Daňové priznanie 2019 ľavou zadnou

Redakcia | rubrika: Článok | 6. 2. 2019
Podávate daňové priznanie prvýkrát a neviete ako na to? Prečítajte si kto, kedy a ako podáva daňové priznanie z príjmov za rok 2018.
Daňové priznanie 2019 ľavou zadnou

Zdroj: Shutterstock

Kto podáva daňové priznanie

Svoje príjmy musí priznať každý, kto v predchádzajúcom roku zarobil aspoň polovicu ročného nezdaniteľného minima, respektíve ak ročný príjem presiahol sumu 1 915,01 eur. Ľudia, ktorí mali príjem len z jedného zamestnania majú výhodu v tom, že daňové priznanie za nich podáva zamestnávateľ. Avšak, musia o to požiadať do 15. februára, ale väčšinou to je zamestnancom oznámené už v priebehu januára.

Väčšinou je posledný deň podania daňového priznania dátum 31. marca. Tento rok to však neplatí, pretože tento deň vychádza na nedeľu. Tým pádom sa posledný termín posúva na 1. apríl 2019. Do tohto dátumu musí byť daňové priznanie podané buď osobne, odoslané poštou alebo elektronicky. V prípade poslania daňového priznania poštou rozhoduje o dodržaní termínu pečiatka s dátumom na obálke. Do tohto dátumu musí byť zaplatená aj daň.

V prípade nedodržania posledného termínu hrozí pokuta a to minimálne 33,19 eur. Zákon umožňuje aj odložiť si termín podania daňového priznania až do konca júna. V prípade príjmov zo zahraničia až do konca septembra. Odloženie je však potrebné daňovému úradu oznámiť. Potom je potrebné do uvedeného dátumu odloženia podať daňové priznanie a rovnako aj zaplatiť daň.

Ako vyplniť daňové priznanie

Ak ste mali v roku 2018 príjmy okrem zamestnania aj z podnikania, prípadne prenájmu, musíte vypĺňať daňové priznanie typ B.

Ak ste mali príjmy len zo závislej činnosti, čiže zo zamestnania, podávate daňové priznanie typ A. Samozrejme, ak ho za vás nepodáva zamestnávateľ.

Všetky potrebné daňové formuláre si môžete stiahnuť TU.

 

Kedy a ako sa podáva daňové priznanie 2019

Zdroj: shutterstock

Daňové bonusy

Daňový bonus na dieťa si môže uplatniť vždy len jeden z rodičov. V prípade zamestnancov sa to väčšinou robí mesačne počas roka. Odpočítava sa rovno z dane za každý kalendárny mesiac. Za rok 2018 je jeho výška 21,56 eur na každé vyživované dieťa, na ktoré si rodič daňový bonus uplatňuje. Ak si zamestnanec bonus neuplatňoval priebežne počas roka, môže tak urobiť v daňovom priznaní.

Ďalším daňovým zvýhodnením je aj odpočítanie z daňového základu na manželku, ktorá je nezamestnaná alebo mala nízky príjem. Výška tohto bonusu je rovnaká ako nezdaniteľná časť na daňovníka, čiže maximálne 3 830,02 eur. Od tejto sumy sa však odpočítavajú jej celkové príjmy, náhrada príjmu počas práceneschopnosti manželky, materská alebo dávky v nezamestnanosti.

Novinkou v kategórii daňových bonusov je daňový bonus na hypotéku pre mladých. Zmena spočíva v tom, že namiesto zníženia úroku na takejto hypotéke, si môžete uplatniť daňový bonus zo zaplatených úrokov. Uplatňovať si ho môžete po dobu 5 rokov od uzavretia zmluvy hypotekárneho úveru.

Termíny

Daňové priznanie k dani z nehnuteľnosti a cestnú daň by ste už mali mať vyriešenú, pretože posledný termín bol 31. januára 2019. Pozrieme sa však na kompletný daňový kalendár na rok 2019.

