Ako sa poistiť na lyžovačku a na čo si dať pozor

Miroslava Hrášková | rubrika: Článok | 27. 11. 2018
Vyraziť na lyžovačku bez príslušného poistenia sa dá považovať za nezodpovedný prístup a dokonca hazard, pokiaľ sa chystáte do zahraničia.
Ako sa poistiť na lyžovačku a na čo si dať pozor

Zdroj: Shutterstock

Zasnežené kopce, slniečko, sladké nič nerobenie, posedenie v svetre s nórskym vzorom na terase vedľa lyží zapichnutých v snehu a v ruke držiac teplý grog. To je predstava krásnej zimnej dovolenky, ktorú si rok od roka dopriava čoraz viac Slovákov.  Aby sa však zo skvelej a pohodovej lyžovačky nestala nočná mora, kedy zdravotné a čo je horšie aj finančné následky budete znášať ešte dlho potom, musíte si obstarať vhodné poistenie.

Lyžovačka na Slovensku: So zdravotnou kartičkou a poistením na hory

Pokiaľ sa chystáte na lyžovanie na nejakom bežnom kopci za chalupou, postačí vám v prípade zranenia zdravotná kartička.

Ak sa však rozhodnete navštíviť Vysoké Tatry, určite si zjednajte aj poistenie na hory. Okrem Vysokých Tatier, budete poistenie na hory potrebovať aj do:

  • Nízkych Tatier
  • Belianskych Tatier a Roháčov (Západné Tatry)
  • Pienin, Beskýd
  • Malej a Veľkej Fatry

Poistenie na hory kryje zásah horskej služby. Pokiaľ by sa vám stal úraz na svahu a musela by zasahovať horská služba, počítajte s tým, že by vyžadovala úhradu nákladov. Prípade, že nemáte zjednané poistenie, musíte náklady horskej služby preplatiť z vlastného vrecka. Prísť by ste tak mohli aj o niekoľko stoviek či tisíciek eur.

Pritom poistenie na hory je pomerne lacná záležitosť. Na osobu a deň hovoríme o sume už od 80 centov až 1 eura.  To sa týka len dospelých osôb. Deti do 18 rokov poistené byť nemusia.

 

Mimo poistenia na hory vám tak v prípade zranenia postačí bežné zdravotné poistenie a v prípade nutnosti ošetrenia sa preukážete predovšetkým kartičkou vašej zdravotnej poisťovne.

Do zahraničia je zdravotná kartička málo

Zdravotná kartička resp. európsky preukaz zdravotného poistenia by vám mal vystačiť na zdravotné ošetrenie v rámci celej Európskej únie. Avšak len v rozsahu základného poistenia v domovskej krajine (teda na Slovensku). Ošetrenie v Západnej Európe je však mnohonásobne drahšie a za mnoho výkonov sa pripláca.

Aby ste nemuseli tieto dodatočné náklady znášať, vyplatí sa pribaliť si na lyžovačku aj cestovné poistenie. Cestovné poistenie kryje aj náklady súkromných zdravotníckych zariadení, ktoré sú v dosahu lyžiarskych stredísk a kde obvykle "bežnú  zdravotnú kartičku" neuplatníte.

Cestovné postenie však automaticky poistenie na hory nezahŕňa. Preto si skontrolujte či sa dá pripoistiť i zásah horskej služby v Alpách.

Pokiaľ sa chystáte lyžovať v zahraničí, mali by ste zvážiť aj poistenie zodpovednosti za škodu.

Môžete sa dostať do situácie kedy sami nebudete zranení, môžete však spôsobiť škodu či zranenie inému. Poistenie zodpovednosti za škodu vás ochráni od súdneho vymáhania náhrady škody. Náhrada škody spôsobená na majetku či zdraví iného lyžiara sa môže vyšplhať aj na desiatky tisíc eur.

Pozor, alkohol na lyže nepatrí!

