Elektronická komunikácia s Finančnou správou sa od minulého roka stala povinnosťou

Roland Regely | rubrika: Článok | 17. 1. 2019
Právnické osoby už viac ako rok, fyzické viac ako polroka. Elektronická komunikácia s Finančnou správou sa od minulého roka stala povinnosťou. Ako ju zriadiť a čo vám hrozí v prípade ignorovania tejto povinnosti? Čítajte ďalej.
Elektronická komunikácia s Finančnou správou sa od minulého roka stala povinnosťou

Zdroj: Shutterstock

Ak náhodou ešte nemáte zriadenú elektronickú schránku, resp. nekomunikujete s Finančnou správou elektronickou formou, urobte tak bezodkladne. V tomto článku nájdete prehľadný návod, ako na to a čo vám hrozí, ak to nebudete riešiť.

Kto si musí založiť elektronickú komunikáciu

Povinnosť založiť elektronickú komunikáciu s Finančnou správou majú podľa zákona všetky právnické osoby (od 1.1.2018) a všetky fyzické osoby – podnikatelia (od 1.7.2018). 

Pokuta za nezaloženie elektronickej komunikácie vás pravdepodobne neminie. K oficiálnej informácii, v akej výške ju môžete dostať sa však nemožno dopracovať, z čoho možno vyčítať, že Finančná správa bude každý prípad posudzovať individuálne. Ak napríklad živnostníci v minulom roku svoje daňové priznanie zaniesli v papierovej podobe na daňový úrad osobne, daniari ho síce prevzali, ale nebrali ho do úvahy. To znamená, akoby priznanie nebolo podané vôbec, za čo daniari vyrubili automaticky pokutu.

Ako zriadiť tzv. elektronickú komunikáciu s FS

Začnete s registráciou. Ako SZČO, resp. konateľ musíte navštíviť stránku www.financnasprava.sk. V pravom hornom rohu nájdete tlačidlo Registrácia, kliknite naň. V ďalšom kroku kliknite na možnosť Registrácia vyplňovaním registračného formulára.

K registrácii budete potrebovať vyplniť údaje ako meno, priezvisko, bydlisko a povinnosťou je aj uviesť e-mailovú adresu. Odporúčame uviesť aj telefónne číslo, v prípade akéhokoľvek problému bude Finančná správa schopná vás zastihnúť aj takýmto spôsobom.

Heslo a Osobný identifikačný kód si zvolíte sami.

 

Ďalej odporúčame označiť možnosť Žiadam o sprístupnenie oprávnenia pre osobné konanie a vybrať možnosť s daňovým úradom. Takto získate automaticky prístup a budete oprávnený konať vo svojom mene. Ak to neurobíte teraz, budete musieť dodatočne doplniť splnomocnenie.

Stlačíte tlačidlo Registrovať a na e-mailovú adresu, ktorú ste uviedli príde autorizačný e-mail s odkazom na overenie, treba naň kliknúť a potvrdiť tým svoju identitu.

Následne si stiahnite a dvojmo vytlačte a vyplňte tlačivo Dohoda o elektronickom doručovaní a zaneste ho na príslušný daňový úrad, kde ho pred pracovníkom Finančnej správy musíte podpísať. Ak máte účtovníka, budete ho musieť splnomocniť, aby mohol pristupovať k vašej elektronickej schránke.

Ak máte eID a KEP, môžete aj z domu

Dokončenie registrácie môžete urobiť aj z pohodlia domova: kvalifikovaným elektronickým podpisom (KEP) alebo občianskym preukazom s čipom, teda eID kartou. Zjednoduší to registráciu, keďže nemusíte navštíviť na jej dokončenie a vygenerovanie prístupu daňový úrad.

Elektronická komunikácia a pridelenie DIČ nie je to isté

Na elektronickú komunikáciu s Finančnou správou je aktuálne zaregistrovaných už vyše 560-tisíc subjektov. Finančná správa ale upozorňuje, že registráciu na elektronickú komunikáciu si nemožno zamieňať s registráciou pre potreby pridelenia DIČ (daňového identifikačného čísla). Tieto dva procesy nie sú totožné.

Finančná správa na to upozornila, pretože sa objavilo množstvo prípadov, kedy si subjekt zamenil uvedené prípady a tak elektronickú komunikáciu nestihol založiť v zákonom stanovenej lehote.

Prečo vlastne funguje elektronická komunikácia

Registráciou pre účely elektronickej komunikácie s finančnou správou sa stávate ako subjekt a daňovník používateľom elektronických služieb finančnej správy a po autorizácii získavate možnosť podávať dokumenty finančnej správe elektronicky, bez potreby návštevy daňového úradu. V konečnom dôsledku je to pre vás omnoho výhodnejšie. Napríklad podanie daňového priznania bude omnoho rýchlejšie a nebudete kvôli nemu musieť chodiť osobne na úrad.

Zdroj fotografie: Pixabay.com

Anketa

Akým spôsobom podávate daňové priznanie?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+4
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok