Dedenie dlhov po rodinných príslušníkoch (ako postupovať)

Roland Regely | rubrika: Článok | 1. 3. 2019
Dedíme nielen majetok, ale aj dlhy. Je preto dobré poznať situáciu ešte pred úmrtím blízkej osoby. V tomto článku si ukážeme, ako postupovať pri dedení dlhov.
Dedenie dlhov po rodinných príslušníkoch (ako postupovať)

Zdroj: Shutterstock

Smrťou poručiteľa nezaniká jeho majetok, práva a na určité výnimky ani dlhy. Práve dedenie dlhov sa pokúsime priblížiť tak, aby ste sa na naň vedeli dobre pripraviť, prípadne sa mu úplne vyhnúť.

Dedičstvo riešte ešte pred úmrtím poručiteľa

Nie vždy to umožní situácia, no pokiaľ je to možné, odporúčame sa oboznámiť s ekonomickou situáciu poručiteľa ešte pred jeho úmrtím. Včasné riešenie môže zabrániť veľkému návalu stresu, často zachráni rodinné vzťahy a v neposlednom rade aj peniaze.

Úvery, hypotéky, pôžičky - to všetko môžete zdediť

V dnešnej dobe, kedy má mnoho ľudí aj niekoľko úverov je bežné, že po smrti je potrebné ich nejakým spôsobom vyporiadať, prípadne prebrať. Sú totiž rovnakou súčasťou dedičstva, ako aj majetok. V tomto prípade je však rozhodujúca pre posúdenie existencie a výšky dlhu skutočnosť, či existoval ku dňu smrti poručiteľa.

Za takýto dlh a výšku zodpovedajú dedičia len do výšky nadobudnutého dedičstva. Ak je ich viac, zodpovedajú za dlhy podľa pomeru toho, čo nadobudol každý k celému dedičstvu. Tak to hovorí Občiansky zákonník.

Dôležité: Dedič nemôže zodpovedať do väčšej hodnoty ako je samotná cena toho, čo z dedičstva nadobudne. Ak teda nič z dedičstva nenadobudnete, nemôžete zodpovedať ani za dlhy poručiteľa.

 

Ak je dlh vyšší, než majetok

Ak nie je možné vyrovnať peňažný dlh celkom alebo z určitej časti peniazmi z dedičstva, môže štát použiť na úhradu aj veci, ktoré sú predmetom dedičstva a ktoré svojou hodnotou zodpovedajú výške dlhu.

Čo v prípade, že poručiteľ podnikal a mal dlhy

V takomto prípade je potrebné rozlišovať, či poručiteľ podnikal ako fyzická osoba, alebo ako právnická osoba, resp. akcionár. V prvom prípade totiž podnikateľ fyzická osoba ručí za svoje podnikanie celým svojim majetkom a tak sa k tomu pristupuje aj počas dedenia dlhov. Ak ide o druhý prípad, teda konateľa, majiteľa spoločnosti či akcionára, vždy sa počíta dlh len do výšky vkladu poručiteľa. Ten bude potrebné vyporiadať po jeho smrti.

Aké je poradie pohľadávok, resp. vyporiadania dlhov

V prvom rade je potrebné vyporiadať trovy exekúcie. Podľa zákona potom nasledujú nedoplatky výživného na maloleté dieťa splatné ku dňu rozvrhu. Neskôr nasledujú dlhy, resp. pohľadávky zabezpečené záložným právom. Následne majú prednosť všetky exekúcie, pohľadávky na daniach, zdravotné poistenie, sociálne poistenie, dôchodkové sporenie, atď.

Odmietnutie dedičstva

Ak viete o dlhoch poručiteľa a aj napriek tomu, že by ste mali dediť jeho majetok sa rozhodnete neprijať toto dedičstvo, môžete tak urobiť ústne na súde, prípadne písomným vyhlásením, ktoré zašlete súdu.

Je však nesmierne dôležité, aby ste zachovali zákonnú lehotu na odmietnutie dedičstva. Môžete tak urobiť len do jedného mesiaca odo dňa, kedy ste boli súdom o práve dedičstvo odmietnuť a o následkoch odmietnutia upovedomený.

Takéto rozhodnutie však už neskôr nemožno vziať späť a uplatňuje sa na celý majetok a dlhy, nielen na časť.

Odborníci však odporúčajú aj to, aby toto dedičstvo odmietli aj vaši potomkovia. Pretože, ak odmietnete dedičstvo vy, nastúpia na miesto dedenia vaše deti, prípadne ich deti. To v praxi znamená, že ak uvažujete o odmietnutí dedičstva, je potrebné počítať s tým, že dedičstvo by mali odmietnuť nielen poručiteľove deti, ale aj jeho vnuci a vnučky.

Zdroj fotografie: Shutterstock.com

Anketa

Poistili by ste si pomník?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Najvýhodnejšie bežné účty podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

21. 12. 2023 | Marek Mittaš

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

Online služby zjednodušili množstvo procesov, vrátane platieb a nakupovania. Bohužiaľ, kvôli nim vznikli aj mnohé problémy a komplikácie, s ktorými sa môže stretnúť každý z nás. Medzi... celý článok

Nový rebríček bežných účtov. Ktoré banky ponúkajú najlepšiu ponuku?

21. 11. 2023 | Redakcia

Nový rebríček bežných účtov. Ktoré banky ponúkajú najlepšiu ponuku?

Na Finparáde nastala aktualizácia rebríčkov najlepších bežných účtov na trhu. Jednotkou je účet od Tatra banky, druhé miesto patrí účtu Slovenskej sporiteľne a rebríček uzatvára UniCredit... celý článok

Čo ste nevedeli o Centrálnom registri účtov?

3. 11. 2023 | Marek Mittaš

Čo ste nevedeli o Centrálnom registri účtov?

Centrálny register účtov má uchovávať a sprístupňovať dôležité informácie o bankových účtoch, majetkových účtoch a bezpečnostných schránkach. Jeho spustenie bolo naplánované na január... celý článok

Poznáte rozdiel medzi kreditnou a debetnou kartou? Ako ich správne používať a chrániť

5. 10. 2023 | Jan Müller

Poznáte rozdiel medzi kreditnou a debetnou kartou? Ako ich správne používať a chrániť

Pre platobné karty sa u nás vžil termín kreditka. V skutočnosti ale väčšinou ide o kartu debetnú. Aký veľký je v tom rozdiel?