Nové bankové poplatky v roku 2019 (za toto všetko si priplatíme)

Roland Regely | rubrika: Článok | 25. 1. 2019
Posledné veľké zmeny v bankových poplatkoch sa udiali v lete roku 2018. Novoročné úpravy cenníkov prinieslo viacero bánk.
Nové bankové poplatky v roku 2019 (za toto všetko si priplatíme)

Zdroj: Shutterstock

Tak ako sme avizovali koncom roka 2018, v roku 2019 si za niektoré veci priplatíme. Zmeniť cenník na prelome rokov 2018 a 2019 sa rozhodlo až šesť bánk. Poďme si ich vymenovať a postupne ukázať, čo všetko upravili. Nové bankové poplatky má Slovenská sporiteľňa, ČSOB, Tatra banka, Unicredit Bank, OTP Bank a Oberbank.

Tatra banka a jej cenník od 31.12.2018

Začnime tými pozitívnymi zmenami. Banka doplnila do obľúbeného balíka Tatra Personal 1 výber hotovosti z bankomatov iných bánk na území Slovenskej republiky, plus nabáda k aktivácii bezplatných push notifikácií prostredníctvom svojho internetbankingu, resp. mobilnej aplikácie, SMS správy upozorňujúce na pohyby na účtoch sú totiž od 1.1.2019 spoplatnené sumou 1 euro. Predtým to bolo 30 centov.

Banka potešila študentov. Účet zadarmo, resp. 100% zľavu z poplatku za účet získavajú deti od 0 do 15 rokov a študenti denného štúdia od 15 do 26 rokov.

Zdraželi vklady v hotovosti. Vklad hotovosti na účet treťou osobou stojí 3 eurá, predtým to bolo presne o polovicu menej. Výber hotovosti na pobočke banky bude stáť 4 eurá, predtým to bolo o euro lacnejšie.

Ešte jedna významná zmena týkajúca sa hypoték. Poplatok za ohodnotenie bytu je 150 eur za jednu nehnuteľnosť, predtým to bolo o 50 eur lacnejšie.

 

ČSOB banka a jej cenník od 1.1.2019

Chodia vám výpisy poštou? Od januára 2019 si za ne priplatíte o 50 centov viac. Nový poplatok je 1,50 eur.

Zmenili sa poplatky za kreditné karty. Pri karte MasterCard Credit Basic a vedení úverového účtu vás to vyjde 1,50 eur mesačne, čo je o 50 centov viac, ako minulý rok. Rovnako sa upravil aj poplatok za služby spojené s kreditnou platobnou kartou MasterCard Credit Standard. Spolu s vedením úverového účtu to je 2,50 eur mesačne, čo je opäť o 50 centov viac.

Ak máte úver, prípadne hypotéku a budete meniť zmluvné podmienky počas ich platnosti, zaplatíte sumu 180 eur, namiesto 150 eur.

Slovenská sporiteľňa a jej cenník od 1.1.2019

Vklady v hotovosti, ktoré boli doposiaľ v SLSP bezplatné, vyjdú po novom na 50 centov za jednu takúto operáciu. Bezplatný bude len prvý vklad hotovosti v kalendárnom mesiaci.

SLSP prináša aj nové poplatky k úverom. Spracovateľský poplatok bude závisieť od výšky sumy, ktorú si z banky beriete. Ak si napríklad vezmete menší úver do 1500 eur, zaplatíte poplatok 30 eur. Ak si však vezmete úver v hodnote vyššej ako 12 000 eur, neminie vás poplatok vo výške 300 eur.

Oberbank a jej cenník od 1.1.2019

Oberbank poteší všetkých, ktorí sa rozhodnú zrušiť trvalý príkaz na úhradu v obchodnom mieste. Doposiaľ bol poplatok za takúto zmenu 5 eur, po novom to bude o polovicu menej.

Unicredit Bank a jej cenník od 1.2.2019

Bezplatné notifikácie o pohyboch na debetnej karte končia. SMS notifikácie ako notifikácie o kartových transakciách pri Ukonte zostávajú aj v roku 2019 bezplatné. (Pozn. redakcie: za chybne zverejnenú informáciu o ukončení bezplatných SMS notifikácií dňa 25.1.2019 sa ospravedlňujeme).

