Podnikanie ohrozujú hackeri, prerušenie výroby aj zmeny v legislatíve

Miroslav Homola | rubrika: Článok | 21. 1. 2019
V top desiatke rizík nájdete kybernetické útoky, prerušenie výroby, prírodné katastrofy, požiar či zmeny zákonov. Nováčikom prvej desiatky je nedostatok pracovnej sily. Rebríček zostavila štúdia Allianz Risk Barometer 2019.
Podnikanie ohrozujú hackeri, prerušenie výroby aj zmeny v legislatíve

Zdroj: Shutterstock

Globálne hrozby podnikania

Vyššie menované hrozby sa však týkajú celosvetovej hrozby podnikania. Rebríček rizík podnikania na Slovensku je podstatne odlišný. O prvenstvo v rebríčku globálnych hrozieb sa delia dve hlavné riziká. Tým prvým je prerušenie výroby, ktoré je strašiakom firiem už od nepamäti. Technologická doba však umožňuje aj iné nebezpečenstvo.

Reč je o kybernetických hrozbách, ktoré svojmu prvenstvu vďačia úniku údajov, škandálom v oblasti osobných údajov, technologickým výpadkom, hackerským útokom na vládne inštitúcie a zavedenie prísnejšej ochrany osobných údajov v EÚ a ďalších krajinách. To spôsobilo, že kybernetická hrozba sa delí o prvé miesto s prerušením výroby s rovnakým 37 %-ným hodnotením.

Podľa štúdie Allianz Risk Barometer 2019 je to vôbec prvýkrát, kedy má globálne podnikanie dvoch rovnocenných strašiakov.

Bronzové miesto obsadili prírodné katastrofy (28 %). Zemiakovú medailu si odniesli zmeny v legislatíve a regulácii (27 %), ktoré sa v poslednom období týkajú aj Slovenska.

 

Najväčším skokanom v tohtoročnom rebríčku globálnych hrozieb sú klimatické zmeny. Zaujímavou veličinou rebríčka, ktorá sa prvýkrát ocitla v prvej desiatke, je nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily. Podľa poisťovacích expertov je dôvodov hneď niekoľko.

Meniaca sa demografická krivka, neistota okolo Brexitu či nedostatok talentov v oblasti digitálnej ekonómie spôsobili, že toto riziko je čoraz vážnejšou hrozbou najmä v krajinách strednej a východnej Európy, vo Veľkej Británii, v USA, v Kanade a v Austrálii.

„Ľudský kapitál sa stal obmedzeným zdrojom digitálnej ekonomiky. Súťaž o získanie nových kvalifikovaných pracovníkov v oblasti umelej inteligencie, dát či riadenia kybernetických či  reputačných rizík je silná, keďže väčšina týchto pracovných miest pred 10 rokmi neexistovala," konštatuje Ludovic Subran z Allianz.

10 rizík podnikania vo svete v roku 2019

1. Prerušenie výroby 37 %
1. Kybernetické hrozby 37 %
3. Prírodné katastrofy 28 %
4. Zmeny v legislatíve a regulácii 27 %
5. Vývoj na trhu 23 %
6. Požiare a explózie 19 %
7. Nové technológie 19 %
8. Klimatické zmeny a nepredvídateľnosť počasia 13 %
9. Poškodenie reputácie a hodnoty značky 13 %
10. Nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily 9 %

Zdroj: Allianz

Na Slovensku je najväčšou hrozbou príroda

V prípade podnikania na Slovensku sú riziká podstatne odlišné. Najväčším strašiakom je práve nevyspytateľná príroda. Globálne zmeny v klíme už začína pociťovať celý svet, takže firmy musia do budúcnosti rátať so stratami a prerušeniami výroby z dôvodu extrémnych poveternostných výkyvov a prírodných katastrof.

Zaujímavosťou je umiestnenie zdravotných problémov, ktoré sú na druhom mieste najväčších rizík. V prípade svetového rebríčka obsadili až 16. miesto s hodnotením 3 %. Prvú trojicu uzatvára prerušenie výroby, ktoré je tradičným strašiakom firiem.

Aj do "slovenskej" tabuľky sa dostal nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily, ktorý trápi väčšinu krajín EÚ. Kybernetické hrozby obsadili až 8. miesto, čo môže byť spôsobené tým, že na Slovensku má prevahu priemyselná výroba.

Do top desiatky sa dostali aj zmeny v legislatíve a regulácii, prípadne politické riziká a násilie. Vláda totiž môže do značnej miery regulovať podnikateľské prostredie prostredníctvom zákonov. Dôkazom toho je nedávne schválenie špeciálnych odvodov pre obchodné reťazce či poistná daň.

10 rizík podnikania na Slovensku v roku 2019

1. Zmena klímy / Rastúca volatilita počasia 48 %
2. Zdravotné problémy 35 %
3. Prerušenie výroby 31 %
4. Zmeny v legislatíve a regulácii 24 %
5. Požiar a explózia 21 %
5. Prírodné katastrofy 21 %
5. Nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily 21 %
8. Kybernetické hrozby 17 %
9. Vývoj na trhu 14 %
9. Politické riziká a násilie 14 %

Zdroj: Allianz

Anketa

V akej oblasti chcete podnikať alebo podnikáte?

Miroslav Homola

Autor článku Miroslav Homola

Miroslav Homola písal pre denník Finance.sk od roku 2017 do 2019. Ďalšie články autora.

Alternatíva k sporiacim účtom s výnosom 3 % ročne.

CHCEM INVESTOVAŤ

Zhodnocujte atraktívne svoje eurá. Obchodovanie na dennej báze, bezpečie investícií a ľahký prístup k finančným prostriedkom.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+4
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok

Čo je rating a prečo je jeho zníženie problémom pre Slovensko?

8. 1. 2024 | Marek Mittaš

Čo je rating a prečo je jeho zníženie problémom pre Slovensko?

Agentúra Fitch Ratings, jedna z troch najvplyvnejších ratingových agentúr na svete, znížila rating Slovenska. Dôvodom bolo zhoršenie stavu verejných financií počas predchádzajúcich... celý článok

Slovenská pošta opäť mení ceny: Koľko si priplatíme?

4. 1. 2024 | Daniel Výcha

Slovenská pošta opäť mení ceny: Koľko si priplatíme?

Ak využívate služby pošty, počítajte s tým, že od januára 2024 si za ne priplatíte. Nárast cien bude rôzny – sumy niektorých listov vzrastú o 11 až 18 %, zatiaľ čo za iné zaplatíte... celý článok