Slováci sa extrémne zadlžujú, o úvery na bývanie je obrovský záujem

Roland Regely | rubrika: Článok | 10. 12. 2018
NBS: Úverovanie je na Slovensku naďalej nadmerné. Eurostat ukázal, že tretina Slovákov nevie čeliť nečakaným výdavkom.
Slováci sa extrémne zadlžujú, o úvery na bývanie je obrovský záujem

Zdroj: Shutterstock

Najdôležitejším rizikom finančného sektora je stále zadlženie domácností. Ako na nedávnej tlačovej konferencii skonštatoval k správe o finančnej stabilite k novembru 2018 výkonný riaditeľ útvaru dohľadu nad finančným trhom v Národnej banke Slovenska (NBS) Vladimír Dvořáček, úverovanie je na Slovensku nadmerné.

Podľa neho nastalo síce mierne spomalenie v rámci spotrebiteľských úverov, avšak dynamický rast zaznamenali úvery na bývanie. Slovenské domácnosti majú podľa Dvořáčka najmenej čistých finančných aktív v pomere k HDP v rámci EÚ. „Úvery sú viac koncentrované u domácností, ktoré majú nižší príjem,“ povedal Dvořáček. Podľa neho je potrebné rozvíjať trh s nájomným bývaním. Informáciu priniesla tlačová agentúra SITA.

Úvery domácnostiam sa za šesť rokov zdvojnásobili

Ako pokračoval riaditeľ odboru dohľadu na makroúrovni v NBS Marek Ličák, objem úverov domácnostiam sa za posledných šesť rokov zdvojnásobil. Podľa neho ide zďaleka o najvyšší nárast v porovnaní s ostatnými štátmi v rámci EÚ. „Faktory, ktoré vplývajú na rast úverov domácnostiam, sú veľmi silné,“ povedal Ličák.

Ponuky bánk sú podľa neho také, aby rast úverov pokračoval. Prejavuje sa to najmä na poklese úrokových sadzieb. Hoci NBS zaviedla opatrenia od júla tohto roka, na úrokovú politiku nemá vplyv. Opatrenia NBS budú nabiehať postupne. Už v súčasnosti národná banka eviduje istú stabilizáciu, avšak plný vplyv opatrení nabehne až v budúcom roku.

Ku koncu septembra ziskovosť bankového sektora medziročne vzrástla o 7,6 % a úrokové marže v sektore retailu naďalej klesajú. „Ten príbeh sa nám pomaly blíži ku koncu,“ povedal Ličák. Podľa neho síce bankový sektor na Slovensku patrí naďalej k najziskovejším v bankovej únii, avšak trend vývoja je mierne horší v ostatných bankových sektoroch v rámci EÚ.

Aj na Slovensku ziskovosť nemá podľa centrálnej banky priestor na to, aby výraznejšie ešte rástla. Ziskovosť bánk ostáva na Slovensku podľa centrálnej banky naďalej na dostatočnej úrovni, avšak postupne strácajú pozíciu jedného z najziskovejších sektorov v rámci únie.

 

Budú banky tlačené do vysokých ziskov?

Banky dokázali udržať ziskovosť podľa Ličáka len za cenu rýchleho rastu úverov v kombinácii s poklesom nákladov na kreditné riziko. V sektore podľa neho je viditeľná snaha o udržanie úrovne ziskovosti, ale aj tlak zo strany materských bánk a akcionárov. Ak budú očakávania materských spoločností vysoké, vytvorí to tlak na domáce banky, aby vytvárali vysoké zisky. Nízke úrovne strát z nesplácaných úverov nemusia byť podľa Ličáka v dlhodobom horizonte udržateľné. Ak by sa miera nákladov na kreditné riziko zvýšila na úroveň z roku 2016 (0,6 % úverov), zisk by klesol podľa neho zhruba o 20 %.

Solventnosť bánk v prvom polroku mierne klesla, a to z 18,6 % na 18,2 %. Domáce banky patria v rámci EÚ podľa národnej banky k sektorom s menšou úrovňou kapitálovej primeranosti. Skúsenosť z predkrízových rokov podľa NBS ukazuje, že bankový sektor má tendenciu v rastových a ziskových rokoch znižovať úroveň kapitálovej primeranosti a nevytvárať si rezervy na horšie časy.

Stav úverov na bývanie medziročne stúpol

Objem úverov na bývanie na Slovensku ku koncu októbra stúpol v medziročnom porovnaní o 10 %. Ako vyplýva z údajov Národnej banky Slovenska, ku koncu desiateho mesiaca tak dosiahol 26,723 mld. eur. Z toho objem úverov stavebného sporenia bol na úrovni 2,382 mld. eur. V medziročnom porovnaní sa zvýšil o 3,5 %.

Vo financovaní bývania na Slovensku dominuje Slovenská sporiteľňa, ktorej podiel na celkovom objeme poskytnutých úverov dosiahol 27,67 %. Nasleduje VÚB banka s podielom 20,26 % a Tatra banka so 14,36 %. ČSOB mala podiel 12,36 %. Pri úveroch zo stavebného sporenia dominuje Prvá stavebná sporiteľňa s podielom 82,65 %. Wüstenrot stavebná sporiteľňa mala podiel 12,73 % a ČSOB stavebná sporiteľňa 4,62 %.

Úvery na bývanie poskytuje 17 bánk. Hypotekárne banky v minulosti postupne rozširovali možnosti financovania bývania aj o spotrebné úvery zabezpečené nehnuteľnosťou a iné úvery na bývanie. Tieto úvery na bývanie v niektorých prípadoch nahrádzajú klasické hypotéky, pričom klasické hypotekárne úvery niektoré banky poskytujú už len minimálne. V rámci stavebného sporenia pôsobia na trhu tri stavebné sporiteľne.

Tretina Slovákov nevie čeliť nečakaným finančným výdavkom

Podľa najnovších údajov európskeho štatistického úradu Eurostat boli na tom v roku 2017 najhoršie ľudia v Litve, najlepšie boli na tom Malťania.

Vyše tretina Slovákov nevie čeliť nečakaným finančným výdavkom. V medziročnom porovnaní však počet tých, ktorí majú finančnú tieseň v prípade pokazenia auta, práčky alebo choroby či úrazu, dlhodobo klesá. Kým v roku 2016 ich bolo takmer 38 %, vlani ich počet klesol na necelých 35 %. Podľa najnovších údajov európskeho štatistického úradu Eurostat boli na tom za rok 2017 najhoršie ľudia v Litve (59,9 %), Chorvátsku (56,2 %) a Bulharsku (53,2 %).

Zdroj fotografie: Pixabay.com

Anketa

Kde bývate?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Ako požiadať o príspevok na zvýšenú splátku hypotéky: Kto ho dostane a koľko to bude stáť?

15. 1. 2024 | Marek Mittaš

Ako požiadať o príspevok na zvýšenú splátku hypotéky: Kto ho dostane a koľko to bude stáť?

Nárast úrokových sadzieb hypoték bol za posledné dva roky rýchly a výrazný. Z výhodných ponúk s úrokom pod 1 % sa zrazu stali veľmi drahé produkty s úrokovými sadzbami dosahujúcimi... celý článok

Ceny bytov a nájomného v EÚ opäť rastú: Aké sú vyhliadky a situácia na Slovensku?

24. 11. 2023 | Daniel Výcha

Ceny bytov a nájomného v EÚ opäť rastú: Aké sú vyhliadky a situácia na Slovensku?

Bývanie sa stáva čoraz drahším. Potvrdzujú to štatistiky, ktoré ukazujú, že ceny bývania v Európskej únii rástli aj v druhom štvrťroku. V porovnaní s prvým štvrťrokom boli ceny bytov... celý článok

Začína sa výpredaj na realitnom trhu: Kam až môžu padať ceny?

17. 10. 2023 | Redakcia

Začína sa výpredaj na realitnom trhu: Kam až môžu padať ceny?

Ceny nehnuteľností v minulom roku dosiahli svoje maximá. V kombinácii s vysokými hypotékami to spôsobilo pomerne výrazné ochladenie trhu. Najnovšie štatistiky však prinášajú skvelé... celý článok

Štátna prémia v roku 2024: Oplatí sa pre vás?

13. 9. 2023 | Redakcia

Štátna prémia v roku 2024: Oplatí sa pre vás?

Štátna prémia pre rok 2024 by mala dosahovať 7 % z ročného vkladu, avšak maximálne do výšky 70 eur. Tento záver vyplýva z návrhu opatrenia Ministerstva financií Slovenskej republiky,... celý článok

V júli 2023 sa opäť navyšoval príspevok na bývanie. Využívate ho aj vy?

24. 7. 2023 | Daniel Výcha

V júli 2023 sa opäť navyšoval príspevok na bývanie. Využívate ho aj vy?

Jeden zo spôsobov, ako štát pomáha občanom v hmotnej núdzi, je poskytnutie príspevku na bývanie. Podľa novely zákona o pomoci v hmotnej núdzi sa od 15. júla 2023 zvýšila suma tejto... celý článok