Ako si vytvoriť dobrý finančný plán? Aj z malého príjmu dokážete ušetriť

Marek Mittaš | rubrika: Článok | 13. 2. 2019
Nezáleží na veľkosti. Aj z malého príjmu dokážete ušetriť a aj veľké peniaze viete rozhádzať. Všetko záleží na kvalite finančného plánu a na disciplíne. Ak nechcete stále balansovať na hranici dlžoby, finančné plánovanie musí mať niekoľko základných pilierov.
Ako si vytvoriť dobrý finančný plán? Aj z malého príjmu dokážete ušetriť

Zdroj: Shutterstock

Zistite stav vašich pasív

Ako prvé je vhodné zamerať sa na výdavky, teda pasíva. Pretože niekedy neviete hneď zvýšiť príjmy, ale viete okresať straty. Marián Búlik, finančný analytik OVB hovorí, že každý človek má vo svojich výdavkoch nedostatky, ktoré možno eliminovať a tým získať peniaze navyše: “Ak si necháte urobiť audit svojich príjmov a výdavkov finančným sprostredkovateľom, objavíte rezervy.“ Na druhej strane na to nepotrebujete vždy len finančného agenta. Niekedy stačí aj papier a pero.

„Aby sme mali reálny prehľad o vašich financiách, je potrebné viesť si aspoň dva mesiace podrobnú evidenciu všetkých príjmov a výdavkov,“ radí Diana Brodnianska zo Slovenskej bankovej asociácie a dodáva: „Ten, kto pristupuje zodpovedne ku svojim financiám, vie presne na čo peniaze z výplaty použije ešte predtým ako prídu na účet.“

Je dôležité vedieť, na čo míňate a napríklad po pár mesiacoch zistíte, že je výhodnejšie kúpiť si kvalitný kávovar, ako chodiť na kávy do reštaurácie a objavíte mnoho dôležitých únikových ciest financií, ktoré zarazíte. „Ak sme si už nastavili rozpočet, je potrebné ho pravidelne vyhodnocovať a pracovať s ním. Zistíme tak, v ktorých mesiacoch a prečo míňame najviac a vieme si plánovať financie na ďalší rok,“ radí Brodnianska.

 

Začnite najprv šetriť a simulovať úverovú záťaž

Po analýze financií už budete vidieť, čo si môžete dopriať lacnejšie, čo napríklad platíte zbytočne a čo vôbec nepotrebujete. Tak získate aj prehľad o tom, koľko peňazí môžete napríklad z „hlúpostí “ presunúť do investovania. Ideálne je, ak si potom takúto sumu odvediete na investovanie okamžite, ako vám príde na účet výplata.

„Radíme klientom určiť si fixnú sumu, ktorá po výplate automaticky odchádza na sporiaci účet a naučiť sa na túto rezervu nesiahať,“ radí Búlik. Zároveň v tom vidí skvelý nástroj, ako človek zistí, či bude zvládať v budúcnosti splátky úveru:  „Ak človek plánuje hypotéku, treba si začať aspoň polroka dopredu odkladať sumu vo výške splátky. A ak si simulovanú splátku zvýši o povedzme tridsať percent, dokáže si nielen otestovať schopnosť splácať záväzky, ale zároveň sa aj pripravuje na zvyšovanie úrokových sadzieb.“

Myslite na záväzky až potom na lákadlá

Princíp formovania finančného plánu je dnes úplne rovnaký ako kedysi. Výdavky by nikdy nemali presiahnuť príjmy, pretože vtedy hrozí, že človek padne do úverovej špirály, z ktorej sa nikdy nedostane. Prípadne len s pomocou osobného bankrotu, ktorý ho však pripraví o celý majetok. Nárast osobných bankrotov na Slovensku ukázal, že Slováci majú obrovské rezervy vo svojom finančnom pláne. Nevedia správne rozplánovať svoje záväzky a príliš často podľahnú novodobým lákadlám. Budovanie finančného plánu je o zodpovednosti.

„Problémom je, ak sa nad celkovým rozpočtom začnú ľudia zamýšľať až vtedy, keď potrebujú finančne riešiť nejakú zásadnú životnú situáciu,“ hovorí Daniela Vlčková z Wüstenrot stavebnej sporiteľne a preto radí: „Primárne by mal človek pokryť svoje existenčné potreby a finančné záväzky či zákonné povinnosti, ktoré má na pravidelnej báze, následne vziať do úvahy aj mimoriadne výdavky.“

Na základe finančných možností rozpočtu rodiny je potom možné uvažovať o ďalších formách investovania. Pritom aj pravidelne a dlhodobo investovaných 20 eur môže za 30 rokov urobiť výrazný rozdiel v životnej úrovni.

„Žijeme v konzumnej spoločnosti, v ktorej sú ľudia neustále pod tlakom zvýšenej spotreby. Nájsť balans medzi množstvom ponúk a skutočnými potrebami je aj otázkou hodnotového systému človeka a jeho príjmových možností,“ hovorí Vlčková. Preto, kto nemá aspoň základnú disciplínu, ten si nemôže postaviť ani dobrý finančný plán.

Vždy vytvárajte rezervu

Zlatá rada pre pohodový život znie, že človek by mal mať pre prípad nečakaných životných udalostí odloženú finančnú rezervu na 3 – 6 mesiacov svojho života a pokrytie všetkých záväzkov. Takúto rezervu môžete vytvárať práve postupným investovaním.

„Každý by mal začať od sporenia. Ak si postupne nasporí vyššiu sumu alebo ju získa ako odmenu, respektíve dedičstvo, môže uvažovať o ich lepšom zhodnotení cez investíciu. V prípade, ak si vytvárame kľúčovú osobnú rezervu, pôjde o rozdelenie daných peňazí do viacerých nástrojov, ktoré nám ponúka trh,“ radí ako na rezervu Dominik Miša z VÚB. A dodáva, že dnes už je tu možnosť využiť rady odborníkov a dať si ušiť stratégiu na mieru podľa cieľa, finančnej situácie, postoja k riziku, znalosti, skúseností a preferovaného časového horizontu.

Treba byť na to však disciplinovaný a pri tvorbe finančného plánu myslieť na budúcnosť, nielen na spotrebu.

Anketa

Aká je podľa Vás najlepšia forma sporenia na dôchodok?

Marek Mittaš

Autor článku Marek Mittaš

Šéfredaktor portálu peniaze.sk. V prevažnej miere sa venuje bankovej problematike a investovaniu.  Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+11
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok