Neprezuli ste? V prípade nehody môžete mať problém

Roland Regely | rubrika: Článok | 6. 12. 2018
Okrem správne zvolených pneumatík je dôležité skontrolovať aj hĺbku dezénu pneumatiky.
Neprezuli ste? V prípade nehody môžete mať problém

Zdroj: Shutterstock

Stihli ste už prezuť letné pneumatiky na zimné? Máte postarané o pokojnejší spánok. Ak totiž vinník nehody nemá prezuté pneumatiky, od 15. novembra môže mať problém pri riešení nehody, ale aj poistnej udalosti.

 

Čo hovorí zákon

Používanie zimných pneumatík je totiž v období od 15. novembra do 31. marca povinné pre osobné vozidlá, pokiaľ sa na vozovke nachádza súvislá vrstva snehu, námraza alebo ľad.

Letné pneu sú v zime skutočne nebezpečné

"Zimné pneumatiky odporúčame už pri nižších teplotách, v našich podmienkach je to pri teplotách nižších ako 10 stupňov Celzia, nakoľko zmes, ktorá je použitá v letných pneumatikách stvrdne a pneumatiky sa tak rýchlo dostávajú do šmyku.

Zimné pneumatiky majú členitejší dezén s malými lamelami a vďaka tomu lepšie držia na vozovke pri zníženej teplote a na zasneženom povrchu. Takisto brzdná dráha vozidla na letných pneumatikách je pri nepriaznivom počasí oveľa dlhšia," vysvetľuje Martin Škultéty z oddelenia likvidácie poistných udalostí motorových vozidiel Allianz – SP, v tlačovej správe pre agentúru TASR.

pneumatiky zimne kedy prezut

Nevhodné pneumatiky vám spočíta aj poisťovňa

Podľa hovorkyne poisťovne Lucie Muthovej môžu byť neprezuté pneumatiky navyše príčinou zníženého poistného plnenia. V prípade vzniku poistnej udalosti je poisťovňa oprávnená primerane znížiť poistné plnenie, ak došlo k poškodeniu alebo zničeniu vozidla z dôvodu, že nebolo udržiavané v riadnom technickom a výrobcom predpísanom stave, napríklad aj, ak malo nesprávne zvolené pneumatiky či ojazdený dezén.

V zázname o dopravnej nehode od polície však musí byť uvedené, že príčinou vzniku nehody boli práve nesprávne zvolené pneumatiky, prípadne to preukáže znalecké dokazovanie.

Rozhoduje aj hĺbka dezénu

Okrem správne zvolených pneumatík je dôležité skontrolovať aj hĺbku dezénu pneumatiky. Slovenské zákony povoľujú minimálnu hĺbku dezénu na zimnej pneumatike 3 mm (na letnej je to 1,6 mm). 

Ako zistiť hĺbku dezénu aj bez servisu? "Ak po ruke nemáme hĺbkomer, na kontrolu drážok zimných pneumatík stačí test so slovenskou 5-centovou mincou. Tá má na zadnej časti vyobrazený najznámejší slovenský vrch, Kriváň. Jeho vrchol na rube mince je vzdialený od okraja mince presne 3 mm. Ak teda vložíte mincu do drážky pneumatiky a vrchol Kriváňa je skrytý v drážke, pneumatika na vašom vozidle spĺňa zákonom stanovené podmienky pre použitie v zime a nemá problém ani s prírodnými zákonmi. Ak však vrchol kopca vidíte, pneumatika je zrelá na prezutie. Odporúčaná hĺbka dezénu zimných pneumatík je pritom 4 mm, a to si viete jednoducho zmerať aj 2-eurovou mincou, keďže strieborný okraj dvojeurovky má presne 4 mm," radí Muthová.

Kedy kupovať nové pneumatiky

Nové pneumatiky je potrebné kupovať vtedy, keď zoderiete dezén alebo na základe ich veku. Obúvať by ste určite nemali pneumatiky staršie ako 10 rokov. 

Ak najazdíte okolo 25 000 kilometrov ročne, vaše pneumatiky vydržia asi 4 roky. Ak najazdíte menej, povedzme 10 000 km, ich dezén tak skoro neopotrebujete. Vtedy sa odporúča nechať gumy aspoň raz do roka skontrolovať v pneuservise.

Je dôležité mať istotu, či sú po rokoch používania stále bezpečné. Ohľad na stav pneumatík totiž berú aj poistní likvidátori. Ak sa vám prihodí havária práve pre zlý stav pneumatík, poisťovňa od poistného plnenia môže upustiť.

Zdroj fotografie: Shutterstock.com

Anketa

Kedy prezúvate na zimné pneumatiky?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok