Osobitný odvod je opäť ukážkou populistického riešenia, tvrdí analytik

Miroslav Homola | rubrika: Článok | 7. 1. 2019
Nepomohli námietky odborárov, obchodných reťazcov, analytikov, ekonómov ani veto prezidenta Andreja Kisku. Parlament 13. decembra oficiálne schválil a zaviedol osobitný odvod pre obchodné reťazce.
Osobitný odvod je opäť ukážkou populistického riešenia, tvrdí analytik

Zdroj: Shutterstock

Parlament schválil osobitný odvod

Pri opätovnom hlasovaní zákon podporila vládna koalícia a niektorí nezaradení poslanci. Informovala o tom ČTK. Osobitný odvod bude vo výške 2,5 % z čistého obratu zníženého o obrat niektorých predajní, respektíve z predajní, ktoré sa nachádzajú v menej rozvinutých regiónoch Slovenska.

Nová daň sa týka všetkých reťazcov, ktoré majú kamennú predajňu aspoň v 15 % všetkých okresov a ¼ ich obratu pochádza  z predaja potravín. Návrh zákona predložila strana SNS pričom sa jeho pôvodné znenie upravilo.

Podľa predbežných výpočtov malo do štátnej kasy pribudnúť 118,5 milióna eur, schválené znenie však prinesie zhruba 87 miliónov eur. Vláda výnos z odvodu plánuje použiť na podporu poľnohospodárstva a slovenskej prvovýroby potravín.

Nepomohlo ani veto prezidenta

Zákon sa nepozdával ani prezidentovi Andrejovi Kiskovi, ten ho po prvom schválení vrátil späť do parlamentu. Kiska to zdôvodnil tým, že nový zákon diskriminuje niektoré reťazce a uvaľuje novú daň na maloobchod, ktorú v konečnom dôsledku zaplatia spotrebitelia.

Upozornil aj na to, že takto nastavený osobitný odvod nemusí byť v súlade s právom EÚ. Odvod odmietli aj samotné obchodné reťazce, respektíve ich asociácia SAMO, ktorá tvrdí, že to pravdepodobne povedie k zdražovaniu potravín.

 

Zákon možno preskúma Ústavný súd SR

O preskúmanie chce požiadať strana Sloboda a solidarita (SaS). Podpredsedníčka strany Jana Kiššová uviedla, že zákon diskriminuje podnikateľov na trhu, znemožňuje hospodársku súťaž a nakoniec len poškodí samotných spotrebiteľov. Podľa jej slov nejde len o zdražovanie potravín, ale aj o to, že Slovensko bude menej atraktívne pre potenciálne podnikanie v obchode.

Najprv poistná daň, teraz osobitný odvod

Finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko Marián Búlik tvrdí, že slovenské podnikateľské prostredie je regulované rôznymi populistickými krokmi domácich politikov. „Vláda a vládni poslanci sa totiž neštítia ani v čase rekordných daňových príjmov zavádzať nové dane,“ hovorí Búlik.

Zámerom tohto odvodu má byť predovšetkým podpora slovenskej prvovýroby a poľnohospodárstva, no podľa Búlika sa peniaze stratia vo všeobecnom vreci štátneho rozpočtu. Podobný daňový manéver urobila vládna garnitúra aj v poistnom sektore, kde zmenila poistný odvod na 8 %-nú poistnú daň z neživotného poistenia.

Slovenská asociácia poisťovní už dávnejšie avizovala, že táto daň prinesie zdražovanie poistného. „Štát by mal namiesto zdražovania poistiek robiť všetko preto, aby naopak boli čo najdostupnejšie, pretože poistná ochrana Slovákov je extrémne nízka,“ konštatoval Búlik.

Búlik: Potraviny plošne zdražejú úplne všade

Osobitný odvod pre reťazce je podľa neho populistickým riešením, ktoré nebude fungovať a prinesie plošné zdražovanie potravín. „Zámer vyzbierať od časti trhu extra peniaze a potom ich rozdať pod dozorom politikov inej časti trhu, deformuje podmienky na podnikanie a vytvára priestor na korupciu,“ myslí si Búlik.

Predkladatelia (SNS) návrh odôvodnili hlavne tým, že veľké obchodné reťazce patria zahraničným majiteľom, takže zisk putuje mimo Slovenska. Ako ďalší problém uvádzajú nedostatočné zastúpenie slovenských výrobkov v obchodoch s potravinami. Podľa Búlika sa tento problém osobitným odvodom vôbec nevyrieši.

Ako budú reťazce platiť osobitný odvod

Povinnosť platiť osobitný odvod plynie od 1. januára 2019. Túto daň budú reťazce odvádzať daňovému úradu, ktorému odvádzajú aj daň z príjmov. Interval platenia, respektíve uzávierka odvodu bude každé tri mesiace, takže osobitný odvod zaplatia štyrikrát za rok.

Reťazec bude povinný do konca príslušného kalendárneho mesiaca, po skončení takzvaného odvodového kvartálu, zaplatiť osobitný odvod na účet daňového úradu. Spôsob je teda približne rovnaký, ako platenie daní z príjmov či z pridanej hodnoty.

Ak si reťazce, na ktoré sa osobitný odvod vzťahuje nesplnia svoju povinnosť, to znamená, že neohlásia alebo nezaplatia osobitný odvod, hrozí im pokuta. Malo by ísť o 0,2 % z celkových výnosov za predchádzajúci kalendárny rok.

Zdroje: ČTK

Anketa

Ako podľa vás obchodné reťazce zaplatia nový odvod?

Miroslav Homola

Autor článku Miroslav Homola

Miroslav Homola písal pre denník Finance.sk od roku 2017 do 2019. Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok