Živnosť verzus s.r.o. – ktorá forma podnikania sa oplatí viac?

Roland Regely | rubrika: Článok | 24. 3. 2020
Ak podnikáte na Slovensku – určite ste už riešili dilemu toho, akú formu podnikania si zvoliť. Živnosť aj eseročka sú najrozšírenejšie, majú svoje nesporné výhody, vyberať z nich by ste si mali okrem iného aj podľa výšky príjmov i nákladov na účtovníctvo.
Živnosť verzus s.r.o. – ktorá forma podnikania sa oplatí viac?

Zdroj: Shutterstock

V roku 2018 začali platiť rôzne novinky, ktoré zatraktívnili obe formy podnikania – živnosť aj eseročku. Stále však platí, že ak začínate podnikať, mali by ste si ujasniť to, ako rýchlo viete tú-ktorú formu podnikania založiť prípadne zrušiť, ale napríklad aj to, aké poplatky sú s týmito úkonmi spojené. Aký dojem bude vzbudzovať živnosť, resp. eseročka v očiach dodávateľov a odberateľov? Vyhovuje vám viac ručiť osobným majetkom alebo len firemným? Akým spôsobom budete zdaňovať svoje príjmy a ako chcete viesť účtovníctvo?

V prvom rade ručenie

Ako už z názvu spoločnosti s ručeným obmedzením vyplýva, za svoje podnikanie ručíte skutočne len určitou časťou svojho majetku. V prípade s.r.o. celé základné imanie spoločnosti – to znamená, že spoločnosť teda právnicka osoba ručí za svoje podnikanie len svojím majetkom a vy ako jediný alebo jeden z viacerých spoločníkov za ne neručíte osobným majetkom.

Tušíte správne, ak si myslíte, že pri živnosti fyzická osoba ručí za podnikanie celým svojim majetkom. Často to môže byť veľmi nepríjemné – siahnuť môžu na majetok manžela, resp. manželky, osoby vykonávajúcej živnosť. Odborníci preto v prípade živnosti a manželského zväzku trvajúcich súčasne odporúčajú rozdeliť bezpodielové vlastníctvo s partnerom.

 
Zdroj: Pixabay

Začať podnikať viete aj do pár hodín

Založenie eseročky, ale aj živnosti je z administratívneho hľadiska náročnejšie – ak začínate, pri živnosti to bude trvať niekoľko dní, kým budete môcť podnikať a považuje sa to vo všeobecnosti za rýchly a bezproblémový proces. Pri eseročke to pokojne môže byť aj mesiac, kým úspešne zvládnete celý kolobeh vybavovania. Elegantným riešením môže byť odkúpenie už fungujúcej eseročky, ktorej cena sa môže pohybovať od pár stoviek eur až do tisícov eur. Platí, že každú spoločnosť s r.o. je potrebné pred kúpou preveriť, aby ste nekúpili mačku vo vreci s nejakou skrytou závadou.

Eseročka má v porovnaní s živnosťou navrch v tom, že vás vaši obchodní partneri môžu vnímať serióznejšie.

Živnosť má výhodu napríklad aj v tom, že kedykoľvek počas podnikania môžete pridávať rôzne predmety podnikania - poplatky sa pohybujú v rozmedzí od 5 do 15 eur za každú živnosť - ak však požiadate elektronicky, máte to zdarma. Zrušiť živnosť viete kedykoľvek a zvládnete to rýchlo. Ak podnikáte ako spoločník alebo konateľ s.r.o., prerušiť jej pôsobenie nie je možné. Vhodná forma ukončenia sa vyberá na základe stavu účtovníctva, majetku a pohľadávok. Môže ísť o likvidáciu firmy, fúziu, konkurz, podanie návrhu na ukončenie či jej predaj.

Zdanenie môže niektorých odradiť

Živnostníci s obratom do 100 000 eur majú sadzbu dane z príjmov 15 % pre daňovníka, ktorý dosiahol za zdaňovacie obdobie príjmy (výnosy) z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej činnosti neprevyšujúce 100 000 eur.

Táto novinka platí rovnako aj pre eseročky, avšak pri eseročke nie je možné si uplatniť nezdaniteľnú časť základu dane, ani daňový bonus na dieťa, ani paušálne výdavky.

Živnostník však musí zo svojich príjmov platiť daň 19% alebo 25% a okrem toho ešte zdravotné a sociálne odvody. Ak sú skutočné výdavky vyššie ako paušálne výdavky, je pre živnostníka výhodnejšie uplatniť skutočné výdavky. V opačnom prípade je pre neho výhodnejšie zvoliť paušálne výdavky, ktoré sú ustanovené pre nadchádzajúci rok vo výške 60 % z úhrnu príjmov až do výšky 20 tisíc eur za rok.

