Príplatky za prácu v roku 2019: viac peňazí za prácu v noci a cez víkend

Roland Regely | rubrika: Článok | 28. 2. 2019
Národná rada SR minulý rok schválila zvyšovanie príplatkov za prácu. Po minuloročnom zvyšovaní dostanú pracovníci, ktorých sa to týka viac peňazí aj od 1. mája 2019.
Príplatky za prácu v roku 2019: viac peňazí za prácu v noci a cez víkend

Zdroj: Shutterstock

Nové príplatky za prácu v noci a cez víkend. To je dobrá správa pre zamestnancov, pre zamestnávateľov je to novinka s tak trochu horkejšou príchuťou. Prvá fáza nových príplatkov za prácu začala v máji 2018, v tomto roku vstupuje do platnosti druhá fáza zvyšovania príplatkov. Polepšia si všetci tí, ktorí pracujú v sobotu, nedeľu i v noci.

Vyššie príplatky za prácu cez víkend (2019)

Podľa novely zákona je príplatok za každú hodinu práce cez víkend rozdelený aj podľa toho, či pracujete v sobotu alebo v nedeľu. Novinka sa týka zamestnancov zamestnaných na trvalý pracovný pomer, ale aj tzv. dohodárov.

Príplatok za prácu v sobotu:

  • od 1.1.2019: 25 % minimálnej mzdy za hodinu
  • od 1.5.2019: 50 % minimálnej mzdy za hodinu

Príplatok za prácu v nedeľu:

  • od 1.1.2019: 50 % minimálnej mzdy za hodinu
  • od 1.5.2019: 100 % minimálnej mzdy za hodinu
 

Vyššie príplatky za prácu počas sviatkov (2019)

Zákon hovorí, že po novom je príplatok za prácu počas sviatku ohodnotený najmenej vo výške 100% priemerného zárobku zamestnanca. Ak zamestnávateľ vypláca zamestnancovi minimálnu mzdu, bude jeho hodinová sadzba za prácu cez sviatok vo výške 2,989 eur na hodinu.

Vyššie príplatky za prácu v noci (2019)

Nočná práca je práca vykonávaná v čase medzi 22. hodinou a 6. hodinou. Za prácu v tomto časovom intervale patrí zamestnancovi s účinnosťou od 1. mája 2019 okrem dosiahnutej mzdy aj mzdové zvýhodnenie za nočnú prácu vo výške najmenej 40 % minimálnej mzdy v eurách za hodinu.

Ak však zamestnanec vykonáva tzv. rizikovú prácu, patrí mu mzdové zvýhodnenie za nočnú prácu vo výške najmenej 50% minimálnej mzdy v eurách za hodinu.

Menšie firmy to za určitých okolností môžu mať jednoduchšie. V kolektívnej zmluve sa totiž môžu dohodnúť aj na nižšej mzde za prácu v noci. Ide o tzv. výnimku, ktorú zamestnávateľ môže uplatniť, ak sa prevažná časť práce pravidelne vykonáva v noci a ak nejde o zamestnancov vykonávajúcich rizikovú prácu.

V pracovnej zmluve však možno dohodnúť nižšiu sumu mzdového zvýhodnenia iba v prípade, že ide o zamestnávateľa, u ktorého nepôsobí odborová organizácia a ktorý k 31. decembru predchádzajúceho kalendárneho roka zamestnával menej ako 20 zamestnancov.

V prípade takejto výnimky je sadzba za nočnú prácu vo výške najmenej 35 % minimálnej mzdy v eurách za hodinu. S vedúcim zamestnancom je možné v pracovnej zmluve dohodnúť mzdu už s prihliadnutím na prípadnú nočnú prácu (§ 123 ods. 2 Zákonníka práce). Mzdové zvýhodnenie v takom prípade vedúcemu zamestnancovi nepatrí.

Minimálna mzda na hodinu v roku 2019

Sumu minimálnej mzdy na príslušný rok ustanovuje vláda nariadením. Pre rok 2019 ustanovila vláda nariadením minimálnu mzdu v eurách na hodinu sumou 2,989 eur.

To znamená, že od 1. mája 2019 patrí zamestnancovi za nočnú prácu mzdové zvýhodnenie najmenej v sume 1,1956 eur za hodinu (pri uplatnení výnimky patrí zamestnancovi za nočnú prácu mzdové zvýhodnenie najmenej v sume 1,04615 eur za hodinu). Pri rizikovej práci patrí od 1. mája 2019 mzdové zvýhodnenie najmenej v sume 1,4945 eur za hodinu.

Čo v prípade, že sviatok a víkend sú v rovnaký deň

Ak sviatok pripadne na sobotu či nedeľu, dochádza k súbehu príplatkov. Rovnako je tomu aj v prípade nočnej práce počas víkendu či sviatku. Čo to znamená v praxi? To, že okrem príplatku za prácu v nedeľu majú zamestnanci nárok aj na príplatok za prácu vo sviatok a môžu si tak zarobiť v daný deň niekoľkonásobok svojej mzdy.

V roku 2019 sa to týka štyroch konkrétnych dní. Štátne sviatky v roku 2019 totiž pripadli na dni 6. januára, 1. a 15. septembra a 17. novembra.

Anketa

Chodíte do práce aj počas sviatkov?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+36
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

25. 3. 2024 | Redakcia

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

Každý podnikateľ hľadá čo najefektívnejšiu možnosť získania finančných prostriedkov na rozvoj biznisu. V roku 2024 môžu podnikatelia získať dotácie na rozvoj firmy z európskych štrukturálnych... celý článok

Podnikateľom rastú náklady. Ušetriť sa dá na poplatkoch bankám

25. 3. 2024 | PR článok

Podnikateľom rastú náklady. Ušetriť sa dá na poplatkoch bankám

Inflácia negatívne ovplyvňuje nielen obyvateľstvo, ale aj podnikateľskú sféru. Rast nákladov pociťujú ako veľké, tak aj menšie spoločnosti. Hľadanie možností ako ušetriť je tak dennou... celý článok

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

16. 2. 2024 | Marek Mittaš

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

Začiatky podnikania sú spojené s viacerými poplatkami a ďalšími nákladmi, ktoré môžu komplikovať rozbeh nejedného nového podnikateľa. Dobrou správou však je, že štát poskytuje takzvaný... celý článok

Zápis s.r.o. do obchodného registra: Táto novinka vás prekvapí

12. 2. 2024 | Barbora Magočová

Zápis s.r.o. do obchodného registra: Táto novinka vás prekvapí

Možno ste nevedeli, ale od 1. novembra 2023 vykonávajú zápis s.r.o. do obchodného registra okrem súdov aj notári. Bude však návšteva notárskeho úradu znamenať aj menej administratívy... celý článok

Založenie živnosti v roku 2024: Čo sa mení?

6. 2. 2024 | Daniel Výcha

Založenie živnosti v roku 2024: Čo sa mení?

Plánujete založiť živnosť v roku 2024? V tom prípade by ste mali vedieť, čo vás čaká a aké zmeny sa chystajú. Pre lepší prehľad sme v nasledujúcom článku spísali všetky potrebné informácie. celý článok