Ročné zúčtovanie dane 2019 (keď daňové priznanie za vás urobí zamestnávateľ)

Roland Regely | rubrika: Článok | 28. 1. 2019
Ak počas zdaňovacieho obdobia 2018 plynuli vaše príjmy len zo závislej činnosti (zo zamestnania), môžete svojho zamestnávateľa požiadať o tzv. ročné zúčtovanie dane. Zamestnávateľ prakticky vykoná daňové priznanie za vás a vy máte „o starosť menej“.
Ročné zúčtovanie dane 2019 (keď daňové priznanie za vás urobí zamestnávateľ)

Zdroj: Shutterstock

Ročné zúčtovanie dane (RZD) zamestnávateľ nevykoná automaticky. Je potrebná vaša súčinnosť. O ročné zúčtovanie dane musíte zamestnávateľa písomne požiadať v stanovenom termíne a v prípade potreby mu dodať potrebné podklady.

Požiadať treba na predpísanom tlačive

Na písomnú žiadosť o ročné zúčtovanie dane slúži tlačivo, ktoré vám buď poskytne váš zamestnávateľ, prípadne je voľne dostupné k stiahnutiu na webovej stránke financnasprava.sk.

Požiadať o RZD je potrebné najneskôr do 15. februára 2019. Následne, po správnom podaní žiadosti a v časnom dodaní všetkých potrebných podkladov, je zamestnávateľ povinný vykonať ročné zúčtovanie dane v termíne do 1. apríla 2019.

Ak by ste vyššie uvedený termín 15. februára 2019 na podanie žiadosti o RZD nestihli, vzniká vám povinnosť podať daňové priznanie typu A, a to do dátumu 1. apríl 2019.  

 

Nezdaniteľné časti základu dane a bonusy, ktoré si môžete uplatniť

V rámci ročného zúčtovania dane máte možnosť uplatniť si viacero nezdaniteľných častí základu dane.

Nezdaniteľné časti základu dane (NČZD) na manželku/manžela si môže uplatniť vždy len jeden z manželov po splnení aspoň jednej z týchto podmienok:

  • staral/a sa o vyživované maloleté dieťa žijúce s daňovníkom v domácnosti,
  • v príslušnom zdaňovacom období poberal/a peňažný príspevok na opatrovanie,
  • bol/a zaradený/á do evidencie uchádzačov o zamestnanie,
  • považuje sa za občana so zdravotným postihnutím,
  • považuje sa za občana s ťažkým zdravotným postihnutím.

Ďalej si môžete po splnení podmienok uplatniť NČZD na:

  • daňovníka, ak ste boli na začiatku zdaňovacieho obdobia na dôchodku,
  • príspevky preukázateľne zaplatené na doplnkové dôchodkové sporenie (DDS),
  • úhrady preukázateľne zaplatené na kúpeľnú starostlivosť za seba/za manžela/manželku, za dieťa/deti.

Daňový bonus na dieťa/deti si opäť môže uplatniť len jeden z manželov.

Po splnení vyšpecifikovaných podmienok si môžete uplatniť daňový bonus na zaplatené úroky, čo je suma 50% zo zaplatených úrokov v príslušnom zdaňovacom období, najviac do výšky 400 eur za rok.

Mali ste viacerých zamestnávateľov? Postup je jednoduchý

Ak ste počas roka vystriedali viacero zamestnaní, o ročné zúčtovanie dane môžete požiadať svojho posledného zamestnávateľa, u ktorého ste si uplatňovali daňový bonus a nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka. Ak ste si uvedené neuplatňovali, môžete o RZD požiadať ktoréhokoľvek zo zamestnávateľov. K žiadosti o RZD budete potrebovať dôležitú prílohu, tzv. potvrdenia o zdaniteľných príjmoch FO zo závislej činnosti, ktoré vám vystavia vaši predchádzajúci zamestnávatelia. Väčšinou tak urobia ihneď po ukončení pracovného pomeru.

Príjmy z podpory v nezamestnanosti sú oslobodené od dane

Poberali ste podporu počas svojej nezamestnanosti? Nie je potrebné uvádzať ich do ročného zúčtovania. Ak ste časť roka boli aj zamestnaní a vaše príjmy plynuli len zo závislej činnosti, môžete svojho zamestnávateľa požiadať o ročné zúčtovanie dane.

Materská a rodičovská dovolenka: nezabúdajte na daňové priznanie

Môže sa totiž stať, že ste časť roka pracovali a ak vaše príjmy zo zamestnania prekročili sumu 1915,01 eur, ste povinný podať daňové priznanie, prípadne v termíne požiadať o RZD svojho zamestnávateľa. Vaša materská a rodičovský príspevok sú oslobodené od dane.

Môžete požiadať o predĺženie lehoty

Ak z akéhokoľvek dôvodu nestihnete podať daňové priznanie k vašim príjmom len zo závislej činnosti (typ A) do termínu 1. marca 2019 (netýka sa RZD – tu je zamestnávateľ povinný dodržať termín 1. apríla 2019 bez možnosti odkladu), môžete požiadať daňový úrad o predĺženie lehoty.

V minulosti postačoval obyčajný list, zaslaný na adresu príslušného daňového úradu. V súčasnosti je možné o odklad požiadať len prostredníctvom predpísaného formulára, ktorý je dostupný na stránke finančnej správy. Okrem iného, musíte do formulára uviesť záväzný nový termín podania daňového priznania, ktorým bude koniec kalendárneho mesiaca.

Predĺženie lehoty v tomto prípade možno najviac o tri kalendárne mesiace.

Žiadosť o predĺženie lehoty je potrebné zaslať najneskôr do konca termínu na podanie daňového priznania, teda do 1. apríla 2019.

Za nedodržanie termínov hrozia sankcie

Daňový úrad vám môže vyrubiť vysokú pokutu, ak nestihnete, resp. nepodáte daňové priznanie. Jej výška sa pohybuje od 30 do 16 000 eur, daňový úrad prihliada najmä na závažnosť situácie. Zároveň vás vyzve o podanie daňového priznania a určí vám lehotu, v ktorej tak musíte urobiť. Nepodanie daňového priznania ani po tejto výzve by znamenalo pokutu vo výške od 60 do 32 000 eur. Daňový úrad vykoná výpočet dane na základe tzv. pomôcok.

Zdroj fotografie: Shutterstock.com

Anketa

Akým spôsobom podávate daňové priznanie?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+4
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

12. 3. 2024 | Redakcia

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

Nestíhate podať daňové priznanie? Odložte si jeho podanie o pár mesiacov. Aké sú podmienky odkladu a ako ho podať správne?

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

6. 3. 2024 | Redakcia

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

ETF sú v súčasnosti obľúbeným finančným nástrojom, ktorý si vyberá veľa investorov. Ich výhodami sú atraktívne zhodnotenie a dostupnosť pre široké spektrum ľudí. Ak ste sa rozhodli... celý článok

Zamestnanci od februára zarobia viac: Štát im pridá vďaka daňovej úľave

27. 2. 2024 | Daniel Výcha

Zamestnanci od februára zarobia viac: Štát im pridá vďaka daňovej úľave

Vo februári dostanú zamestnanci vyššiu výplatu, čo je dôsledkom zvýšenia výšky nezdaniteľného minima, ktoré nadobudlo platnosť na začiatku tohto roka. Aká je jeho aktuálna hodnota a... celý článok

Prehľadný návod: Termíny a podmienky vrátenia preplatku pri daňovom priznaní za rok 2023

20. 2. 2024 | Redakcia

Prehľadný návod: Termíny a podmienky vrátenia preplatku pri daňovom priznaní za rok 2023

Ak podávate daňové priznanie k dani z príjmov za rok 2023, v ktorom vám vyšiel preplatok, nezabudnite oň požiadať. Ako môže preplatok vzniknúť a kedy bude vyplatený?

Daňový bonus pri úvere na bývanie: Ako si ho uplatniť v daňovom priznaní?

14. 2. 2024 | Daniel Výcha

Daňový bonus pri úvere na bývanie: Ako si ho uplatniť v daňovom priznaní?

Osoby vo veku do 35 rokov si môžu uplatniť daňový bonus na zaplatené úroky z hypotéky za predchádzajúci rok. Musia však splniť niekoľko zákonom stanovených podmienok. Ktoré podmienky... celý článok