Ako získať príspevok na podnikanie od ÚPSVaR v roku 2019

Roland Regely | rubrika: Článok | 18. 2. 2019
Aj v roku 2019 možno získať príspevok na štart podnikania presahujúci výšku 5000 eur. Jeho výška sa odvíja aj od toho, v ktorom regióne začnete podnikať.
Ako získať príspevok na podnikanie od ÚPSVaR v roku 2019

Zdroj: Shutterstock

Premýšľate nad tým, že si založíte živnosť a začnete podnikať? Ak splníte niekoľko podmienok, máte možnosť získať príspevok na samostatne zárobkovú činnosť. Ten vám postačí na založenie podnikania a počiatočné náklady napríklad na kancelárske vybavenie či techniku.

Podmienky získania príspevku na podnikanie

Príspevok na samostatnú zárobkovú činnosť poskytne úrad práce, sociálnych vecí a rodiny na to, aby ste si uhradili počiatočné náklady súvisiace s prevádzkou. Musíte však splniť niekoľko podmienok:

  • Byť v evidencii uchádzačov o zamestnanie najmenej 3 mesiace.
  • Ak ste však v období 6 mesiacov pred zaradením do evidencie pozastavil alebo skončil prevádzkovanie podnikania, platí pre vás podmienka byť evidovaný na úrade práce minimálne 12 mesiacov.
  • Budete prevádzkovať živnosť v zmysle zákona č. 455/1991 Zb. o živnostenskom podnikaní (živnostenský zákon).
  • Prípadne budete vykonávať poľnohospodársku výrobu vrátane hospodárenia v lesoch podľa § 12a až 12e zákona č. 105/1990Zb. o súkromnom podnikaní občanov v znení neskorších predpisov.
  • Živnosť budete prevádzkovať nepretržite najmenej tri roky.
  • Žiadosť podáte písomne.
 

Kde je potrebné podať žiadosť o príspevok na podnikanie

Svoju žiadosť o poskytnutie príspevku na živnosť podáte písomne na úrade, v ktorého územnom obvode budete podnikať. Príspevok na podnikanie poskytuje ten úrad, v ktorého územnom obvode občan vytvorí pracovné miesto, na ktorom bude prevádzkovať spomínané podnikanie.

Žiadosťou to nekončí, nasledujú ďalšie aktivity

Podali ste žiadosť a následne budete zaradený do poradovníka. Kým sa dostanete na rad môže trvať aj dlhšiu dobu. Nasleduje príprava na podnikanie a úspešné zvládnutie testu, ktoré sú k získaniu príspevku rovnako veľmi dôležité.

K vašej žiadosti budete musieť doložiť aj nejaké ďalšie veci, ako napríklad podnikateľský zámer, teda akýsi biznis plán, kde bude presne rozpísané – na čo konkrétne peniaze z príspevku miniete. Ďalej dokladáte živnostenský list, list vlastníctva, osvedčenie o absolvovaní prípravy, zmluvu o bankovom účte a čestné vyhlásenie, že ste ešte nepodnikali.

To ešte stále nie je všetko. Po tom, ako úspešne zvládnete test, budete musieť predstúpiť pred komisiu, kde budete svoj podnikateľský zámer obhajovať pred komisiou. Výsledok sa dozviete do niekoľkých pracovných dní.

Po úspešnom absolvovaní obhajoby a odovzdaní všetkých potrebných dokumentov nasleduje podpísanie dohody o poskytnutí príspevku. Do tridsiatich dní od podpisu budete mať prvé peniaze na účte.

Úrad vám poskytne najviac 60% výšky príspevku do 30 kalendárnych dní odo dňa uzatvorenia dohody o poskytnutí príspevku a zvyšnú časť príspevku, najviac 40% výšky príspevku poskytne úrad po predložení prvej správy o prevádzkovaní a o čerpaní poskytnutého príspevku po uplynutí 12 mesiacov podnikania.

Po obdržaní prvých 60% z celkovej sumy podpisujete a odosielate formulár pre ministerstvo financií s názvom: Oznámenie o prijatí minimálnej pomoci.

Výška príspevku v roku 2019

Výška príspevku je závislá od celkovej ceny práce (CCP), typu regiónu oprávneného na poskytovanie štátnej pomoci a od priemernej miery evidovanej nezamestnanosti v okrese. Výška príspevku je daná zákonom a neodvíja sa od potrieb začínajúceho podnikateľa. To je potrebné si uvedomiť.

Tabuľka: Výška príspevku na SZČ 2019

Výška príspevku v eurách 100% najviac 60% najviac 40% najviac
bratislavský kraj: 2,5 násobok CCP 3325,90 1995,54 1330,36
ostatné kraje s priemernou MEN ≤ ako je celoslovenský priemer: 3-násobok CCP 3991,08 2394,65 1596,43
ostatné kraje s priemernou MEN > ako je celoslovenský priemer: 4-násobok CCP 5321,44 3192,86 2128,58

Zdroj fotografie: Pixabay.com

Anketa

V akej oblasti chcete podnikať alebo podnikáte?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Alternatíva k sporiacim účtom s výnosom 3 % ročne.

CHCEM INVESTOVAŤ

Zhodnocujte atraktívne svoje eurá. Obchodovanie na dennej báze, bezpečie investícií a ľahký prístup k finančným prostriedkom.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+3
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok

Čo je rating a prečo je jeho zníženie problémom pre Slovensko?

8. 1. 2024 | Marek Mittaš

Čo je rating a prečo je jeho zníženie problémom pre Slovensko?

Agentúra Fitch Ratings, jedna z troch najvplyvnejších ratingových agentúr na svete, znížila rating Slovenska. Dôvodom bolo zhoršenie stavu verejných financií počas predchádzajúcich... celý článok

Slovenská pošta opäť mení ceny: Koľko si priplatíme?

4. 1. 2024 | Daniel Výcha

Slovenská pošta opäť mení ceny: Koľko si priplatíme?

Ak využívate služby pošty, počítajte s tým, že od januára 2024 si za ne priplatíte. Nárast cien bude rôzny – sumy niektorých listov vzrastú o 11 až 18 %, zatiaľ čo za iné zaplatíte... celý článok