Stavebné sporenie a štátna prémia v roku 2019 (čo všetko sa zmenilo)

Roland Regely | rubrika: Článok | 12. 2. 2019
Odmena za sporenie sa v tomto roku mierne zvýšila, počet ľudí, ktorí na ňu majú nárok je menší. Poďme sa spolu pozrieť na zmeny, ktoré sa udali v stavebnom sporení.
Stavebné sporenie a štátna prémia v roku 2019 (čo všetko sa zmenilo)

Zdroj: Shutterstock

Máj 2018 priniesol zásadnú novelu zákona o stavebnom sporení. Stavebné sporiteľne sa voči nemu ohradili a tak prišiel kompromis, ktorého výsledkom však je, že podpora štátu sporiteľom bude nižšia.

Čo všetko sa zmenilo po 25 rokoch

Vláda Slovenskej republiky veľmi zásadne zmenila pravidlá a podmienky stavebného sporenia, avšak až najmä pre zmluvy uzatvorené po 1. januári 2019. Zmeny sa považujú za negatívne a skôr na úkor bežných ľudí.

Minimálne sporenie: 2800 eur za rok

Jednou z najvýraznejších zmien je, že na plnú štátnu prémiu je potrebné vložiť 2 800 eur ročne. To je viac ako 233 eur mesačne. A aká je výška štátnej prémie? Je to 70 eur. Na štátnu prémiu majú nárok tí ľudia, ktorých príjem nepresahuje 1,3 násobok priemernej mzdy.

Len pripomíname, že v roku 2018 stačilo na získanie štátnej prémie sporiteľovi vložiť čiastku 1 327,80 eur ročne.

Vďaka vyššie uvedeným skutočnostiam vznikla paradoxná situácia. Ako sporiteľ musíte zarábať dostatočne málo, aby ste mali nárok na štátnu prémiu, ale zároveň musíte vložiť dvakrát viac financií ako v predošlom roku.

 

Šesť rokov a je po prémii

Priateľskí sporitelia, ako sa im v jazyku poisťovní hovorilo, teda klienti, ktorí držali financie v stavebnom sporení na zhodnotenie, sa stali nepriateľmi. Od 1. januára môže sporiteľ získavať štátnu prémiu maximálne 6 rokov. Po šiestom roku trvania zmluvy túto prémiu strácate.

Účel sporenia: už iba bývanie

Pôvodne fungovalo stavebné sporenie tak, že po šiestich rokoch ste mohli požiadať o vyplatenie vašich úspor a to bez dokladovania príjmu. To je od roku 2019 tiež minulosťou. Od 1.1.2019 možno nasporené peniaze využiť výlučne len na potreby výstavby, kúpy nehnuteľnosti alebo rekonštrukcie vášho bývania. Ak nebudete vedieť zdokladovať účel, prídete o štátnu prémiu. Táto novinka sa týka zmlúv uzatvorených po 1. januári 2019.

Vklad na konci roka sa nevyplatí

Ak vložíte peniaze jednorazovo, napríklad na konci roka, máte nárok iba na polovičnú štátnu prémiu. To znamená, že ak si stavebné sporenie založíte a začnete sporiť až po šiestom mesiaci v roku, pripravíte sa o polovicu štátnej prémie, teda 35 eur.

Medziúver? Takisto prídete o prémiu

Ak ste doposiaľ nechceli čakať roky na stavebný úver, mohli ste si vziať tzv. medziúver a štátnu prémiu poberať naň. Novela zákona ukončila aj túto možnosť. Ministerstvo argumentuje tým, že toto opatrenie bude viesť sporiteľov k zodpovednému zadlžovaniu sa. Teda k dlhodobému sporeniu.

Doplnok k hypotéke

Vzhľadom k veľmi prísnym kritériám k poskytovaniu hypoték odborníci predpovedajú, že mnoho ľudí bude stavebné sporenie využívať práve na dofinancovanie hypoték. Aktuálne už v banke na Slovensku nedostanete 100% ani 90% hypotéku. Žiadateľ už musí mať vlastné prostriedky, prípadne využije spomínané stavebné sporenie.

Zdroj fotografie: Pixabay.com

Anketa

Splácate nejaký úver?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Najvýhodnejšie bežné účty podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Veľká slovenská banka má novú aplikáciu, zatiaľ len pre pozvaných klientov

17. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Veľká slovenská banka má novú aplikáciu, zatiaľ len pre pozvaných klientov

VÚB banka už spustila svoju novú verziu aplikácie pre mobilné bankovníctvo. Zatiaľ je dostupná len pre vybraných klientov, ktorí ju testujú. Tí však nie sú nadšení, aplikácii dávajú... celý článok

Využívate bankový účet naplno? Tu sú skryté možnosti

16. 4. 2024 | Marek Mittaš, PR článok

Využívate bankový účet naplno? Tu sú skryté možnosti

Bankový účet je bežnou súčasťou života každého z nás, na Slovensku ho používa takmer každý dospelý. Avšak nie vždy využíva všetky možnosti, ktoré mu účet ponúka. Prípadne naopak, platí... celý článok

Aktualizovali sme rebríčky sporiacich účtov a termínovaných vkladov

10. 4. 2024 | Redakcia

 Aktualizovali sme rebríčky sporiacich účtov a termínovaných vkladov

Prvé tri miesta v rebríčku sporiacich účtov obsadili Fio banka, Prima banka a 365. bank. Pri termínovaných účtoch sa v rebríčku umiestnili Privatbanka, Fio banka a Prima banka. Toto... celý článok

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

21. 12. 2023 | Marek Mittaš

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

Online služby zjednodušili množstvo procesov, vrátane platieb a nakupovania. Bohužiaľ, kvôli nim vznikli aj mnohé problémy a komplikácie, s ktorými sa môže stretnúť každý z nás. Medzi... celý článok