Materská dovolenka v roku 2019 – všetko, čo potrebujete vedieť

Roland Regely | rubrika: Článok | 21. 1. 2019
Ako vyzerá materská dovolenka v roku 2019? Kedy možno žiadať o jej navýšenie? Všetky potrebné informácie sme zhrnuli do prehľadného článku.
Materská dovolenka v roku 2019 – všetko, čo potrebujete vedieť

Zdroj: Shutterstock

Narodenie dieťaťa je zásadnou udalosťou v živote jeho rodičov. Pre matky a často aj pre snaživých otcov to znamená dlhšie voľno z práce – materskú dovolenku.

Štandardná dĺžka materskej dovolenky je 34 týždňov, existujú však aj výnimky. V roku 2019 je pre potreby poberania materskej dávky nutné odpracovať 270 dní a to v období posledných dvoch rokov. Materské môžu od roku 2019 poberať aj obaja rodičia súčasne. V prípade, že je výška materského nízka, môžete požiadať o jej navýšenie.

Na materskú dovolenku, v prípade muža rodičovskú dovolenku, môže nastúpiť aj muž, a to v rovnakom rozsahu. Jedinou podmienkou je nástup až po uplynutí 6 týždňov od pôrodu.

 

Ako určiť výšku materskej dovolenky

To, koľko peňazí budete počas materskej dovolenky dostávať závisí od toho, aký vysoký príjem ste mali pred nástupom na takéto voľno. Od mája 2017 predstavuje príspevok 75% denného vymeriavacieho základu (DVZ) alebo pravdepodobného denného vymeriavacieho základu (PDVZ). To znamená, že slovenské mamičky sa môžu často dostať až na úroveň blízku ich čistému príjmu.

Samostatne zárobkovo činným osobám, študentkám alebo ženám zamestnaným na dohodu nevzniká nárok na materskú dovolenku.

Žiadosť o materské vám vystaví ošetrujúci lekár väčšinou 6 až 8 týždňov pred očakávaným dňom pôrodu. V prípade iného poistenca vydá žiadosť príslušná pobočka Sociálnej poisťovne.

Nízke materské? Dá sa to riešiť, ale...

Ak bol príjem matky pred pôrodom nízky, resp. materské má byť nižšie ako rodičovský príspevok, môžete požiadať o navýšenie – teda dorovnanie tejto sumy.

„Ak je suma materského nižšia ako je suma rodičovského príspevku, možno požiadať o jej dorovnanie do výšky rodičovského príspevku. Nie však Sociálnu poisťovňu, ale príslušný úrad práce, sociálnych vecí a rodiny v mieste svojho bydliska, ktorý rodičovský príspevok aj ostatné štátne sociálne dávky priznáva a vypláca,“ informuje Sociálna poisťovňa.

Aktuálna výška rodičovského príspevku pre rok 2019 je 220,70 eur na jedno dieťa. Pri dvoch deťoch je výška príspevku 275,88 eur, pri troch je to 321,05 eur.

Rok 2019: rodičia môžu poberať materské súčasne

Doposiaľ platilo, že ak napríklad otec poberal materské na staršie dieťa a matka začala poberať materské na mladšie dieťa, Sociálna poisťovňa automaticky zastavila dávku pre otca. Tento trend bolo možné badať najmä v prípadoch, kedy sa rodičom narodili dve deti v kratšej dobe a jeden z rodičov tak nestihol vyčerpať celý nárok na materské.

Skvelou správou pre všetky podobné prípady je, že v roku 2019 už otec bude môcť poberať materské na staršie dieťa a súčasne matka na mladšie dieťa. Stále však platí, že na to isté dieťa rodičia nemôžu poberať dávku súčasne.

Upozorňujeme, že ani jeden rodič nesmie počas poberania materského poberať rodičovský príspevok.

Za určitých okolností možno aj pracovať

Existuje mnoho žien, ktoré chcú počas materskej aj pracovať. Nie je to možné, pokiaľ by ste chceli pracovať na rovnakú zmluvu u rovnakého zamestnávateľa, ktorý za vás platil nemocenské poistenie. Elegantným riešením je uzavrieť novú pracovnú zmluvu u rovnakého zamestnávateľa. Ak uzavriete novú zmluvu alebo budete podnikať, váš príjem nebude znižovať výšku materskej dávky.

Po materskej dovolenke prejdete na rodičovský príspevok

Materská dovolenka skončí a vy môžete plynule prejsť na rodičovskú dovolenku. V takomto prípade dostanete v roku 2019 od štátu rodičovský príspevok vo výške 220,70 eur. Štandardne môžete poberať rodičovský príspevok do troch rokov dieťaťa.

Zdroj fotografie: Pixabay.com

Anketa

Aký je Váš rodinný stav?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+24
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Zmeny v druhom pilieri: Dotkla sa úprava aj vašej penzie?

15. 3. 2024 | Redakcia

Zmeny v druhom pilieri: Dotkla sa úprava aj vašej penzie?

Začiatkom roku 2024 nastali významné zmeny v niekoľkých oblastiach, vrátane druhého piliera. V dôsledku snahy o zníženie deficitu verejných financií došlo k zníženiu príspevkovej sadzby... celý článok

Nepriznali vám invalidný dôchodok, lebo nie ste dosť chorý? Ako sa brániť?

13. 3. 2024 | Barbora Magočová

Nepriznali vám invalidný dôchodok, lebo nie ste dosť chorý? Ako sa brániť?

Invalidný dôchodok môžete získať len vtedy, keď vám váš zdravotný stav značne znižuje schopnosť pracovať. Aké kritériá sa pri jeho posudzovaní v roku 2024 musia brať do úvahy? A ako... celý článok

Veľké prekvapenie pre Slovákov: Takto vyzerajú trináste dôchodky v praxi

5. 3. 2024 | Daniel Výcha

Veľké prekvapenie pre Slovákov: Takto vyzerajú trináste dôchodky v praxi

Trináste dôchodky sú neutíchajúcou témou, ktorou sa zaoberá nielen vláda, ale aj samotní dôchodcovia už niekoľko mesiacov. Minulý rok mali dôchodcovia dostať trináste dôchodky v plnej... celý článok

Komu sa oplatí ísť do predčasného dôchodku v roku 2024?

22. 2. 2024 | Daniel Výcha

Komu sa oplatí ísť do predčasného dôchodku v roku 2024?

Predčasný dôchodok láka mnohých. Má však určité obmedzenia, kvôli ktorým nemusí byť výhodný pre úplne každého. Pre ktoré skupiny ľudí sa oplatí v tomto roku ísť do predčasného dôchodku... celý článok

Zmeny v druhom pilieri: Koho sa týkajú a prečo si od roku 2024 nasporíme menej?

23. 1. 2024 | Marek Mittaš

Zmeny v druhom pilieri: Koho sa týkajú a prečo si od roku 2024 nasporíme menej?

Druhý pilier prejde v roku 2024 jednou výraznou zmenou, ktorá spôsobí, že si v ňom nasporíme menej. Od januára dôjde k trvalému zníženiu príspevkovej sadzby z 5,5 % na 4 %. Podľa vlády... celý článok