Ako si uplatniť daňový bonus na hypotéku v daňovom priznaní?

Roland Regely | rubrika: Článok | 14. 2. 2019
Tento rok možno prvýkrát využiť daňový bonus na úroky z hypotéky. Ako na to? Uvedieme si názorný príklad.
Ako si uplatniť daňový bonus na hypotéku v daňovom priznaní?

Zdroj: Shutterstock

Podávanie daňových priznaní sa nezadržateľne blíži. Bude tu prvýkrát v histórii možnosť aj pre mladých ľudí s hypotékou uplatniť si tzv. daňový bonus zo zaplatených úrokov. Okrem daňového bonusu na dieťa či manželku tak ide o ďalšiu úľavu, ktorá pozitívne ovplyvní výsledok vášho daňového priznania.

V daňovom priznaní si tento rok môžete znížiť celkovú daňovú povinnosť až do výšky 50% zo zaplatených úrokov, maximálne 400 eur. Takéto daňové zvýhodnenie môžete uplatniť v daňovom priznaní až päť rokov po sebe.

K získaniu daňového bonusu musíte splniť niekoľko podmienok. Veková hranica 35 rokov, účel hypotekárneho úveru musí byť nadobudnutie, výstavba, rekonštrukcia bytu či rodinného domu, priemerný hrubý mesačný príjem za predošlý rok nepresahujúci 1,3 násobok priemernej mesačnej mzdy, splatnosť hypotéky od 5 do 30 rokov a posledná podmienka - čerpanie hypotéky po 1.1.2018.

 

Prvý krok: potvrdenie od banky

Doposiaľ ste zvýhodnenú hypotéku pre mladých dostali automaticky pri žiadaní o hypotekárny úver, ak ste spĺňali podmienky. Teraz sa budete o zvýhodnenie musieť zaujímať z vlastnej iniciatívy.

Budete potrebovať Potvrdenie o zaplatených úrokoch pre rok 2018. Ak ho nedostanete automaticky, požiadajte banku, aby vám ho vyhotovila. V prípade, že požiadate o odklad daňového priznania (najviac o tri mesiace), budete mať na odovzdanie daňového priznania viac času, rovnako aj na zaplatenie prípadného nedoplatku.

Podľa doterajších vyjadrení bánk bude mať klient potvrdenie o zaplatených úrokoch v roku 2018 k dispozícii vo svojom internetbankingu.

Druhý krok: daňové priznanie

K dnešnému dňu ešte neexistuje na webe Finančnej správy elektronický formulár na podanie daňového priznania za rok 2018 pre fyzické osoby. Možno si však už názorne ukázať, ako také uplatňovanie úrokov bude vyzerať v praxi.

Príklad: Milan požiadal v banke o hypotekárny úver v marci 2018. Bola mu poskytnutá suma vo výške 35 000 eur. Jeho príjem je nižší ako 1,3 násobok priemernej mesačnej mzdy za rok 2018.

Z banky obrdžal potvrdenie o výške zaplatených úrokov v sume 1 350 eur. Aká bude výška daňového bonusu na úroky z hypotéky? Milan má nárok na 50% zo zaplatených úrokov, to znamená, že sumu 1 350 eur vynásobí číslo 0,5 a vyjde mu suma 675 eur.

Maximálna hranica pre úroky z hypotéky je 400 eur za rok, Milan si môže nárokovať na daňový bonus za 10 mesiacov (plnenie hypotéky bolo v marci 2018). To znamená, že jeho výsledný daňový bonus za 10 mesiacov, resp. rok 2018 zistí tak, že hodnotu 400 vydelí číslom a vynásobí desiatimi. Daňový bonus z úrokov z hypotéky je 333,34 eur.

V prípade že by Milanovi v daňovom priznaní vyšla výsledná daňová povinnosť nižšia ako je výška daňového bonusu na úroky z hypotéky, daňový úrad mu rozdiel vráti.

Zdroj fotografie: Shutterstock.com

Anketa

Je výška daňového bonusu postačujúca?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Dividendy v daňovom priznaní

27. 3. 2024 | Redakcia

Dividendy v daňovom priznaní

Čo sú dividendy, ako sa vyplácajú a ako ich zdaniť? Informácie sme pripravili v prehľadnom článku.

Daňové priznanie za rok 2023: Najčastejšie otázky a odpovede

26. 3. 2024 | Redakcia

Daňové priznanie za rok 2023: Najčastejšie otázky a odpovede

Pri vypĺňaní daňového priznania často nastáva situácia, kedy si daňovník nevie rady a hľadá odpovede. Preto sme pripravili prehľadný zoznam najčastejších otázok a odpovedí.

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

12. 3. 2024 | Redakcia

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

Nestíhate podať daňové priznanie? Odložte si jeho podanie o pár mesiacov. Aké sú podmienky odkladu a ako ho podať správne?

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

6. 3. 2024 | Redakcia

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

ETF sú v súčasnosti obľúbeným finančným nástrojom, ktorý si vyberá veľa investorov. Ich výhodami sú atraktívne zhodnotenie a dostupnosť pre široké spektrum ľudí. Ak ste sa rozhodli... celý článok

Zamestnanci od februára zarobia viac: Štát im pridá vďaka daňovej úľave

27. 2. 2024 | Daniel Výcha

Zamestnanci od februára zarobia viac: Štát im pridá vďaka daňovej úľave

Vo februári dostanú zamestnanci vyššiu výplatu, čo je dôsledkom zvýšenia výšky nezdaniteľného minima, ktoré nadobudlo platnosť na začiatku tohto roka. Aká je jeho aktuálna hodnota a... celý článok