Študenti, dôchodcovia a dohodári

Študentské brigády a sezónne práce sú už dávno za nami a niektorých brigádnikov čaká aj daňové priznanie. Musia ho podať v prípade, že zarobili viac ako 1 915,01 eur. Ak aj mal študent príjem pod touto hranicou, mohlo by byť pre neho výhodné napriek tomu podať daňové priznanie.

Ak totiž zamestnávateľ strhával preddavky na daň, môže požiadať o ich vrátenie uplatnením nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka. To isté platí aj pre študentov, ktorí brigádovali v zahraničí. Všetko dôležité nájdete v našich článkoch o študentských brigádach a vrátení dane.

V prípade aktívnych dôchodcov, ktorí ešte popri poberaní dôchodku aj pracujú, existuje niekoľko možností. Uplatniť si však nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka môžu len penzisti, ktorí poberajú starobný a predčasný starobný dôchodok, prípadne poberatelia vyrovnávacieho príplatku.

Špecifickou kategóriou je aj daňové priznanie dohodárov. Príjmy z práce na základe dohody tak predstavujú pre daňovníka príjem zo závislej činnosti, ktorý sa uvádza v daňovom priznaní k dani z príjmov.

Preplatok na dani

Môže nastať situácia, že vám vznikne aj preplatok na dani. V takom prípade o preplatok môžete požiadať prostredníctvom ročného zúčtovania alebo priamo v daňovom priznaní. Zamestnancom ho preplatí zamestnávateľ v nasledujúcej mesačnej mzde. Daňovníci, ktorí o preplatok požiadali v daňovom priznaní ho dostanú do 40 dní od vzniku preplatku. Treba si však dať pozor, aby nenastala aj opačná situácia, ktorá zapríčiní, že budete daňovým dlžníkom.

Anketa

Akým spôsobom podávate daňové priznanie?

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Alternatíva k sporiacim účtom s výnosom 3 % ročne.

CHCEM INVESTOVAŤ

Zhodnocujte atraktívne svoje eurá. Obchodovanie na dennej báze, bezpečie investícií a ľahký prístup k finančným prostriedkom.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+10
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

12. 3. 2024 | Redakcia

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

Nestíhate podať daňové priznanie? Odložte si jeho podanie o pár mesiacov. Aké sú podmienky odkladu a ako ho podať správne?

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

6. 3. 2024 | Redakcia

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

ETF sú v súčasnosti obľúbeným finančným nástrojom, ktorý si vyberá veľa investorov. Ich výhodami sú atraktívne zhodnotenie a dostupnosť pre široké spektrum ľudí. Ak ste sa rozhodli... celý článok

Zamestnanci od februára zarobia viac: Štát im pridá vďaka daňovej úľave

27. 2. 2024 | Daniel Výcha

Zamestnanci od februára zarobia viac: Štát im pridá vďaka daňovej úľave

Vo februári dostanú zamestnanci vyššiu výplatu, čo je dôsledkom zvýšenia výšky nezdaniteľného minima, ktoré nadobudlo platnosť na začiatku tohto roka. Aká je jeho aktuálna hodnota a... celý článok

Prehľadný návod: Termíny a podmienky vrátenia preplatku pri daňovom priznaní za rok 2023

20. 2. 2024 | Redakcia

Prehľadný návod: Termíny a podmienky vrátenia preplatku pri daňovom priznaní za rok 2023

Ak podávate daňové priznanie k dani z príjmov za rok 2023, v ktorom vám vyšiel preplatok, nezabudnite oň požiadať. Ako môže preplatok vzniknúť a kedy bude vyplatený?

Daňový bonus pri úvere na bývanie: Ako si ho uplatniť v daňovom priznaní?

14. 2. 2024 | Daniel Výcha

Daňový bonus pri úvere na bývanie: Ako si ho uplatniť v daňovom priznaní?

Osoby vo veku do 35 rokov si môžu uplatniť daňový bonus na zaplatené úroky z hypotéky za predchádzajúci rok. Musia však splniť niekoľko zákonom stanovených podmienok. Ktoré podmienky... celý článok