Odvody do Zdravotnej a Sociálnej poisťovne

Ak podnikáte ako živnostník, samozrejmosťou je platenie odvodov do zdravotnej poisťovne – mesačne je to 70,91 eur. Ak navyše v uplynulom roku dosiahnete príjem väčší ako 6 552 eur, musíe platiť aj Sociálne odvody. Ich výška je odvodená od vašich minulých príjmov, no minimálne je to 167,89 eur. Skoro by sme zabudli - prvý rok podnikania ste pri živnosti oslobodený od platenia sociálneho poistenia.

Ak ste konateľom spoločnosti, ale nie ste zamestnancom v žiadnej spoločnosti, ani za vás nikto neplatí zdravotné poistenie, musíte tak robiť dobrovoľne. Mesačne je to opäť 70,91 eur. Majiteľ eseročky to má jednoduchšie, ak v nej nie je zároveň aj zamestnaný, odvody neplatí vôbec. Totiž ak spoločník alebo konateľ v s.r.o., za svoju činnosť nevypláca žiadnu odmenu, nemusí platiť žiadne odvody do Sociálnej poisťovne. Konatelia eseročky môžu viacerými spôsobmi optimalizovať svoje odvody, často platia menej ako je minimálna čiastka. 

Vedenie účtovníctva môže rozhodnúť

Šikovné účtovníctvo je z pohľadu úspešného podnikania kľúčové. Pri eseročke veľmi na výber nie je a vy ako konateľ často musíte siahnuť po externej sile, ktorá zastreší kompletné účtovanie dokladov spoločnosti. Omnoho jednoduchšie je to pri živnosti. Tu si volíte medzi paušálnymi a skutočnými výdavkami – pričom výber tej-ktorej možnosti môžete pokojne spraviť aj na konci účtovného obdobia a nemusíte to nikde oznamovať. Paušálne výdavky sa ešte k tomu omnoho výhodnejšie, ako tomu bolo minulé roky.

Zverejňovanie informácií súvisí s vedením účtovníctva. Spoločnosť s ručením obmedzeným musí viesť podvojné účtovníctvo a jej účtovná závierka je verejne dostupná verejnosti s rôznou mierou podrobností. Naopak, informácie o ziskoch, stratách a majetkoch živnostníkov zverejňované nie sú.

Verdikt

Eseročka môže byť výhodnejšia pri predpokladaných vyšších príjmoch a to najmä s ohľadom na platenie daní a odvodov. Takisto je výhodné, že váš majetok je chránený v prípade problémov alebo dlhov. Živnosť sa môže aktuálne veľmi oplatiť pri nižších príjmoch alebo pri podnikaní s nízkymi alebo žiadnymi reálnymi výdavkami. Síce musíte platiť aspoň minimálne odvody, môžete si však uplatniť množstvo daňových bonusov. 

Anketa

V akej oblasti chcete podnikať alebo podnikáte?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+6
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Dividendy v daňovom priznaní

27. 3. 2024 | Redakcia

Dividendy v daňovom priznaní

Čo sú dividendy, ako sa vyplácajú a ako ich zdaniť? Informácie sme pripravili v prehľadnom článku.

Daňové priznanie za rok 2023: Najčastejšie otázky a odpovede

26. 3. 2024 | Redakcia

Daňové priznanie za rok 2023: Najčastejšie otázky a odpovede

Pri vypĺňaní daňového priznania často nastáva situácia, kedy si daňovník nevie rady a hľadá odpovede. Preto sme pripravili prehľadný zoznam najčastejších otázok a odpovedí.

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

12. 3. 2024 | Redakcia

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

Nestíhate podať daňové priznanie? Odložte si jeho podanie o pár mesiacov. Aké sú podmienky odkladu a ako ho podať správne?

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

6. 3. 2024 | Redakcia

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

ETF sú v súčasnosti obľúbeným finančným nástrojom, ktorý si vyberá veľa investorov. Ich výhodami sú atraktívne zhodnotenie a dostupnosť pre široké spektrum ľudí. Ak ste sa rozhodli... celý článok

Zamestnanci od februára zarobia viac: Štát im pridá vďaka daňovej úľave

27. 2. 2024 | Daniel Výcha

Zamestnanci od februára zarobia viac: Štát im pridá vďaka daňovej úľave

Vo februári dostanú zamestnanci vyššiu výplatu, čo je dôsledkom zvýšenia výšky nezdaniteľného minima, ktoré nadobudlo platnosť na začiatku tohto roka. Aká je jeho aktuálna hodnota a... celý článok