Spoplatnený je len SMS kľúč, čo je jeden z možných autorizačných nástrojov pre elektronické bankovníctvo. V tomto nástroji bude od 1. 2. 2019 cena za SMS správu spoplatnená sumou 5 centov. Jedinou výnimkou je Ukonto premium, kde zostávajú aj tieto SMS notifikácie zdarma.

Stanovisko banky: „Snažíme sa motivovať klientov k využívaniu  modernejšej a pohodlnejšej alternatívy a ponúkame Smart kľúč, ktorý je pohodlnejší a modernejší na používanie a je zadarmo. Tento Smart kľúč, ktorý je bez poplatku ponúkame aktívne klientom na pobočke. Notifikácie transakcií debetných kariet mimo balíka a notifikácie k termínovaným vkladom sú reálny náklad. V týchto prípadoch je možné zvoliť aj emailové notifikácie, tie sú zdarma aj mimo balíkov. Banka sa snaží motivovať klientov k využívaniu balíka služieb -  najpopulárnejšieho U konta, ktoré je zdarma s výbermi zo všetkých bankomatov doma a v zahraničí zadarmo, pri splnení jednoduchej podmienky zasielania mesačne 400 eur na účet. Tam sú notifikácie o kartových transakciách zdarma. Pri Ukonto premium zostávajú všetky sme notifikácie zdarma - aj pri sms kľúči, aj pri notifikácii transakcií debetných kariet aj notifikácii k termínovaným vkladom.“

OTP banka a jej cenník od 1.2.2019

Aj OTP banka má novinky, ktoré potešia. Ak máte bežný účet, teda OTP READY konto pre mladých do 26 rokov, získate neobmedzený počet vkladov finančných prostriedkov v hotovosti v obchodnom mieste. Predtým boli vklady hotovosti spoplatnené sumou 50 centov a zároveň neobmedzený počet výberov hotovosti platobnou kartou z bankomatu OTP Banky Slovensko, predtým bol v balíku zahrnutý len 1 výber mesačne.

Ak budete vyberať hotovosť a bude to menej ako 10 000 eur, zaplatíte poplatok 3 eurá, rok dozadu to boli 2 eurá. Výbery hotovosti nad sumu 10 000 eur budú naďalej za poplatok 0,05 % zo sumy výberu.

Zdroj fotografie: Pixabay.com

Anketa

Už ste vkladali peniaze cez bankomat?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Najvýhodnejšie bežné účty podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+4
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

21. 12. 2023 | Marek Mittaš

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

Online služby zjednodušili množstvo procesov, vrátane platieb a nakupovania. Bohužiaľ, kvôli nim vznikli aj mnohé problémy a komplikácie, s ktorými sa môže stretnúť každý z nás. Medzi... celý článok

Nový rebríček bežných účtov. Ktoré banky ponúkajú najlepšiu ponuku?

21. 11. 2023 | Redakcia

Nový rebríček bežných účtov. Ktoré banky ponúkajú najlepšiu ponuku?

Na Finparáde nastala aktualizácia rebríčkov najlepších bežných účtov na trhu. Jednotkou je účet od Tatra banky, druhé miesto patrí účtu Slovenskej sporiteľne a rebríček uzatvára UniCredit... celý článok

Čo ste nevedeli o Centrálnom registri účtov?

3. 11. 2023 | Marek Mittaš

Čo ste nevedeli o Centrálnom registri účtov?

Centrálny register účtov má uchovávať a sprístupňovať dôležité informácie o bankových účtoch, majetkových účtoch a bezpečnostných schránkach. Jeho spustenie bolo naplánované na január... celý článok

Poznáte rozdiel medzi kreditnou a debetnou kartou? Ako ich správne používať a chrániť

5. 10. 2023 | Jan Müller

Poznáte rozdiel medzi kreditnou a debetnou kartou? Ako ich správne používať a chrániť

Pre platobné karty sa u nás vžil termín kreditka. V skutočnosti ale väčšinou ide o kartu debetnú. Aký veľký je v tom rozdiel?