Ako pozastaviť živnosť v roku 2019

Marek Mittaš | rubrika: Článok | 30. 1. 2019
Možno si v tomto roku chcete oddýchnuť od stresu, podnikania, viac cestovať alebo máte len sezónnu prácu. V takom prípade sa vám oplatí prerušenie živnosti. Uľahčíte si od odvodov a pritom nemusíte podnikanie rušiť.
Ako pozastaviť živnosť v roku 2019

Zdroj: Shutterstock

Pozastavenie živnosti má presné pravidlá

Pozastavenie a zánik živnostenského oprávnenia upravuje zákon č. 455/ 1991 Z. z. o živnostenskom podnikaní. V princípe platí, že pozastaviť prevádzkovanie živnosti môže fyzická aj právnická osoba. V praxi sa však týka skôr živnostníkov, ktorí majú napríklad sezónnu prácu, alebo majú napríklad chuť na prerušenie pracovného kolobehu. Živnosť tak nemusíte rušiť, iba si ju pozastavíte. Je lacnejšia a rýchlejšia cesta. Navyše aj obnovenie podnikania je podstatne jednoduchšie.

Po uplynutí doby pozastavenia totiž automaticky získavate svoje pôvodné IČO aj DIČ a môžete ďalej pokračovať v podnikaní. Preto je to cesta, ak už dopredu viete, že sa k podnikaniu vrátite. Túto dobu môžete už rovno pri prerušení označiť, ale dá sa počas prerušenia aj zmeniť.

Prerušiť živnosť je možné elektronicky aj osobne

Živnosť prerušíte tam, kde ste ju registrovali. Takže si vyberiete buď jednotné kontaktné miesto na okresnom úrade – odbore živnostenského podnikania alebo veci vybavíte elektronicky. Na úrade vyjde prerušenie na poplatok 4 eurá. Cez portál slovensko.sk sa musíte prihlásiť, vybrať si služby živnostenského registra, príslušný okresný úrad a následne službu „Oznámenie o pozastavení prevádzkovania živnosti“.

Elektronický formulár s rovnakým obsahom ako v listinnej podobe vyplníte, podpíšete elektronickým podpisom a odošlete. Správou do elektronickej schránky budete vyzvaný na zaplatenie poplatku 2 eurá.

 

Pri pozastavení živnosti je potrebné pamätať na dva dôležité dátumy. A to, že živnosť môžete obnoviť minimálne za šesť mesiacov a maximálne môže byť pozastavená na tri roky.

Práve pri prerušení môžete uviesť, od kedy sa vaša činnosť preruší. Ak pole nevyplníte,  preruší sa deň po podaní. Tak isto môžete uviesť aj dokedy bude živnosť prerušená.  Ak to neuvediete, obnoví sa automaticky po uplynutí troch rokov. Je možnosť si zvoliť, či prerušíte všetky alebo len vybrané živnosti. Ale pozor, odvodová úľava, pre ktorú sa viac menej živnosť oplatí prerušiť sa vás týka len v prípade, ak si pozastavíte úplne všetky predmety podnikania.

Zdravotné poistenie pri prerušení živnosti

Prerušením živnosti prestávate byť živnostníkom a teda aj platcom pre účely zdravotného poistenia. Keďže je však zdravotné poistenie povinné, bude potrebné, aby prišlo k zmene platiteľa. To znamená, že v prípade nezamestnanosti je platcom štát, prípadne ho bude za vás platiť zamestnávateľ alebo sa stanete samoplatiteľom.

Zmenu oznamujete na tlačive „Oznámenie poistenca/platiteľa poistného“ alebo elektronicky v zdravotnej poisťovni do ôsmich pracovných dní.

Ak uvediete názov zdravotnej poisťovne priamo v oznámení o pozastavení prevádzkovania živnosti, zmenu namiesto vás nahlási priamo jednotné kontaktné miesto.

Ohlásenie v Sociálnej poisťovni

Sociálnej poisťovni je tiež potrebné nahlásiť pozastavenie prevádzkovania živnosti a to prostredníctvom registračného listu. Od dňa pozastavenia živnosti už nemáte povinnosť platiť poistné do Sociálnej poisťovne. Pripravte si aj potvrdenie o pozastavení.

Zmeny na daňovom úrade

Poslednou stanicou nahlasovania pozastavenia živnosti je daňový úrad, kde vrátite aj osvedčenie DIČ. Po obnovení vám daňový úrad vydá nové osvedčenie o registrácii s pôvodným DIČ. Hoci sa pozastavením živnosti zbavíte povinnosti platby zdravotných a sociálnych odvodov, ak plánujete v tomto roku živnosť pozastaviť, v roku 2020 budete už aj tak musieť podať daňové priznanie, ak ste dosiahli na to dostatočne vysoký príjem.

Každý podnikateľ je totiž povinný vykonať za obdobie pred pozastavením prevádzkovania živnosti všetky povinnosti. To znamená vykonať účtovnú závierku za príslušné daňové obdobie, podať daňové priznanie, zaplatiť daň a ďalšie povinnosti, ktoré mu v rámci podnikateľskej činnosti vyplynuli. Bez ohľadu na to, že podnikal len časť roka.

Anketa

V akej oblasti chcete podnikať alebo podnikáte?

Marek Mittaš

Autor článku Marek Mittaš

Šéfredaktor portálu peniaze.sk. V prevažnej miere sa venuje bankovej problematike a investovaniu.  Ďalšie články autora.

Alternatíva k sporiacim účtom s výnosom 3 % ročne.

CHCEM INVESTOVAŤ

Zhodnocujte atraktívne svoje eurá. Obchodovanie na dennej báze, bezpečie investícií a ľahký prístup k finančným prostriedkom.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+18
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

1. 3. 2024 | Redakcia

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

Každý podnikateľ hľadá čo najefektívnejšiu možnosť získania finančných prostriedkov na rozvoj biznisu. V roku 2024 môžu podnikatelia získať dotácie na rozvoj firmy z európskych štrukturálnych... celý článok

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

16. 2. 2024 | Marek Mittaš

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

Začiatky podnikania sú spojené s viacerými poplatkami a ďalšími nákladmi, ktoré môžu komplikovať rozbeh nejedného nového podnikateľa. Dobrou správou však je, že štát poskytuje takzvaný... celý článok

Zápis s.r.o. do obchodného registra: Táto novinka vás prekvapí

12. 2. 2024 | Barbora Magočová

Zápis s.r.o. do obchodného registra: Táto novinka vás prekvapí

Možno ste nevedeli, ale od 1. novembra 2023 vykonávajú zápis s.r.o. do obchodného registra okrem súdov aj notári. Bude však návšteva notárskeho úradu znamenať aj menej administratívy... celý článok

Založenie živnosti v roku 2024: Čo sa mení?

6. 2. 2024 | Daniel Výcha

Založenie živnosti v roku 2024: Čo sa mení?

Plánujete založiť živnosť v roku 2024? V tom prípade by ste mali vedieť, čo vás čaká a aké zmeny sa chystajú. Pre lepší prehľad sme v nasledujúcom článku spísali všetky potrebné informácie. celý článok

Skryté riziká v zmluvách o digitálnom plnení, ktoré by ste mali poznať!

29. 1. 2024 | Barbora Magočová

Skryté riziká v zmluvách o digitálnom plnení, ktoré by ste mali poznať!

V roku 2024 by mali obchodníkom predávajúcim tovar s digitálnymi prvkami pribudnúť nové povinnosti. Ich zakotvenie od nás vyžaduje Európska únia. Parlament by ich mal prijať formou... celý článok