Sused môže vlastniť aj časť vášho pozemku

Barbora Magočová | rubrika: Článok | 6. 12. 2018
Nadobudnutie vlastníckeho práva vydržaním vôbec nie je také neobvyklé, ako si možno myslíte. Čítajte, za akých podmienok možno vec vydržať a kedy najčastejšie k vydržaniu dochádza.
Sused môže vlastniť aj časť vášho pozemku

Zdroj: Shutterstock

Základom je tzv. oprávnená držba

Nechali ste si vyhotoviť geometrický plán pozemku a zistili ste, že veľkú časť parcely ohradil a užíva váš sused? Boj o posunutie plota môže byť už vopred prehratý; sused sa už totiž mohol dávno stať vlastníkom užívanej časti pozemku vďaka inštitútu vydržania. Z právneho hľadiska vydržanie spočíva v nadobudnutí vlastníctva v dôsledku tzv. kvalifikovanej držby veci.

„Kvalifikovanosť“ držby z pohľadu zákona znamená, že ide o držbu, ktorá splňuje stanovené podmienky pre to, aby na jej základe mohlo dôjsť k získaniu veci do vlastníctva vydržaním. Na vydržanie veci totiž v rozpore s rozšíreným presvedčením nestačí, že držiteľ užíva vec po zákonom stanovenú dobu. Podstatné je, aby bol držiteľ po celú vydržaciu dobu so zreteľom na všetky okolnosti dobromyseľný o tom, že mu vec patrí. Takáto držba sa tiež nazýva držbou oprávnenou.

 

Klasickým oprávneným držiteľom býva práve vlastník susedného pozemku, ktorý odjakživa užíval aj časť priľahlej parcely, fakticky tvorila časť jeho dvora či záhrady a skutočný vlastník predmetnej časti pozemku dlhú dobu vlastne ani netušil, že bol nejakým spôsobom ukrátený. Dobromyseľnosť držiteľa býva veľmi často zvýraznená aj tým, že výstavbu oplotenia realizovali ešte jeho predkovia (resp. predchádzajúci vlastníci pozemku) a on tým pádom predpokladal, že ohradená plocha zodpovedá skutočne veľkosti jeho parcely.

Dobromyseľnosť takéhoto držiteľa Občiansky zákonník chráni (a pasivitu skutočného vlastníka naopak trestá) tým, že v okamihu splnenia všetkých podmienok pre vydržanie vec automaticky prechádza do vlastníctva toho, kto ju reálne užíva – aby sa dlhodobý faktický stav uviedol do súladu so stavom právnym.

Tip: Kedy je potrebné vyžiadať si stavebné povolenie

Dobromyseľnosť zväčša vyžaduje prítomnosť titulu nadobudnutia vlastníctva

Slovenské súdy sú pri posudzovaní dobromyseľnosti držby skôr prísnejšie, a to napriek tomu, že v prípade pochybností sa podľa zákona dobromyseľnosť držiteľa predpokladá. Judikatúra zastáva názor, že väčšina prípadov dobromyseľnej držby vyžaduje skutočnosť, ktorá má objektívne znaky titulu nadobudnutia vlastníctva.

To znamená, že pri počiatku držby musela byť (aspoň zdanlivo) prítomná nejaká okolnosť, na základe ktorej držiteľ nadobudol presvedčenie, že vec alebo právo mu naozaj patrí. V praxi napríklad pôjde o prípady, kedy sa do držby dostala vec na základe dedičského rozhodnutia o nadobudnutí veci, ktorá v čase smrti poručiteľa nebola jeho vlastníctvom (a teda nemala byť zaradená do dedičstva).

Podobnými prípadmi sú získanie veci na základe kúpnej či darovacej zmluvy, ktoré sú z nejakého dôvodu neplatnými (bližšie napr. rozhodnutie Najvyššieho súdu SR, sp.zn. 3 Cdo 17/2016). Na margo uvedeného treba dodať, že okolnosti nadobudnutia vlastníctva by mali skutočne vzbudiť dôvodné presvedčenie o tom, že vlastníctvo na držiteľa aj prešlo.