Teplý grog, varené víno či nejaký ten štamperlík, však na svah nepatrí. Tento pôžitok si nechajte až na záver lyžovačky, alebo až na večer "ku krbu". Po požití alkoholu už v žiadnom prípade na lyže či snowboard nevstupujte. Ani na sánky!

Ak by ste aj priamo neboli vinníkom, všetkým účastníkom nehody sa automaticky dáva "fúkať", či sa inak preveruje požitie alkoholu. Ak je zistená prítomnosť alkoholu, poisťovňa neprepláca náhradu škody. Požitie alkoholu, drog či iných omamných látok predstavuje výluku v poistnom krytí.

Na zmiznuté lyže s cestovným poistením batožiny

Boli ste svedkom situácie, kedy lyžiarovi z pred reštaurácie či bufetu ukradli lyže, alebo ste sa sami do takej situácie dostali? Ukradnuté lyže vám poisťovňa preplatí, len ak máte spolu s cestovným poistením zjednané aj poistenie batožiny. Avšak ani vtedy vám poisťovňa automaticky náklady nepreplatí. Musíte dodržiavať bezpečnostné pravidlá. Lyže či snowboard musíte nechať v stojane na to určenom a tiež zaistiť zámkom.  Len tak voľne zapichnuté lyže na svahu alebo ponechané na streche auta nie sú chránené ani poistením batožiny.

Poisťovne teda väčšinou plnia v prípade, kedy bola prekonaná prekážka (vylomený zámok, rozbitý nosič na aute a pod.) a krádež ste hlásili na polícii (bola spísaná zápisnica).

Keď lyžujete na Slovensku, nemusíte mať hneď zjednané cestovné poistenie s pripoistením batožiny, ak chcete ochrániť svoje lyže. Lyže môžu byť poistené aj v rámci poistenia domácnosti.

Ako si poistenie zadovážiť

Ciest a spôsobov, ako si obstarať poistenie je dnes mnoho. Môžete si ho zjednať priamo na pobočke poisťovni alebo vo svojej banke. Môžete si ho zjednať cez svojho poisťovacieho agenta telefonicky, alebo on-line cez internet či dokonca cez mobilné aplikácie vašej poisťovne.

Anketa

Preferujete lyžovačku v zahraničí než na Slovensku?

Miroslava Hrášková

Autor článku Miroslava Hrášková

V článkoch sa najradšej venuje problematike daní, dávok a dôchodkov. Okrajovo spracováva aj oblasť financovania bývania, termínovaných vkladov a sporenia. Vyštudovala hospodársku politiku na ekonomicko-právnej fakulte Masarykovej... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

7. 2. 2024 | Redakcia

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

Na Finparáde nastala aktualizácia rebríčkov najlepšieho rizikového poistenia na trhu. Jednotkou je poistenie od poisťovne Uniqa, druhé miesto patrí Generali Poisťovni a rebríček uzatvára... celý článok

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

20. 12. 2023 | Barbora Magočová

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

Dopravné nehody so sebou neprinášajú len nepríjemnosť v podobe poškodenia vozidla. Problémom býva aj to, že ho (minimálne určitú dobu) nemôžete používať. Bez pojazdného auta ale mnoho... celý článok

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

12. 12. 2023 | Marek Mittaš

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

Finančno-poradenská spoločnosť Simplea má aktuálne 150 certifikovaných finančných sprostredkovateľov a 18 pobočiek. Na ďalší rok chystá dynamický rast. Posilní ju spoločnosť Swell... celý článok

Nesúhlasíte s rozhodnutím Sociálnej poisťovne? Ako sa proti nemu môžete brániť?

14. 11. 2023 | Barbora Magočová

Nesúhlasíte s rozhodnutím Sociálnej poisťovne? Ako sa proti nemu môžete brániť?

Rozhodnutia Sociálnej poisťovne vás môžu výrazne ovplyvniť prakticky vo všetkých obdobiach vášho života. Zďaleka sa netýkajú len starobných či invalidných dôchodkov; dopad na rodinné... celý článok