5 nevýhod outsourcingu, s ktorými musia firmy počítať

Miroslav Homola | rubrika: Článok | 14. 12. 2018
Outsourcing je trend, ktorý vyžívajú hlavne malé a stredné firmy v snahe znížiť si náklady fungovania. Navyše, jeho popularite nahráva aj stav na pracovnom trhu. Okrem množstva výhod však so sebou prináša aj isté problémy.
5 nevýhod outsourcingu, s ktorými musia firmy počítať

Zdroj: Shutterstock

Čo je to outsourcing?

Tento výraz je umelo vytvorený z anglického jazyka. Používa sa na označenie externého poskytovateľa služieb alebo výroby, respektíve môžeme hovoriť aj o odbere zdrojov mimo firmy. Môže to byť aj forma externej práce, ktorá sa predtým vykonávala interne.

Outsourcing sa používa napríklad v ekonómii, výrobnom priemysle, prípadne v IT sektore. Niekedy sa označuje aj ako zabezpečenie pracovníkov z vonkajších zdrojov prostredníctvom externej agentúry. Jednou z jeho najväčších výhod je zníženie nákladov a personálnych či prevádzkových kapacít. Samozrejme, nás budú zaujímať nevýhody tohto trendu.

 

1. Cudzinec v dome

Medzi najväčšie riziká, ktoré so sebou externá spolupráca prináša, je pravdepodobný únik citlivých informácií firmy, prípadne krádež duševného vlastníctva či podnikového „know-how“. Pre firmy je preto veľmi dôležite, aby sprístupnili externistom len také údaje, ktoré sú pre ich prácu nevyhnutné.

„Samozrejmosťou by potom tiež mal byť zmluvný záväzok ohľadom mlčanlivosti a ochrany informácií, čím si firma zaistí vymáhateľnosť prípadných postihov,“ tvrdí riaditeľ spoločnosti J.I.P pro firmy Jiří Jemelka.

2. Nemusí fungovať chémia

Ďalšou dôležitou prioritou správneho fungovania outsourcingu je kvalitná externá agentúra. Firmy by si mali predovšetkým všímať dobré referencie, prijateľné ceny, zmluvné istenie a záruky. To sú však len základné parametre vyhľadávania kvalitnej externej firmy.

Pre úspešnú spoluprácu je však ešte dôležitejšie, aby si externá firma a klient spolu rozumeli, a to predovšetkým v zásadných veciach. Táto požiadavka, samozrejme, nemôže byť splnená pri každej spolupráci, preto by mala externá firma prinajmenšom premietnuť zásadné veci do odvedenej práce.

Ak by pri takejto spolupráci nefungovala takpovediac chémia, je veľmi pravdepodobné, že výsledná práca nebude spĺňať firmou požadovanú kvalitu, prípadne sa nebude zhodovať s ich zavedeným štandardom.

3. Nestabilný záväzok

Ako sme už spomenuli, outsourcing je vzťah externistov a firmy, ktorý však nefunguje ako vzťah medzi zamestnancom a zamestnávateľom. Ide skôr o spoluprácu klienta, ktorý si službu objedná, s dodávateľom, ktorý mu ju poskytne.

A to sa už dostávame k tretiemu problému, ktorý so sebou outsourcing prináša. Spoluprácu si, samozrejme, vždy poistíte aj zmluvou, ale to ešte neznamená, že bude externista k firme rovnako lojálny ako interný zamestnanec.

Čiže, ak sa rozhodne ukončiť spoluprácu a daná firma nemá podmienky rozviazania zmluvy riadne definované, respektíve zmluvne ošetrené, bude musieť riešiť problém s chýbajúcimi službami, ktoré jej daný externista poskytoval.

4. Neprehľadná kontrola

Nezanedbateľným problémom je aj neprehľadná kontrola nad externými dodávateľmi. Väčšinou nemôžete skontrolovať, či dodržiavajú dohodnutú pracovnú dobu, stanovené postupy, prípadne si nenechávajú preplácať viac času, ako reálne pracujú alebo nespracovávajú úlohy tesne pred termínom.

Samozrejme, existujú rôzne programy alebo aplikácie, ktoré lepšiu kontrolu umožňujú. To by však znamenalo ďalšiu investíciu a internú kontrolu. Firmám tak väčšinou neostáva nič iné, než sa spoľahnúť na zodpovednosť externistov.

5. Zložitejšia komunikácia

V neposlednom rade treba rátať aj so stratou drahocenného času, ktorý firmám odhryzne zložitejšia komunikácia. Začína to už na začiatku, kedy je potrebné dohodnúť spoluprácu a zmluvné podmienky. Následne môžu nastať problémy, keď sa už v priebehu plnenia externých úloh vyskytnú nejasnosti, ktoré je potrebné odkomunikovať.

„Pri internom plnení úloh je kedykoľvek možné len prebehnúť budovou a dohodnúť sa s kolegami alebo nadriadeným priamo na mieste, a tak akékoľvek úpravy riešiť na mieste. Pri externistoch je toto všetko zložitejšie,“ upresňuje Jiří Jemelka.

Zdroj: J.I.P. pro firmy

Anketa

Aká je výška Vašej čistej mzdy?

Miroslav Homola

Autor článku Miroslav Homola

Miroslav Homola písal pre denník Finance.sk od roku 2017 do 2019. Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

25. 3. 2024 | Redakcia

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

Každý podnikateľ hľadá čo najefektívnejšiu možnosť získania finančných prostriedkov na rozvoj biznisu. V roku 2024 môžu podnikatelia získať dotácie na rozvoj firmy z európskych štrukturálnych... celý článok

Podnikateľom rastú náklady. Ušetriť sa dá na poplatkoch bankám

25. 3. 2024 | PR článok

Podnikateľom rastú náklady. Ušetriť sa dá na poplatkoch bankám

Inflácia negatívne ovplyvňuje nielen obyvateľstvo, ale aj podnikateľskú sféru. Rast nákladov pociťujú ako veľké, tak aj menšie spoločnosti. Hľadanie možností ako ušetriť je tak dennou... celý článok

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

16. 2. 2024 | Marek Mittaš

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

Začiatky podnikania sú spojené s viacerými poplatkami a ďalšími nákladmi, ktoré môžu komplikovať rozbeh nejedného nového podnikateľa. Dobrou správou však je, že štát poskytuje takzvaný... celý článok

Zápis s.r.o. do obchodného registra: Táto novinka vás prekvapí

12. 2. 2024 | Barbora Magočová

Zápis s.r.o. do obchodného registra: Táto novinka vás prekvapí

Možno ste nevedeli, ale od 1. novembra 2023 vykonávajú zápis s.r.o. do obchodného registra okrem súdov aj notári. Bude však návšteva notárskeho úradu znamenať aj menej administratívy... celý článok

Založenie živnosti v roku 2024: Čo sa mení?

6. 2. 2024 | Daniel Výcha

Založenie živnosti v roku 2024: Čo sa mení?

Plánujete založiť živnosť v roku 2024? V tom prípade by ste mali vedieť, čo vás čaká a aké zmeny sa chystajú. Pre lepší prehľad sme v nasledujúcom článku spísali všetky potrebné informácie. celý článok