Bitcoiny, kryptomeny a ich budúcnosť v roku 2019

Roland Regely | rubrika: Článok | 5. 3. 2019
Čo čaká virtuálne meny v blízkej budúcnosti? Odborníci sa zhodujú, že pôjde opäť o turbulentný rok. Vznikajú stále nové meny a napríklad bitcoin má aj napriek veľkému úpadku ešte stále omnoho vyššiu hodnotu ako pred rokmi.
Bitcoiny, kryptomeny a ich budúcnosť v roku 2019

Zdroj: Shutterstock

Rok 2017 priniesol fantastické správy o novinke menom bitcoin a široká verejnosť sa tak dozvedela aj o technológii blockchain, ktorá možno bude ešte dôležitejšia pre vývoj internetu, ako samotné virtuálne peniaze. Minulý rok bol z pohľadu investovania do virtuálnych mien skutočne turbulentný. Prvotný ošiaľ vystriedala neistota a mnoho neopatrných investorov skončilo sklamaných. Kam sa bitcoin a kryptomeny dostanú v roku 2019? Presnú odpoveď nepozná nikto, niečo však možno predpovedať už dnes.

Kryptomeny stále pribúdajú

Bitcoin preslávil kryptomenu a dnes ho možno považovať za najvýznamnejšie virtuálne platidlo. Avšak, stále pribúdajú ďalšie virtuálne platidlá na technológii blockchain. Technológia blockchain je unikátna najmä tým, že ide o absolútne bezpečný spôsob výmeny informácií, v ktorom majú všetci členovia rovnocenné postavenie.

Práve vďaka tejto peer-to-peer technológii odborníci tvrdia, že kryptomeny budú mať svoje postavenie aj v najbližšom roku. Už dnes vieme, že množstvo firiem a bánk po celom svete zavádza technológie založené na spomínanom blockchaine.

 

Stále bojuje o svoje postavenie

Technológia je unikátna, stále si však v porovnaní s peniazmi hľadá svoje miesto na trhu. Aj keď sa mnohí odborníci zhodujú v tom, že kryptomeny sú výborným spôsobom ako zachovať hodnotu peňazí v prípade, že štátna mena upadá alebo sa krajina ocitne v kríze, v krajinách ako je Slovensko s virtuálnou menou budete mať viac starostí, ako radostí.

Bitcoin a všetky virtuálne meny si treba predstaviť ako niečo, čo funguje mimo svetových platobných systémov a bánk. Štáty na kryptomeny v podstate nemajú dosah, môžu len regulovať ich používanie. A možno počítať s tým, že čím budú kryptomeny populárnejšie a bude sa im dariť, tým prísnejšie pravidlá na ich používanie môžeme očakávať. Na to, aby sa napríklad bitcoin stal štátnym platidlom, kryptomeny by museli ovládnuť aj funkciu zúčtovacej jednotky.

Podľa návrhu, ktorý odznel na summite G20, by kryptomeny mali začať podliehať celosvetovému zdaňovaniu. To znamená, že sa uvažuje o začlenení kryptomien do funkčnej ekonomiky. Mohlo by to znamenať výraznejšie rozšírenie kryptomien do verejnosti.

Reguluje aj Slovensko

Keďže bitcoin a kryptomeny môžu pomáhať aj rôznym zločineckým skupinám pri nekalých aktivitách ako je napríklad pranie špinavých peňazí, rozhodli sa niektoré krajiny ráznejšie zakročiť a prijať rôzne regulačné opatrenia. Európska únia nie je výnimkou a tak niektoré jej štáty prijali takéto nepopulárne opatrenia voči kryptomenám, čo opäť vedie k tomu, že investori sa radšej presúvajú do priaznivejších krajín, kde zatiaľ regulácia nehrozí. Napríklad neutrálne Švajčiarsko a pod.

Úloha kryptomien v roku 2019

To, či budú kryptomeny populárnejšie ako v roku 2019, si nedovolí s istotou tvrdiť nikto. Nepochybne budú mať svoje miesto v krajinách, kde štát zlyháva a bežné peniaze strácajú svoju hodnotu. Odborníci hovoria tiež o tom, že bitcoin a ostatné kryptomeny treba brať ako rizikovejšiu formu investície a treba sa zmieriť aj s tým, že svoje vložené peniaze neuvidíte. Aj preto je na mieste skôr investícia v podobe pár percent svojich finančných aktív, než masívne presúvanie financií do kryptomien.

Vznikať budú stále nové a nové kryptomeny, pričom pre nás ako investorov a používateľov je najdôležitejšie sledovať tzv. whitepaper každej kryptomeny. Sú v ňom uvedené detailné informácie a investor tak vie, či za kryptomenou stoja napríklad finančne stabilné firmy.

Zdroj fotografie: Shutterstock.com

Anketa

Investovali ste už do kryptomien?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Alternatíva k sporiacim účtom s výnosom 3 % ročne.

CHCEM INVESTOVAŤ

Zhodnocujte atraktívne svoje eurá. Obchodovanie na dennej báze, bezpečie investícií a ľahký prístup k finančným prostriedkom.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+6
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

18. 3. 2024 | Redakcia

Nad Bitcoinom lámali palicu, dnes láme rekordy

Bitcoin má väčšiu kapitalizáciu ako striebro, Craig Wright nie je Satoshi, Ethereum prešlo ďalším upgradom a za novú Teslu môžete zaplatiť dogecoinami. Svet kryptomien je zasa plný... celý článok

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

9. 2. 2024 | Daniel Výcha

Najväčšie investičné úspechy roka 2023

Rok 2023 bol pre investície veľmi zaujímavý. Po dlhej pandémii, ktorá výrazne ovplyvnila mnohé segmenty, sme si museli najmä v rámci financií a investovania zvyknúť na novú realitu.... celý článok

Podielové fondy sú atraktívne aj pre menších investorov. Môžu vďaka nim diverzifikovať investičné riziko

28. 12. 2023 | Redakcia

Podielové fondy sú atraktívne aj pre menších investorov. Môžu vďaka nim diverzifikovať investičné riziko

Podielové fondy sú spoľahlivou bránou do sveta investícii prakticky pre každého. Aj drobný, začínajúci a nesmelý investor s pár desiatkami eur sa vďaka nim môže podieľať na výnosoch... celý článok

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

12. 12. 2023 | Marek Mittaš

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

Finančno-poradenská spoločnosť Simplea má aktuálne 150 certifikovaných finančných sprostredkovateľov a 18 pobočiek. Na ďalší rok chystá dynamický rast. Posilní ju spoločnosť Swell... celý článok

Tibor Boťánek: Na Slovensku budujeme poradenskú sieť. Slováci vďaka nej získajú viac peňazí

8. 12. 2023 | Marek Mittaš

Tibor Boťánek: Na Slovensku budujeme poradenskú sieť. Slováci vďaka nej získajú viac peňazí

Oproti Tiborovi Boťánkovi si človek sadá s rešpektom. Jeho úsmev a ľudský prístup však napätie rýchlo rozpustia. V jeho živote dominovali bojové športy, pôsobil v špeciálnych vojenských... celý článok