Tieto príjmy nemusíte zdaňovať (sú oslobodené od dane v roku 2019)

Roland Regely | rubrika: Článok | 6. 3. 2019
Kedy a za čo je potrebné platiť daň? Čo všetko je oslobodené od dane? Pozrite si náš prehľadný súhrn pre rok 2019.
Tieto príjmy nemusíte zdaňovať (sú oslobodené od dane v roku 2019)

Zdroj: Shutterstock

Príjmy, ktoré sú od dane oslobodené alebo sa nezdaňujú, sa v daňovom priznaní neuvádzajú. Pre rok 2019 platí, že ak v tomto kalendárnom roku dosiahol občan príjem vyšší ako 1 915,01 eur, tak sa na neho táto povinnosť vzťahuje. Existujú ale aj príjmy, z ktorých sa neplatia dane. Či už ide o príjmy oslobodené od dane, alebo príjmy, ktoré vôbec nie sú predmetom dane.

Oslobodené môžu byť napríklad príjmy z predaja nehnuteľnosti, výživné, dávky, štipendiá a pod. Zákon však presne stanovuje, za akých podmienok.

Príjmy z predaja nehnuteľnosti

Ak ste nadobudli nehnuteľnosť dedením alebo postupným dedením a preukázateľne uplynie aspoň 5 rokov po nadobudnutí nehnuteľnosti dedením. Príjmy z predaja nehnuteľnosti sú oslobodené od dane po uplynutí 5 rokov od jej nadobudnutia. Rovnako tak neplatíte daň ani za nehnuteľnosť, ktorá bola obchodným majetkom firmy a po piatich rokoch ju vyradili z majetku. Oslobodené od dane sú aj príjmy z predaja nehnuteľnosti pri vydaní majetku v rámci reštitúcii.

Príjmy z predaja hnuteľných vecí

Povedzme, že ide o auto. Ak toto auto, resp. hnuteľná vec nebola zaradená v obchodnom majetku firmy, teda ide o bežný súkromný majetok občana, je takýto príjem oslobodený od dane. Ak táto hnuteľná vec predsa len bola zaradená do obchodného majetku - rovnako platí, že je oslobodená od dane 5 rokov od jej vyradenia z obchodného majetku.

 

Výživné od rodiča

Výživné je oslobodené od dane a neuvádza sa v daňovom priznaní.

Ostatné príjmy

Príležitostná práca, najmä príležitostná hospodárska výroba, lesné a vodné hospodárstvo a príležitostný prenájom hnuteľných vecí. Ak ste mali takýto príjem a bol do výšky 500 eur - je oslobodený od dane. Ak bol príjem vyšší, zdaňuje sa len rozdiel.

Dávky, podpory a služby

Dávky zo zdravotného poistenia, zo sociálneho poistenia (materské), z nemocenského a úrazového zabezpečenia (nemocenské, ošetrovné), z plnenia zo starobného dôchodkového sporenia (starobný dôchodok), dávky a príspevku na zabezpečenie základných životných podmienok a riešenie hmotnej núdze, sociálne služby, peňažné príspevky na kompenzáciu sociálnych dôsledkov ťažkého zdravotného postihnutia, štátne dávky a štátne sociálne dávky, daňový bonus, štipendiá. To všetko je oslobodené od platenia daní.

Životná poistka

Plnenie zo životnej poistky je od dane z príjmu oslobodené okrem prípadu, keď dôjde k výplate kvôli dožitiu určitého veku alebo pri výplate z doplnkového dôchodkového poistenia.

Pozn. redakcie: Všetky príjmy oslobodené od dane sú vymenované v §9 zákona o dani z príjmov.

Príjmy zo sporenia

Príjem z dlhodobého investičného sporenia po uplynutí 15 rokov od začiatku tohto sporenia sa považuje za nezdaniteľný príjem.

Špecifické finančné operácie

Príjmy z prevodu opcií (predkupné právo), predaja cenných papierov, ak medzi nákupom a predajom cenného papiera uplynul viac ako 1 rok (oslobodený však nie je predaj cenných papierov, ktoré boli zaradené v obchodnom majetku daňovníka), rovnako prevod podielu na spoločnosti s ručením obmedzeným, komanditnej spoločnosti alebo z prevodu členských práv družstva, to všetko nepodlieha zdaňovaniu v daňovom priznaní.

Prevod práv v bytovom družstve

Príjem z prevodu členských práv a povinností v bytovom družstve, ktoré súvisia s prevodom práva užívania nájomného družstevného bytu, ak daňovník užíval tento byt na bývanie aspoň 5 rokov odo dňa uzavretia nájomnej zmluvy s bytovým družstvom. Taká je podmienka pre neplatenie dane v prípade prevodu práv a povinností v bytovom družstve.

Zdroj fotografie: Pixabay.com

Anketa

Je výška daňového bonusu postačujúca?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+10
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Dividendy v daňovom priznaní

27. 3. 2024 | Redakcia

Dividendy v daňovom priznaní

Čo sú dividendy, ako sa vyplácajú a ako ich zdaniť? Informácie sme pripravili v prehľadnom článku.

Daňové priznanie za rok 2023: Najčastejšie otázky a odpovede

26. 3. 2024 | Redakcia

Daňové priznanie za rok 2023: Najčastejšie otázky a odpovede

Pri vypĺňaní daňového priznania často nastáva situácia, kedy si daňovník nevie rady a hľadá odpovede. Preto sme pripravili prehľadný zoznam najčastejších otázok a odpovedí.

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

12. 3. 2024 | Redakcia

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

Nestíhate podať daňové priznanie? Odložte si jeho podanie o pár mesiacov. Aké sú podmienky odkladu a ako ho podať správne?

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

6. 3. 2024 | Redakcia

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

ETF sú v súčasnosti obľúbeným finančným nástrojom, ktorý si vyberá veľa investorov. Ich výhodami sú atraktívne zhodnotenie a dostupnosť pre široké spektrum ľudí. Ak ste sa rozhodli... celý článok

Zamestnanci od februára zarobia viac: Štát im pridá vďaka daňovej úľave

27. 2. 2024 | Daniel Výcha

Zamestnanci od februára zarobia viac: Štát im pridá vďaka daňovej úľave

Vo februári dostanú zamestnanci vyššiu výplatu, čo je dôsledkom zvýšenia výšky nezdaniteľného minima, ktoré nadobudlo platnosť na začiatku tohto roka. Aká je jeho aktuálna hodnota a... celý článok