Bitcoin koncom roka prudko klesá, nasledujú ho aj iné kryptomeny

Roland Regely | rubrika: Článok | 27. 11. 2018
Kurz bitcoinu klesá k hranici 4 tisích dolárov a dostal sa na 13-mesačné minimum. Výpredaj zasiahol aj ďalšie digitálne meny, ako sú ethereum, litecoin a ripple.
Bitcoin koncom roka prudko klesá, nasledujú ho aj iné kryptomeny

Zdroj: Shutterstock

Bitcoin ďalej klesá. Jeho kurz na platforme Bitstamp prvýkrát za vyše 1 rok padol pod hranicu 5000 USD (4375,60 eura) a dostal sa na nové 13-mesačné minimum. To signalizuje, že širší výpredaj kryptomien z minulého týždňa pokračuje. Informovala o tom agentúra TASR.

Bitcoin neskôr zmazal časť svojich strát a s mínusom 8,7 % sa predával po 5100 USD, keď predtým jeho kurz padol pod dôležitú hranicu 5000 USD prvýkrát od 12. októbra 2017. Kurz sa znížil až na 4958 USD.

Padli aj ostatné kryptomeny

Ostatné digitálne meny oslabili ešte prudšie. Kurz etherea padol až o 12 % a litecoinu o 13 %. Z dôležitých kryptomien si polepšil len ripple. Bloomberg Galaxy Crypto Index klesol až o 8,3 % na 1-ročné minimum.

Nedávne výpredaje podľa niektorých expertov spustilo zhoršenie nálady na trhu kryptomien spôsobené rozdelením bitcoinu cash na dve separátne meny, čo vyvolalo obavy z potenciálnej destabilizácie celého trhu digitálnych mien.

 

Pokles o nepríjemných 70 percent

Trhová kapitalizácia kryptomien podľa údajov CoinMarketCap.com od januárového vrcholu klesla o vyše 660 miliárd USD. Bitcoin padol zo svojich maxím z decembra 2017 o 70 %.

Zlej nálade pridávajú regulačné úrady

Negatívny vplyv na náladu na trhu s kryptomenami majú aj opatrenia regulačných úradov. Americká komisia pre cenné papiere a burzy SEC oznámila pokuty pre dve firmy z odvetvia, ktoré neregistrovali svoje prvotné emisie digitálnych mincí ako cenné papiere.

A agentúra Bloomberg priniesla pred nedávnom správu, že americké ministerstvo spravodlivosti vyšetruje, či minuloročný prudký rast kryptomien nebol sčasti spôsobený manipuláciou, keď obchodníci údajne umelo nafukovali kurz bitcoinu prostredníctvom meny tether.

Za poklesom aj Goldman Sachs

Prvotné poklesy spôsobili obavy, že finančné inštitúcie na Wall Street sa vyhýbajú virtuálnym menám. Dôvodom boli správy v médiách, podľa ktorých banka Goldman Sachs odkladá plány na zriadenie obchodovanej platformy pre digitálne meny. Bitcoin ihneď oslabil o 4,45 percenta.

Ďalšie obdobie nevyzerá tiež ružovo

Budúci regulačný rámec pre digitálne meny zostáva nejasný a americká Komisia pre cenné papiere a burzy (SEC) upozornila, že niektoré digitálne meny emitované v rámci prvej verejnej ponuky by sa mohli považovať za cenné papiere. Znamená to, že na obchodovanie s nimi by sa vzťahovali americké federálne zákony, dodáva bbc.com.

Bitcoin spotrebuje oproti zlatu dvojnásobok energie

Množstvo energie spotrebované na získanie jedného dolára z ťažby kryptomien, ako je napríklad bitcoin, je viac ako dvojnásobné v porovnaní so získaním rovnakej hodnoty v ťažbe medi, zlata alebo platiny.

Vyplýva to zo štúdie vedcov amerického Oak Ridge Institute. Virtuálna a skutočná ťažba sú si pritom podobnejšie, ako by si ktokoľvek pomyslel, poznamenal server The Guardian.

Zatiaľ čo odmena môže byť len virtuálna, energetické náklady sú veľmi reálne. Zistilo sa, že sieť ťažiarov bitcoinu spotrebuje za jediný rok viac energie ako celé Írsko a že vyprodukuje rovnaké ročné emise uhlíka ako jeden milión transatlantických letov.

Nová štúdia je prvá, ktorá posudzuje energetickú náročnosť na ťažbu pripadajúcu na vytvorenie hodnoty jedného dolára. Autori chcú podnietiť debatu o adekvátnosti a udržiteľnosti nárokov na energiu.

Do úvahy je nutné zahrnúť i cenové výkyvy, ale napríklad aj skutočnosť, že pri ťažbe kryptomien v Číne vzniká štvornásobné množstvo emisií oxidu uhličitého ako pri ťažbe kryptomien v Kanade.

Zdroj fotografie: Shutterstock.com

Anketa

Aká je podľa Vás najlepšia forma sporenia na dôchodok?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+2
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

20. 3. 2024 | Daniel Výcha

Najzaujímavejšie investičné oblasti, ktoré sú mimo pozornosti investorov

Investori majú v dnešnej dobe nespočetné možnosti, do čoho investovať. Okrem obľúbených a najrozšírenejších finančných inštrumentov, ako sú akcie a dlhopisy, si môžu vybrať aj zlato,... celý článok

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

18. 3. 2024 | Redakcia

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

Bitcoin má väčšiu kapitalizáciu ako striebro, Craig Wright nie je Satoshi, Ethereum prešlo ďalším upgradom a za novú Teslu môžete zaplatiť dogecoinami. Svet kryptomien je zasa plný... celý článok

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

9. 2. 2024 | Daniel Výcha

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

Rok 2023 bol pre investície veľmi zaujímavý. Po dlhej pandémii, ktorá výrazne ovplyvnila mnohé segmenty, sme si museli najmä v rámci financií a investovania zvyknúť na novú realitu.... celý článok

Podielové fondy sú atraktívne aj pre menších investorov. Môžu vďaka nim diverzifikovať investičné riziko

28. 12. 2023 | Redakcia

Podielové fondy sú atraktívne aj pre menších investorov. Môžu vďaka nim diverzifikovať investičné riziko

Podielové fondy sú spoľahlivou bránou do sveta investícii prakticky pre každého. Aj drobný, začínajúci a nesmelý investor s pár desiatkami eur sa vďaka nim môže podieľať na výnosoch... celý článok

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

12. 12. 2023 | Marek Mittaš

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

Finančno-poradenská spoločnosť Simplea má aktuálne 150 certifikovaných finančných sprostredkovateľov a 18 pobočiek. Na ďalší rok chystá dynamický rast. Posilní ju spoločnosť Swell... celý článok