Čerpacie stanice už niekoľko týždňov ponúkajú len zimnú naftu. Vedeli ste?

Roland Regely | rubrika: Článok | 19. 12. 2018
Tuhé mrazy už môžu pokojne prísť. Tzv. zimná nafta je prispôsobená tak, aby ste naštartovali auto aj v mínusových teplotách.
Čerpacie stanice už niekoľko týždňov ponúkajú len zimnú naftu. Vedeli ste?

Zdroj: Shutterstock

Mnohí ľudia to ani netušia, no motorové palivá sa delia na letné a zimné z dôvodu prispôsobenia sa kvality paliva klimatickým podmienkam príslušného ročného obdobia, ako aj environmentálnym aspektom manipulácie s palivom. Okrem zimných pneumatík teda v zime dbajte aj na to, čo tankujete.

Akú naftu tankujete v zime

Obsah tzv. zimnej nafty sa mierne odlišuje od toho, čo do svojej nádrže tankujete v lete. Je to najmä kvôli tomu, aby palivo lepšie odolávalo veľmi nízkym teplotám. Takáto nafta obsahuje v zime špeciálne aditíva, ktoré napomáhajú eliminovať negatívne správanie parafínov v motorovej nafte, ktoré sú prirodzenou súčasťou paliva. Iným slovom povedané – nafta je omnoho kvalitnejšia a vy sa nemusíte báť, že zostanete niekde visieť a neodcestujete napr. z lyžovačky.

Kedy natankujete zimné palivo

Palivá s vylepšenými vlastnosťami schopnými odolávať zimným podmienkam natankujete len pár mesiacov v roku. Konkrétne sa sezóna začína v polovici novembra a končí posledným februárovým týždňom. Presný čas však väčšinou ukáže najmä počasie, resp. to, ako skoro začne tuhá zima a kedy ju vystrieda jar.

 

Ako zistiť, že tankujete zimné palivo?

Nezistíte to. Nie je to uvedené nikde na čerpacom stojane. Ak však na tom trváte, môžete si pri platení na benzínke od personálu vyžiadať dokumentáciu o tom, aké palivo ponúka.

Čo s autom, ktoré dlhšiu dobu stálo

Ak disponujete garážovaným autom, ktoré ste sa rozhodli vytiahnuť v tej najväčšej a najkrutejšej zime, možno by ste si to mali rozmyslieť. Na motorovú naftu tankovanú pred novembrom sa v zimných mesiacoch skutočne neodporúča spoliehať. Ideálne je dôjsť na tzv. zostatkovej rezerve na čerpaciu stanicu a tam natankovať plnú nádrž zimnej nafty. Tým minimalizujeme negatívny vplyv letnej motorovej nafty na nízkoteplotné úžitkové vlastnosti paliva. 

Kto kontroluje zimnú naftu

Kvalita samotnej nafty nezáleží len od rozhodnutia konkrétnej čerpacej stanice. Riadi sa príslušnou smernicou. STN EN 228 pre automobilové benzíny a STN EN 590 pre motorové nafty. Ak teda niekde natankujete palivo, vďaka ktorému vaše auto ostane nepojazdné počas tuhej zimy, môžete podať podnet na Slovenskú inšpekciu životného prostredia, ktorá dohliada na dodržiavanie týchto noriem. Aj preto je dôležité uschovať si všetky pokladničné bloky od nákupu paliva.

V zime sa upravuje aj benzín

Nie len dieslové motory, ale aj tie zážihové si v zime prídu na lepšie palivo. Hlavný rozdiel oproti letnému benzínu je, že obsahuje viac prchavých zložiek. Prchavé zložky v zime zabezpečujú lepšiu odpariteľnosť paliva, ktorá v kombinácii s destilačným profilom zabezpečuje spoľahlivú štartovateľnosť a plynulý chod motora aj pri mínusových teplotách okolia. Efekt je teda rovnaký, ako pri tzv. zimnej nafte.

Zdroj fotografie: Pixabay.com

Anketa

Kupujete v zime bežné palivo alebo autu doprajete aditíva?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+3
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok