6 vecí, za ktoré si v roku 2019 priplatíme

Roland Regely | rubrika: Článok | 20. 12. 2018
Rok 2019 prinesie vo svete financií niekoľko noviniek, tie najmenej príjemné sa budú týkať vyšších nákladov na život.
6 vecí, za ktoré si v roku 2019 priplatíme

Zdroj: Shutterstock

Elektrina, plyn, potraviny či cigarety. Naše peňaženky dostanú už o pár dní resp. týždňov viac zabrať. Rok 2019 totiž prinesie väčšie náklady najmä pre domácnosti, ktoré využívajú elektrickú energiu, používajú plyn, vlastnia auto, a napokon aj fajčiarom.

1. Drahšia elektrická energia

Koncová cena elektriny pre domácnosti sa od 1. januára 2019 medziročne zvýši v priemere o 5,66 %. Čo to bude znamenať v praxi?

Napríklad odberateľom elektriny v sadzbe DD1 - to sú malé byty s typickou spotrebou do 1000 kilowatthodín (kWh) - sa v roku 2019 zvýšia priemerné náklady v rámci celej SR približne o 0,70 eura mesačne.

V sadzbe DD2, čo sú domácnosti s vyššou spotrebou, okolo 2300 kWh, bude priemerný nárast ceny v rámci celého Slovenska asi dve eurá mesačne. 

"Úradu pre reguláciu sieťových odvetví sa, vzhľadom k mimoriadnemu medziročnému nárastu cien komodít na burzách, a to u elektriny o 27,44 %, plynu o 24,18 % a emisných povoleniek o 222 %, podarilo zabezpečiť pre slovenské domácnosti a malých podnikateľov na rok 2019 optimálne a spravodlivé ceny energií. Platí, že keby úrad napríklad v plnej miere zohľadnil návrhy od dodávateľov elektriny, cena elektriny by pre slovenské domácnosti stúpla o 13,86 %," oznámil v súvislosti so zdražovaním šéf ÚRSO. 

Výška podpory výroby elektriny z domáceho uhlia sa podľa šéfa regulačného úradu od 1. januára 2019 nemení.

2. Drahší plyn

Pri plyne ide o celoslovenský priemerný nárast ceny pre domácnosti o 5,67 %. Napríklad v tarife D2, čo je charakter odberu plynu na varenie a ohrev vody pri priemernej ročnej spotrebe 14.000 kWh, si domácnosť priplatí približne 0,90 eura mesačne. 

3. Drahšie teplo

Okrem drahšej elektriny a plynu treba v budúcom roku počítať aj s nárastom ceny za teplo. Hrozí tam dokonca vyšší nárast cien, ako pri elektrine a plyne.

Dôvodom je, že plyn zdražel v priebehu tohto roka viac, ako očakával regulačný úrad pri nastavení cien tepla na rok 2018. Rozdiel sa vykompenzuje v cenách pre rok 2019 cez takzvaný korekčný koeficient.

Kým pre rok 2018 regulačný úrad umožnil teplárňam zdvihnúť ceny plynu z dôvodu korekcie oproti roku 2017 o sedem percent, pre rok 2019 má korekcia oproti roku 2018 dosiahnuť až 28 percent. Za pôvodné ceny by vraj teplárne plyn nezohnali a hrozilo by prerušenie dodávok.

Odborníci teda hovoria, že je potrebné sa pripraviť na to, že táto zima bude pre domácnosti napojené na teplárne vyrábajúce teplo zo zemného plynu drahšia.

Okrem korekcie sa na cene tepla odrazí aj fakt, že plyn je tento rok na burzách drahší ako vlani. Zrejme to uvidíte v ročnom vyúčtovaní za rok 2018.

4. Drahšie PZP

V roku 2019 možno tiež očakávať mierne navýšenie cien povinného zmluvného a havarijného poistenia. Toto zdražovanie má viacero príčin, jednou z nich je aj legislatívna úprava platná od 1. januára 2019. 

Prečo sa to teda deje? Vstupných faktorov je niekoľko, no zdvíhanie cien PZP je v posledných rokoch najmä dôsledkom odporúčaní Národnej banky Slovenska, ktorá dlhodobo upozorňuje poisťovne, že súčasná hladina cien povinných zmluvných poistení nezodpovedá reálnej škodovosti na cestách, a je nastavená príliš nízko.

Zvyšovanie cien sa však nedeje skokovo, podľa štatistík ide ročne o päť až šesťpercentný nárast.

To však nie je všetko. Od 1. januára 2019 začne platiť nová daň z neživotného poistenia. Poisťovne tak musia z poistného zaplatiť štátu odvod vo výške 8 %. 

Vo výsledku však aj tak môžeme v roku 2019 očakávať nárast okolo 6 %, rovnako ako v predchádzajúcich rokoch.

5. Drahšie cigarety

Zdražovanie cigariet sa stalo takmer každoročnou záležitosťou. Inak tomu nebude ani v nasledujúcom roku. Vlna dvíhania cien príde najmä vo februári 2019.

Spotrebná daň sa zvýši o ďalších 10 centov na jednu škatuľku. Vláda novelu rozdelila s odstupom dvoch rokov práve preto, aby výrazné zdražovanie v jednom roku nevyprovokovalo ľudí k cezhraničnej nákupnej turistike. V okolitých štátoch sú totiž cigarety o niečo lacnejšie.

6. Drahšie potraviny

Nepopulárny odvod pre reťazce naberie prvého januára reálne kontúry. Obchodné reťazce totiž od Nového roka budú platiť, 2,52 percenta zo svojho čistého obratu.

„Som presvedčený o tom, že 50 percent nákladov z nového odvodu si odnesú dodávatelia potravinárskeho tovaru a zvyšných 50 percent si odnesú spotrebitelia, ktorí nakupujú potraviny. Toto tvrdím na základe svojich dlhoročných skúseností v slovenskom obchode,“ povedal predseda Zväzu obchodu a cestovného ruchu Pavol Konštiak.

Odhaduje sa, že ročne by mala domácnosť zaplatiť o 84 eur viac za potraviny, práve vďaka novému odvodu.

Odborníci napríklad upozorňujú, že ak kvôli novému odvodu zdražejú potraviny, ľudia žijúci pri hraniciach krajiny budú vo väčšom nakupovať v Maďarsku, Poľsku, Českej republike a Rakúsku.

 

Zdroj fotografie: Pixabay.com

Anketa

Ako podľa vás obchodné reťazce zaplatia nový odvod?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+4
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok