Ako rýchlo zablokovať stratenú kartu?

Roland Regely | rubrika: Článok | 18. 1. 2019
Strata či odcudzenie platobnej karty je nepríjemná vec, no dá sa pomerne rýchlo a jednoducho vyriešiť. Ako ju zablokovať? Existuje niekoľko spôsobov.
Ako rýchlo zablokovať stratenú kartu?

Zdroj: Shutterstock

Krádež či strata dokladov a osobných vecí nie je príjemný zážitok. A strata platobnej karty určite nepoteší nikoho z nás. Ak však budeme konať dostatočne rýchlo a postupovať správne, svoje financie ochránime. Viete ako a kam nahlásiť stratu, prípadne krádež platobnej karty?

Kartu je potrebné čo najrýchlejšie zablokovať

Po nahlásení straty platobnej karty a potrebných identifikačných údajov (meno, priezvisko držiteľa, dátum narodenia, bydlisko) v banke, bude karta zablokovaná pre platby na elektronických platobných termináloch (POS) a taktiež pre operácie v bankomatoch. V prípade embosovaných kariet (karty, ktoré majú na sebe uvedené identifikačné údaje majiteľa vystúpeným písmom), bude karta bankou zaradená na medzinárodný stoplist, aby nebolo možné zneužiť údaje pri iných platbách. Tento stop list je k dispozícii obchodníkom a finančným inštitúciám, ktorí akceptujú platby kartou.

Banku kontaktujte telefonicky

Banky ponúkajú viacero možností, ako nahlásiť stratu a zablokovať platobné karty. Niektoré ponúkajú túto možnosť napr. prostredníctvom internetbankingu, kde si môžete však kartu blokovať len dočasne. Preto nie je vhodné ju využívať, ak máte vážne podozrenie, že kartu už nenájdete, prípadne môže byť zneužitá. Ďalším spôsobom je oznámenie straty priamo na pobočke, čo však môže byť zdĺhavé, najmä ak pobočku nemáte vo svojej blízkosti.

Najrýchlejším spôsobom je preto do banky zavolať. Možnosťou je v niektorých bankách zriadená špeciálna linka pre blokáciu kariet, kde môžete stratu nahlásiť 24 hodín denne, v iných je potrebné nahlásenie operátorovi na infolinke.

Aktuálne telefonické kontakty sú vždy uvedené na webstránkach finančných inštitúcií.

Tip od nás: uložte si číslo banky do mobilného telefónu, aby ste ho mali ihneď k dispozícii aj bez internetového pripojenia.

 

Bude vás táto nepríjemnosť niečo stáť?

Blokácia karty je bezplatná. Dodatočné náklady môžu vzniknúť v prípade jej zneužitia, ak strata nie je nahlásená dostatočne včas.

Ako uvádza portál www.epi.sk vo zverejnenom zákone o platobných službách, znáša klient banky stratu až do výšky 50 eur, ktorá súvisí so všetkými neautorizovanými platbami spôsobenými stratou alebo odcudzením platobnej karty v dôsledku nedbanlivosti klienta.

To, či si banka bude uplatňovať tento nárok, závisí na individuálnom posúdení.

Spoplatnené je vydanie novej karty. Banky si účtujú poplatky v závislosti od typu karty (debetná, kreditná, embosovaná) a od termínu vydania novej (pri expresnom vydaní si priplatíte). Suma za novú kartu sa preto pohybuje od 5 eur do 50 eur. Napríklad v ČSOB banke si za vydanie náhradnej karty priplatíte 5 eur, VÚB banka si za znovu vydanie karty účtuje poplatok 10 eur. Príplatok za expresné vydanie karty je vo VÚB 10 eur, v ČSOB 30 eur.

Strata karty v zahraničí

Používanie platobnej karty v zahraničí patrí medzi obľúbené a odporúčané metódy, ako sa dostať k svojim peniazom lacno. Strata karty v zahraničí znamená mnohokrát aj stratu prístupu k svojim financiám na účte. Po nahlásení straty a zablokovaní karty poskytujú banky možnosť vydania núdzovej dočasnej karty, prípadne vydania núdzovej hotovosti.

Poplatky za takéto služby sa však môžu pohybovať až v stovkách eur, ako napríklad v ČSOB, kde vydanie núdzovej karty v zahraničí je spoplatnené sumou 230 eur a vydanie núdzovej hotovosť v zahraničí sumou 165 eur.

Zdroj fotografie: Pixabay.com

Anketa

Ako by ste riešili stratu platobnej karty?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Najvýhodnejšie bežné účty podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+3
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

21. 12. 2023 | Marek Mittaš

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

Online služby zjednodušili množstvo procesov, vrátane platieb a nakupovania. Bohužiaľ, kvôli nim vznikli aj mnohé problémy a komplikácie, s ktorými sa môže stretnúť každý z nás. Medzi... celý článok

Nový rebríček bežných účtov. Ktoré banky ponúkajú najlepšiu ponuku?

21. 11. 2023 | Redakcia

Nový rebríček bežných účtov. Ktoré banky ponúkajú najlepšiu ponuku?

Na Finparáde nastala aktualizácia rebríčkov najlepších bežných účtov na trhu. Jednotkou je účet od Tatra banky, druhé miesto patrí účtu Slovenskej sporiteľne a rebríček uzatvára UniCredit... celý článok

Čo ste nevedeli o Centrálnom registri účtov?

3. 11. 2023 | Marek Mittaš

Čo ste nevedeli o Centrálnom registri účtov?

Centrálny register účtov má uchovávať a sprístupňovať dôležité informácie o bankových účtoch, majetkových účtoch a bezpečnostných schránkach. Jeho spustenie bolo naplánované na január... celý článok

Poznáte rozdiel medzi kreditnou a debetnou kartou? Ako ich správne používať a chrániť

5. 10. 2023 | Jan Müller

Poznáte rozdiel medzi kreditnou a debetnou kartou? Ako ich správne používať a chrániť

Pre platobné karty sa u nás vžil termín kreditka. V skutočnosti ale väčšinou ide o kartu debetnú. Aký veľký je v tom rozdiel?