodnejší operatívny lízing ako lízing klasický? Počas operatívneho lízingu totiž platíte poplatky ako pri lízingu, ale nakoniec predmet nikdy nevlastníte. Odpoveďou je minimum starostí. Počas operatívneho lízingu preberá zodpovednosť o predmet nájmu jeho vlastník. V prípade automobilu to znamená, že spoločnosť vlastniaca auto sa stará o servis, údržbu, výmenu pneumatík, hradí povinné zmluvné poistenie a havarijné poistenie, zaplatí daň z motorových vozidiel a podobne.

Samozrejme, rozsah konkrétnych služieb v balíčku sa na zmluve zakotvuje individuálne, niekde je možné si zvoliť v rámci plátok aj diaľničné známky, palivové karty, navigáciu GPS sledovanie a pre nájomcu to znamená, že sa stará len o bežnú základnú údržbu majetku, teda dopĺňanie kvapalín, umývanie a podobne. Samozrejme benzín si už hradíte z vlastného.

Podobne ako pri prenájme nehnuteľností je však potrebné počítať s tým, že aj pri operatívnom lízingu vás môžu čakať ďalšie poplatky, napríklad na obnovu majetku, ktorý zničíte nepozornosťou alebo vedome.

Tip: Aké sú druhy leasingu na auto a ako fungujú?

Vždy nový a funkčný majetok

Jednou z veľmi dôležitých predností operatívneho lízingu, hlavne v podnikaní, je zabezpečenie predmetu nájmu aj v prípade nepredvídateľných udalostí. Ide napríklad o nečakaný výpadok vozidiel vo vozovom parku, ale  náhrada je poskytovaná aj v prípade poruchy prenajatého majetku. To znamená, že ak máte prenajatý napríklad poľnohospodársky stroj a príde k jeho poruche, spoločnosť vám zabezpečí stroj nový a vaše podnikanie nie je ohrozené.

Navyše pri operatívnom lízingu je priestor aj na permanentnú inováciu majetku. To znamená, že môžete mať napríklad zariadenie stále najvýkonnejšie a najhospodárnejšie, čo zabezpečí udržanie konkurencieschopnosti. Tak isto môžete v účtovníctve počítať s opakujúcou sa položkou a viete lepšie plánovať náklady spojené s užívaním majetku. Nezastihne vás nepredpokladaný výdavok v podobe napríklad nových zimných gúm alebo aktualizácie softvérov a podobne. Samozrejme operatívny lízing je aj uznateľným daňovým výdavkom.

Má aj svoje muchy

Aj operatívny lízing má svoje negatíva. Niekde to môže byť napríklad obmedzený počet najazdených kilometrov počas dvoch rokov a podobne. Prirodzene aj spoločnosť sa chráni, aby ste po ukončení lízingu neodovzdali úplne znehodnotený tovar. Preto je napríklad pri autách veľmi dôležité sledovať tento údaj,  či je za prekročenie kilometrov sankcia.

Tak isto treba počítať s tým, že operatívny lízing sa využíva len na dobu určitú. To môže byť pre firmy a ľudí, ktorí chcú mať každý rok alebo dva nové auto skôr výhoda, no pre tých, ktorí by auto chceli využívať pokojne aj desať rokov je operatívny lízing podstatne drahší. Pre ľudí, ktorí menia auto každý rok, bude napríklad cenovo výhodný. Záleží od povahy majiteľa.

Od podnikateľov k súkromným osobám

Hoci bol pôvodne operatívny lízing mierený na firemnú klientelu, už sa dostáva do popredia aj ako produkt pre nepodnikateľov. Nástup trendu je pomalý, no viditeľný hlavne pri automobiloch. „Auto je pre  tridsiatnikov stále dôležité, dá sa povedať, že pre niektorých je dokonca statusovou záležitosťou,“ komentuje vlastníctvo auta Zuzana Ďuďáková hovorkyňa UniCredit Bank. Z ich prieskumu vyplynulo, že väčšina tridsiatnikov (60 %) si auto chce kúpiť do osobného vlastníctva.

„Rastie však skupina tých, ktorí auto vnímajú len ako pracovný nástroj alebo dopravný prostriedok. Chcú s ním mať čo najmenšie starosti a volia operatívny leasing ,“ dodáva. Operatívny lízing sa tak pre svoje nemalé výhody a minimálnu starostlivosť stáva zaujímavým prvkom aj pre ľudí, ktorí nepotrebujú veci vlastniť, aby ich využívali a hlavne sa o veci nepotrebujú starať a venovať energiu ich údržbe. Preto si čoraz viac mladých ľudí prenajíma nehnuteľnosti a aj trend operatívneho lízingu má potenciál rastu aj v nefiremnej sfére.

Anketa

Ste vlastníkom vozidla?

1. Aká musí byť minimálna hĺbka dezénu letnej pneumatiky?

2. Výrobcovia neodporúčajú jazdiť s pneumatikou, ktorá je staršia ako:

3. Čo je najčastejšou príčinou nerovnomerne opotrebovaných pneumatík?

4. Aké poškodenie pneumatiky sa už nikdy nesmie opravovať?

5. V akých podmienkach by sa mali skladovať pneumatiky?

Marek Mittaš

Autor článku Marek Mittaš

Šéfredaktor portálu peniaze.sk. V prevažnej miere sa venuje bankovej problematike a investovaniu.  Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+9
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok