Daňový bonus na hypotéku pre mladých v roku 2019

Roland Regely | rubrika: Článok | 4. 2. 2019
Štátna pomoc pri hypotéke pre mladých sa od roku 2018 zmenila. Po novom si namiesto zníženia úroku na päť rokov môžete uplatniť daňový bonus zo zaplatených úrokov.
Daňový bonus na hypotéku pre mladých v roku 2019

Zdroj: Shutterstock

Marec 2019 a podávanie daňových priznaní sa nezadržateľne blíži. Bude to prvýkrát v histórii možnosť aj pre mladých ľudí s hypotékou uplatniť si tzv. daňový bonus zo zaplatených úrokov. Prinášame vám prehľad toho, ako si daňový bonus uplatniť a čo k tomu potrebujete.

Kto si môže uplatniť daňový bonus z hypotéky

K získaniu daňového bonusu musíte splniť päť podmienok.

V prvom rade ide o vekovú hranicu, ktorá je stanovená na 35 rokov. Najneskôr, kedy môžete podať žiadosť o úver, je deň vašich tridsiatich piatich narodenín. Ak je žiadateľov o hypotéku viac, túto hranicu nebude môcť prekročiť ani jeden z nich. 

Druhou podmienkou je účel hypotekárneho úveru. Teda nadobudnutie, výstavba, rekonštrukcia bytu alebo rodinného domu.

Tretia podmienka hovorí o výške maximálneho príjmu žiadateľa resp. žiadateľov. Priemerný hrubý mesačný príjem vypočítaný za predchádzajúci kalendárny rok, teda rok 2018, nepresahuje 1,3 násobok priemernej mesačnej mzdy. Aktuálna výška maximálneho príjmu na získanie hypotéky pre mladých je 1 279,20 eur, pre dvojice je hranica dvojnásobná – teda 2 558,40 eur.

Štvrtou podmienkou je splatnosť hypotéky, od 5 do 30 rokov.

Posledná podmienka a v zásade tá najdôležitejšia. Čerpanie hypotéky muselo prebehnúť až v roku 2018 resp. 2019. Novinka totiž platí až od 1.1.2018.

Na záver pripomíname, že maximálna výška úveru alebo jej časti, na ktorú sa daňový bonus bude dať uplatniť, je 50 000 eur. 

 

Ako si uplatniť daňový bonus z hypotéky

Daňový bonus si možno uplatniť po dobu 5 rokov od uzavretia zmluvy hypotekárneho úveru. Buď formou daňového priznania alebo ročného zúčtovania dane, ktoré štandardne pripravuje zamestnávateľ. Daňový bonus na zaplatené úroky si môže uplatniť len jeden zo spoludlžníkov.

Banka každoročne vystaví klientovi potvrdenie o výške zaplatených úrokov za mesiace, kedy boli riadne zaplatené splátky hypotéky.

Ak vám banka potvrdenie nezašle automaticky, môžete oň požiadať. Príde vám buď poštou, alebo si ho nájdete v elektronickej podobe v internetbankingu.

Aká je výška daňového bonusu z hypotéky

Daňový bonus vychádza maximálne do výšky 400 eur ročne počas 5 rokov. To znamená, že za 5 rokov môžete získať späť z úrokov maximálne 2 000 eur. Pripomíname, že daňový bonus je vo výške 50% zaplatených úrokov na hypotéke.

Z ktorej banky je to najvýhodnejšie

Na rozdiel od toho, ako to fungovalo kedysi, dnes nebude záležať na tom, z ktorej banky máte hypotéku. Samozrejme, vyberať treba podľa kritérií, avšak tie sú rovnako dôležité pre všetkých žiadateľov o úver: výška úroku, obdobie fixácie, podmienka na získanie úroku, mesačná splátka, poplatky za vedenie účtu či schválenie ponuky.

Dôležité termíny, ktoré treba dodržať

Do 15. 2. 2019 musíte svojmu zamestnávateľovi odovzdať všetky doklady k ročnému zúčtovaniu, teda aj potvrdenie banky o výške zaplatených úrokov z hypotéky.

Ak podnikáte, máte čas do 31. 3. 2019, čo je termín na podanie daňového priznania, resp. do 30. 6. 2019, ak požiadate o odklad.

Zdroj fotografie: Shutterstock.com

Anketa

Je výška daňového bonusu postačujúca?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Dividendy v daňovom priznaní

27. 3. 2024 | Redakcia

Dividendy v daňovom priznaní

Čo sú dividendy, ako sa vyplácajú a ako ich zdaniť? Informácie sme pripravili v prehľadnom článku.

Daňové priznanie za rok 2023: Najčastejšie otázky a odpovede

26. 3. 2024 | Redakcia

Daňové priznanie za rok 2023: Najčastejšie otázky a odpovede

Pri vypĺňaní daňového priznania často nastáva situácia, kedy si daňovník nevie rady a hľadá odpovede. Preto sme pripravili prehľadný zoznam najčastejších otázok a odpovedí.

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

12. 3. 2024 | Redakcia

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

Nestíhate podať daňové priznanie? Odložte si jeho podanie o pár mesiacov. Aké sú podmienky odkladu a ako ho podať správne?

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

6. 3. 2024 | Redakcia

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

ETF sú v súčasnosti obľúbeným finančným nástrojom, ktorý si vyberá veľa investorov. Ich výhodami sú atraktívne zhodnotenie a dostupnosť pre široké spektrum ľudí. Ak ste sa rozhodli... celý článok

Zamestnanci od februára zarobia viac: Štát im pridá vďaka daňovej úľave

27. 2. 2024 | Daniel Výcha

Zamestnanci od februára zarobia viac: Štát im pridá vďaka daňovej úľave

Vo februári dostanú zamestnanci vyššiu výplatu, čo je dôsledkom zvýšenia výšky nezdaniteľného minima, ktoré nadobudlo platnosť na začiatku tohto roka. Aká je jeho aktuálna hodnota a... celý článok