Vyhrali ste dovolenku, počítač či auto? Nezabudnite ich zdaniť

Miroslava Hrášková | rubrika: Článok | 12. 2. 2019
Aj nepeňažné výhry sa musia zdaniť. Nezdanenie výhry vás vyjde pekne draho. Obzvlášť tie hodnotnejšie. Nezabudnite ani na zdravotné poistenie.
Vyhrali ste dovolenku, počítač či auto? Nezabudnite ich zdaniť

Zdroj: Shutterstock

Vyhrali ste? Najskôr vás zaplaví vlna šťastia, no potom sa človek zamyslí a položí si otázku: "Musím platiť daň?" Odpoveď znie: Väčšinou áno. Málokoho však napadne, že z výhry sa platí aj zdravotné poistenie.

To všetko sa nemusí udiať, pokiaľ podlieha vaša výhra oslobodeniu od dane.

Sú dva prípady, kedy nemusíte platiť daň z výhry:

  • V situácii, kedy bola z výhry zaplatená daň zrážkou. Túto daň zaplatil organizátor súťaže.
  • Ak sa jednalo o výhru z hazardnej hry alebo v lotérii ako Keno, Loto a podobne. Tieto hry sú prevádzkované na základe osobitného predpisu.

Oslobodenie od dane 350 eur

Z ostatných výhier daň platiť musíte. I keď aj tu sa jej dá čiastočne vyhnúť.

V prvom rade sa dá uplatniť oslobodenie vo výške 350 eur. Ak vaša výhra predstavuje odmenu v hodnote napríklad 500 eur, v daňovom priznaní uvádzate ako príjmy sumu 150 eur (500 - 350).

V druhom rade, pokiaľ by vaše príjmy spolu s výhrou za rok 2018 neboli vyššie ako 1 915,01 eur, nemusíte podávať daňové priznanie (napr. študent, ktorý vyhrá tablet).

Každá výhra sa posudzuje jednotlivo a tak, pokiaľ ste vyhrali v danom roku dvakrát, posudzujete oslobodenie na každú výhru zvlášť. Ak ste napríklad v prvej súťaži vyhrali tablet v hodnote 250 eur a v druhej bicykel v hodnote 400 eur, patrí do daňového priznania príjem vo výške 50 eur.

Spolu s výhrou je však nutné pamätať aj na zdravotné poistenie.

Zdravotné poistenie sa neplatí u výhier, na ktoré bola uplatnená zrážková daň, alebo boli od dane oslobodené (lotérie).

 

Ako zdaniť výhru

Keď si uplatňujete výhru v daňovom priznaní, musíte si podať priznanie samostatne. Zamestnávateľ vám nebude robiť ročné zúčtovanie, ale vystaví vám prehľad o zdaniteľných príjmoch. Na základe prehľadu vyplníte daňové priznanie v oddiely pre príjmy zo závislej činnosti.

Kópiu prehľadu potom prikladáte k priznaniu ako prílohu.

Príjmy z výhry sa uvádzajú v daňovom priznaní k dani z príjmov - typ B. Ide o ostatné príjmy (§ 8 zákona o dani z príjmov).

V tlačive daňového priznania za rok 2018 sa príjmy z výhry uvádzajú v VIII. oddiely v tabuľke č. 3 riadok 9 na siedmej strane.

Výhra automobilu v daňovom priznaní

Výhra automobilu môže pekne "zamávať" s vašimi daňami. Oslobodenie 350 eur uplatníte aj keď vyhráte automobil v hodnote 20 tisíc eur. V daňovom priznaní potom uvediete sumu 19 650 eur.

Príjmy z výhry patria medzi tzv. pasívne príjmy, teda si na ne nemôžete uplatniť nezdaniteľné časti základu dane. Následne sa pripočítajú k daňovému základu z vašich "aktívnych" príjmov (zo závislej činnosti alebo z podnikania).

V prípade, že váš základ dane bude za rok 2018 vyšší ako 35 268,06 eur, dostanete sa i na úroveň, kde sa používa vyššia sadzba dane. Na všetky príjmy nad 35 268,06 eur je uplatnená sadzba dane 25 %.

Po podaní daňového priznania poskytne daňový úrad informáciu zdravotnej poisťovni a tá vám následne vyrubí nedoplatok zo zdravotného poistenia a týmto spôsobom zaplatíte zdravotné poistenie aj z hodnoty automobilu (čo je mimochodom 14 %).

Anketa

Myslíte si, že je rozdiel medzi čistou a hrubou mzdou veľký?

Miroslava Hrášková

Autor článku Miroslava Hrášková

V článkoch sa najradšej venuje problematike daní, dávok a dôchodkov. Okrajovo spracováva aj oblasť financovania bývania, termínovaných vkladov a sporenia. Vyštudovala hospodársku politiku na ekonomicko-právnej fakulte Masarykovej... Ďalšie články autora.

Alternatíva k sporiacim účtom s výnosom 3 % ročne.

CHCEM INVESTOVAŤ

Zhodnocujte atraktívne svoje eurá. Obchodovanie na dennej báze, bezpečie investícií a ľahký prístup k finančným prostriedkom.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+3
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

12. 3. 2024 | Redakcia

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

Nestíhate podať daňové priznanie? Odložte si jeho podanie o pár mesiacov. Aké sú podmienky odkladu a ako ho podať správne?

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

6. 3. 2024 | Redakcia

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

ETF sú v súčasnosti obľúbeným finančným nástrojom, ktorý si vyberá veľa investorov. Ich výhodami sú atraktívne zhodnotenie a dostupnosť pre široké spektrum ľudí. Ak ste sa rozhodli... celý článok

Zamestnanci od februára zarobia viac: Štát im pridá vďaka daňovej úľave

27. 2. 2024 | Daniel Výcha

Zamestnanci od februára zarobia viac: Štát im pridá vďaka daňovej úľave

Vo februári dostanú zamestnanci vyššiu výplatu, čo je dôsledkom zvýšenia výšky nezdaniteľného minima, ktoré nadobudlo platnosť na začiatku tohto roka. Aká je jeho aktuálna hodnota a... celý článok

Prehľadný návod: Termíny a podmienky vrátenia preplatku pri daňovom priznaní za rok 2023

20. 2. 2024 | Redakcia

Prehľadný návod: Termíny a podmienky vrátenia preplatku pri daňovom priznaní za rok 2023

Ak podávate daňové priznanie k dani z príjmov za rok 2023, v ktorom vám vyšiel preplatok, nezabudnite oň požiadať. Ako môže preplatok vzniknúť a kedy bude vyplatený?

Daňový bonus pri úvere na bývanie: Ako si ho uplatniť v daňovom priznaní?

14. 2. 2024 | Daniel Výcha

Daňový bonus pri úvere na bývanie: Ako si ho uplatniť v daňovom priznaní?

Osoby vo veku do 35 rokov si môžu uplatniť daňový bonus na zaplatené úroky z hypotéky za predchádzajúci rok. Musia však splniť niekoľko zákonom stanovených podmienok. Ktoré podmienky... celý článok