V tejto súvislosti bol napríklad vyslovený právny názor, že ak sa niekto chopil držby na základe ústnej zmluvy o prevode nehnuteľnosti, nemohol byť v dobrej viere, že je vlastníkom veci, a to ani v prípade, že bol presvedčený, že aj ústna forma zmluvy je pre platné uzatvorenie zmluvy postačujúca (bližšie napr. rozhodnutie Najvyššieho súdu SR, sp.zn. 6 Sžo 161/2008).

Vydržať možno veci aj práva

Okrem nehnuteľných je samozrejme možné vydržať aj hnuteľné veci. V praxi však prevládajú spory o vydržanie nehnuteľností, a to nielen vzhľadom k ich hodnote, ale i vzhľadom k okolnostiam, za ktorých sa človek môže stať dobromyseľným držiteľom. Predmetom vydržania bývajú aj práva – typickým príkladom býva právo zodpovedajúce vecnému bremenu prechodu a prejazdu.

K jeho vydržaniu dochádza vtedy, keď vlastník dlhodobo toleruje používanie neohradeného pozemku k prechodu či prejazdu na iný pozemok. Aj tu však platí podmienka dobromyseľnosti. Ak vlastník pozemku súhlasí, aby si sused občas skrátil cestu k svojej nehnuteľnosti prechodom krížom cez jeho parcelu, ale z okolností je jasné, že mu nijaké právo prejazdu či prechodu neposkytuje, nebude držba práva vecného bremena dobromyseľná.

Ak ste však susedný pozemok používali pre príjazd do vlastného dvora či záhrady takpovediac od nepamäti na základe zmluvy, ktorá sa neskôr ukázala ako neplatná a sused zrazu prejazd znemožnil postavením oplotenia, dá sa o vydržaní uvažovať.

Do vydržacej doby treba započítať aj držbu právneho predchodcu

Všeobecne platí, že oprávnený držiteľ vydrží vec, ak ju má v nepretržitej držbe 3 roky. V prípade nehnuteľností stanovuje zákon až 10 ročnú vydržaciu dobu. Do vydržacej doby sa započítava aj doba, počas ktorej mal vec v oprávnenej držbe právny predchodca držiteľa. Ak teda napríklad vaši rodičia ako dobromyseľní držitelia užívali aj časť susedného pozemku tak, ako keby bola ich a vy ste v tomto užívaní pokračovali v domnienke, že ide o časť vášho pozemku, môžete si započítať do plynutia vydržacej lehoty aj ich držbu.

Pre úplnosť dodajme, že vydržanie nastane len vtedy, ak sa v rámci vydržacej lehoty skutočný vlastník nebráni. Ak teda máte podozrenie, že niekto užíva vec, ktorá je vaša, prípadne trpíte výkon práva zodpovedajúceho vecnému bremenu, musíte dotyčného na svoje nároky preukázateľne upozorniť. Od okamihu, keď sa držiteľ zoznámi s tým, že vec či právo mu nenáležia, už totiž nemôže byť dobromyseľným držiteľom. 

Anketa

Vlastníte nejaký pozemok?

1. Kedy sa platí daň pri predaji nehnuteľnosti:

2. Kto platí daň z prevodu nehnuteľnosti?

3. Príjmy z predaja nehnuteľnosti sa v daňovom priznaní uvedú:

4. Aby ste si mohli uplatniť oslobodenie od platenia dane z prevodu nehnuteľnosti:

5. Ak zdedíte nehnuteľnosť v priamom rade:

6. Oslobodenie od dane z prevodu nehnuteľnosti si môžete uplatniť na:

7. Pri výpočte dane z prevodu nehnuteľnosti si môžete uplatniť:

8. Úroky z hypotéky, za ktorú bol dom či byt pôvodne kúpený medzi výdavky:

9. Pri posudzovaní výdavkov u dani z prevodu vlastníctva:

10. Daň z prevodu nehnuteľnosti sa uvádza:

Barbora Magočová

Autor článku Barbora Magočová

Barbora Magočová je právnička. Venuje sa najmä obchodnému a občianskemu právu a popri právnej praxi rozvíja aj publikačnú činnosť. Pre Peniaze.sk píše články týkajúce sa hlavne právnych aspektov podnikania a obchodných záväzkových... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+8
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok