Podnikateľ na PN-ke. Aké má povinnosti a úľavy?

Marek Mittaš | rubrika: Článok | 19. 12. 2018
Ochorenie a s ním spojená práceneschopnosť môže postihnúť zamestnanca aj podnikateľa. Pre samostatne zárobkovo činnú osobu má však na rozdiel od zamestnanca niekoľko špecifík.
Podnikateľ na PN-ke. Aké má povinnosti a úľavy?

Zdroj: Shutterstock

Ako požiadať o vyplatenie nemocenskej dávky?

Nemocenská dávka pre živnostníka je vyplácaná zo Sociálne poisťovne, ktorú o to musí požiadať. Na to stačí, ak predloží "Potvrdenie o dočasnej pracovnej neschopnosti", ktoré dostane od lekára. Pre živnostníka sú dôležité časti II. diel – žiadosť o nemocenské a IV. diel – hlásenie zamestnávateľovi a pobočke Sociálnej poisťovne o skončení dočasnej pracovnej neschopnosti.

Živnostník teda odovzdá Sociálnej poisťovni najprv II. diel tlačiva. Ak dočasná pracovná neschopnosť bude trvať aj v nasledujúcom kalendárnom mesiaci, je potrebné opäť zájsť za lekárom, ktorý vystaví tlačivo "Preukaz o trvaní dočasnej pracovnej neschopnosti". To  taktiež následne odnesie na  pobočku Sociálnej poisťovne. Po ukončení PN tento fakt tiež nahlási. Aj bez ukončenia PN však vyplácanie nemocenskej dávky zaniká uplynutím 52 týždňov od vzniku dočasnej pracovnej neschopnosti.

Nemocenská dávka závisí od vymeriavacieho základu

Výšku nemocenskej dávky vypočíta a následne vyplatí samotná Sociálna poisťovňa. Podnikateľ má na ňu nárok, ak pracovná neschopnosť vznikla počas trvania nemocenského poistenia alebo vznikla v ochrannej lehote. Zároveň musí mať zaplatené poistné na nemocenské poistenie. A pozor. Zaplatené poistné sa sleduje za obdobie posledných piatich rokov. Výška nemocenskej dávky sa pre podnikateľa určuje nasledovne:

  • od 1. do 3. dňa dočasnej pracovnej neschopnosti 25 % denného vymeriavacieho základu
  • od 4. dňa dočasnej pracovnej neschopnosti 55 % denného vymeriavacieho základu

Výška denného vymeriavacieho základu sa určuje ako podiel súčtu vymeriavacích základov, z ktorých podnikateľ zaplatil poistné na nemocenské poistenie v kalendárnom roku predchádzajúci kalendárnemu roku, v ktorom vznikla dočasná pracovná neschopnosť.

 

Dávka sa môže znížiť

Dôležité je povedať, že existujú prípady, kedy nemusí podnikateľ dostať plnú dávku nemocenského poistenia. Výška nemocenskej dávky sa môže znížiť na polovicu, ak sa živnostník stal práceneschopným v dôsledku stavu, ktorý si privodil sám. Prípadne bol jeho stav spôsobený v dôsledku požitia alkoholu alebo návykových látok.

Odvodová úľava

Bez ohľadu na to, či máte, alebo nemáte nárok na nemocenskú dávku, je nutné nahlásiť práceneschopnosť Sociálnej poisťovni a tak isto aj zdravotnej poisťovni. Vďaka tomu ušetríte. Čas, od ktorého vás lekár uzná ako dočasne práceneschopného, je obdobím, počas ktorého neplatíte nemocenské a dôchodkové poistenie. A to aj v prípade, že nárok na nemocenskú dávku nemáte.

Pri zdravotnom poistení je to iné. Preddavky na zdravotné poistenie neplatí živnostník iba v prípade, ak poberá nemocenskú dávku. No ak ostáva na PN, ale nárok na peniaze nemá, platí naďalej preddavky na zdravotné poistenie. Teda aj v prípade, ak dávka nie je vysoká, ak si k tomu živnostník pripočíta aj usporenie odvodov, mesačne ušetrí významnú časť nákladov.

Veď napríklad od 1.1.2019 budú platiť tí, ktorí  platia odvody z minimálneho vymeriavacieho základu sociálne odvody vo výške 158,11 eur a výška minimálneho mesačného preddavku na zdravotné poistenie bude 66,78 eur. Na PN tak od januára 2019 ušetrí živnostník len na odvodoch minimálne 224,89 eura, čo je o 9,89 eura viac ako v tomto roku.

Podnikať stále môžete, ale musíte dodržiavať režim

Dobrou správnou pre živnostníka je nielen to, že dostane nemocenské, usporí na odvodoch, ale na rozdiel od zamestnanca „môže chodiť do práce“. Teda v prípade, že dodržiava liečebný režim, to znamená, že sa zdržiava na adrese trvalého bydliska alebo u lekára nahlásenej adrese. V princípe sa vás nebude pýtať nikto, koľko faktúr vystavíte, no musíte „pracovať z domu“.

Anketa

Mali ste už počas PN-ky kontrolu zo Sociálnej poisťovne?

Marek Mittaš

Autor článku Marek Mittaš

Šéfredaktor portálu peniaze.sk. V prevažnej miere sa venuje bankovej problematike a investovaniu.  Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+11
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Zmeny v druhom pilieri: Dotkla sa úprava aj vašej penzie?

15. 3. 2024 | Redakcia

Zmeny v druhom pilieri: Dotkla sa úprava aj vašej penzie?

Začiatkom roku 2024 nastali významné zmeny v niekoľkých oblastiach, vrátane druhého piliera. V dôsledku snahy o zníženie deficitu verejných financií došlo k zníženiu príspevkovej sadzby... celý článok

Nepriznali vám invalidný dôchodok, lebo nie ste dosť chorý? Ako sa brániť?

13. 3. 2024 | Barbora Magočová

Nepriznali vám invalidný dôchodok, lebo nie ste dosť chorý? Ako sa brániť?

Invalidný dôchodok môžete získať len vtedy, keď vám váš zdravotný stav značne znižuje schopnosť pracovať. Aké kritériá sa pri jeho posudzovaní v roku 2024 musia brať do úvahy? A ako... celý článok

Veľké prekvapenie pre Slovákov: Takto vyzerajú trináste dôchodky v praxi

5. 3. 2024 | Daniel Výcha

Veľké prekvapenie pre Slovákov: Takto vyzerajú trináste dôchodky v praxi

Trináste dôchodky sú neutíchajúcou témou, ktorou sa zaoberá nielen vláda, ale aj samotní dôchodcovia už niekoľko mesiacov. Minulý rok mali dôchodcovia dostať trináste dôchodky v plnej... celý článok

Komu sa oplatí ísť do predčasného dôchodku v roku 2024?

22. 2. 2024 | Daniel Výcha

Komu sa oplatí ísť do predčasného dôchodku v roku 2024?

Predčasný dôchodok láka mnohých. Má však určité obmedzenia, kvôli ktorým nemusí byť výhodný pre úplne každého. Pre ktoré skupiny ľudí sa oplatí v tomto roku ísť do predčasného dôchodku... celý článok

Zmeny v druhom pilieri: Koho sa týkajú a prečo si od roku 2024 nasporíme menej?

23. 1. 2024 | Marek Mittaš

Zmeny v druhom pilieri: Koho sa týkajú a prečo si od roku 2024 nasporíme menej?

Druhý pilier prejde v roku 2024 jednou výraznou zmenou, ktorá spôsobí, že si v ňom nasporíme menej. Od januára dôjde k trvalému zníženiu príspevkovej sadzby z 5,5 % na 4 %. Podľa vlády... celý článok