Slováci radi pred nákupom produktu používajú rôzne „vychytávky“ a vylepšenia

Roland Regely | rubrika: Článok | 13. 12. 2018
Osem z desiatich sa takto snaží ušetriť peniaze, ďalší svoj čas a námahu.
Slováci radi pred nákupom produktu používajú rôzne „vychytávky“ a vylepšenia

Zdroj: Shutterstock

Slováci si radi uľahčujú akúkoľvek činnosť a snažia sa ušetriť. Väčšina využíva najrôznejšie vylepšenia, vychytávky, inovácie či triky. Tretina ľudí to robí pravidelne, viac ako polovica aspoň občas. Vyše osemdesiat percent opýtaných chce takto predovšetkým ušetriť peniaze, trinásť percent šetrí svoj čas a ďalší vynaloženú námahu.

Je zaujímavé, že viac ako polovica Slovákov má svoje jedinečné vlastné vychytávky. Tu ide predovšetkým o ich originálne nápady, ako niečo urobiť svojpomocne alebo majú svoj „recept“ na rôzne zľavy. Vyplýva to z reprezentatívneho prieskumu pre spoločnosť Home Credit.

Vychytávky letia najmä pri nakupovaní 

Slováci sú vo všeobecnosti vynaliezaví, často aj pohodlní a väčšina z nich sa snaží pri každodenných výdavkoch ušetriť aspoň nejaké drobné. Výsledok? Tretina dospelých ľudí na Slovensku preto pravidelne používa rôzne vylepšenia, triky, vychytávky či inovácie. Ďalších vyše 50 percent ich využíva aspoň občas.

„Slovákov k tomu motivuje predovšetkým túžba usporiť nejaké peniaze, čo uvádza vyše 80 percent opýtaných. Ďalších trinásť percent respondentov za tým vidí šetrenie svojho času a šesť percent to zase robí pre vlastné pohodlie a ušetrenie námahy,“ hovorí manažér zákazníckej spokojnosti spoločnosti Home Credit Miroslav Zborovský.

Vychytávky a inovácie Slováci najčastejšie využívajú pri nakupovaní, čo v prieskume uviedli takmer dve tretiny respondentov. Ide tu hlavne o využívanie zľavových portálov, cashbackových portálov, porovnávačov cien alebo rôznych služieb, ako je napríklad nakupovanie online či dovoz potravín priamo domov.

 

Zlepšenia sa uplatňujú vo veľkom v domácnostiach  

Skoro štyridsať percent ľudí používa vylepšenia v domácnosti, hlavne pri domácich prácach alebo pri využívaní praktických úložných priestorov. Len o niečo menej Slovákov používa zlepšenia a inovatívne riešenia pri šetrení energiami alebo pri cestovaní.

„Ľudia využívajú svoje triky pri snahe úsporne jazdiť a ušetriť na benzíne alebo pri efektívnom balení sa na dlhšiu dovolenku. Taktiež sú populárne aplikácie na vyhľadávanie ideálnych trás, rezervácie ubytovania či hodnotenia reštaurácií. Takéto inovatívne riešenia a vychytávky dokážu ľuďom ušetriť množstvo peňazí ale aj času a urobiť im cestovanie pohodlnejšie a príjemnejšie,“ dopĺňa Miroslav Zborovský.

Ďalšia skupina ľudí zase používa vylepšenia na skrášlenie okolia svojich domov, v záhradách či pri starostlivosti o svoje zdravie, či už ide trebárs o domáce recepty alebo vlastné návody na chudnutie. 

Väčšina Slovákov má aj svoje vlastné „zlepšováky“

Viac ako polovica Slovákov používa aj svoje vlastné originálne vylepšenia najrôznejšieho zamerania. Ide hlavne o jedinečné kreatívne nápady, ako si niečo doma vyrobiť alebo upraviť svojpomocne. Taktiež sú to ich odskúšané postupy, ako využívať rôzne zľavy a zľavové kupóny a zákaznícke karty. Majú aj vlastné metódy, ako sa efektívne starať o domácnosť, kontrolovať si výdavky, alebo ako sa obmedzovať pri zbytočnom míňaní peňazí.

Respondenti uviedli konkrétne napríklad aj to, že nakupovať odporúčajú zásadne tesne pred výplatou alebo kupovať menej vecí ale zase kvalitnejších. „Nemalé výdavky z rodinného rozpočtu sa dajú ušetriť aj pri efektívnom využívaní služieb finančných inštitúcií. Napríklad je dobré si zvážiť, či je nutné mať účty vo viacerých bankách súčasne, ku ktorým majú ľudia často nevyužívané platobné karty a platia za ne zbytočné poplatky. Ak už máte kreditku, je dobré si každopádne zistiť, aké asistenčné služby ponúka zadarmo, môžu sa vám hodiť v rôznych krízových životných situáciách, ako je náhla hospitalizácia alebo porucha auta,“ radí Zborovský. 

Kde nám vychytávky chýbajú?

Slováci síce využívajú zlepšenia na dennom poriadku, no stále sú oblasti, kde im takéto vychytávky chýbajú. Najviac ich podľa prieskumu chýba pri službách súvisiacich so správou domácností. Každý desiaty Slovák by privítal ešte ďalšie zlepšenia v oblasti pohodlnejšieho a rýchlejšieho nákupu potravín. Ďalšia skupina by ocenila vylepšenia pri cestovaní a trávení voľného času alebo pri starostlivosti o svoje auto.

„Jeden z respondentov konkrétne uviedol, že by privítal aplikáciu, ktorá by mu pripomínala, čo a kedy treba sadiť v záhrade, ďalší by zase očakával aplikáciu, ktorá by dokázala vyhodnotiť kvalitu a cenu ponúkaných výrobkov na jednom mieste,“  dodáva M. Zborovský z Home Creditu.       

Pozn. redakcie: Prieskum realizovala od 17. 9. do 21.9. 2018 agentúra STEM/MARK metódou CAWI, na reprezentatívnej vzorke slovenskej populácie 506 respondentov, vo veku 18 – 60 rokov.

Zdroj fotografie: Shutterstock.com

Anketa

Využívate nákupné akcie a zľavy?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+2
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok