Vyplácanie dôchodku po zosnulom (na čo majú nárok pozostalí)

Roland Regely | rubrika: Článok | 7. 3. 2019
Kto všetko má nárok poberať dôchodok po zosnulom? Aké povinnosti je potrebné si splniť? Prinášame stručný prehľad o vyplácaní dôchodku po smrti.
Vyplácanie dôchodku po zosnulom (na čo majú nárok pozostalí)

Zdroj: Shutterstock

Život prináša príjemné chvíle a niekedy aj tie menej príjemnejšie. Smrť človeka vždy zasiahne jeho blízkych, nielen emočne, často sú s ňou spojené mnohé administratívne úkony, ktoré pozostalí musia absolvovať. V prípade úmrtia poberateľa dôchodkovej dávky majú nárok na nevyplatený dôchodok po zomretom pozostalí. Nárok prechádza postupne na manžela, manželku, deti a rodičov.

Úmrtie nahlasuje matrika, môžu aj pozostalí

Smrť fyzickej osoby sa nahlasuje na matričnom úrade v obci alebo mestskej časti, kde nastala. Matrika zapíše úmrtie do knihy úmrtí a vystaví úmrtný list. Na matrike sa však budete musieť preukázať s nasledovnými dokumentmi:

  • List o prehliadke mŕtveho - 3 kópie (vystaví ho zdravotnícke zariadenie, v ktorom občan zomrel, prípadne prehliadajúci lekár).
  • Občiansky preukaz zosnulého a osoby, ktorá úmrtie vybavuje.

Úmrtie fyzickej osoby nahlasuje príslušná matrika Sociálnej poisťovni. Robí tak pravidelne v mesačných intervaloch, no ak chcete veci urýchliť, môžete úmrtie nahlásiť aj vy, vo vlastnom záujme. Matrika zároveň vystaví aj Žiadosť o príspevok na pohreb, ktorú môžete odovzdať po potvrdení pohrebnou službou na úrade práce, sociálnych vecí a rodiny. Úmrtný list aj žiadosti sa vybavujú na počkanie a bez poplatkov v čase úradných hodín príslušnej matriky.

Niektoré pohrebné služby zabezpečujú časť administratívy namiesto pozostalých, aby im tak uľahčili vybavovanie - treba sa o tom informovať priamo u pohrebnej služby, ktorú si pozostalí vybrali pre zabezpečenie pohrebu.

 

Ak zosnulý poberal dôchodok

Ak mal zomretý manžela alebo manželku, o vyplatenie nevyplateného dôchodku splatného ku dňu smrti sa obvykle žiada pri spisovaní žiadosti o pozostalostný dôchodok. Ak zomretý nemá manžela ani manželku, tento nárok prechádza na všetky pozostalé deti. Tie k žiadosti o vyplatenie nevyplatených súm dôchodku musia predložiť čestné vyhlásenie o tom, že pozostalé dieťa je jediným dieťaťom zomretého, resp. si je vedomé, že nárok na splatné sumy dôchodkovej dávky je spoločným nárokom všetkých detí zomretého poistenca.

Ak bol dôchodok poukázaný po smrti poberateľa tejto dôchodkovej dávky na jeho účet v banke, Sociálna poisťovňa si vyplatenú sumu na dôchodkovej dávke vyžiada priamo z finančnej inštitúcie, do ktorej sa dôchodok poukazoval. V prípade, že sa dôchodková dávka poukazovala prostredníctvom pošty, pošta dôchodkovú dávku po smrti už nevyplatí a zašle ju späť Sociálnej poisťovni.

Ak bol zosnulý samostatne zárobkovo činná osoba

Pozostalí musia predložiť kópiu úmrtného listu príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne. Nedoplatky na poistnom a iné prípadné dlhy voči Sociálnej poisťovni sú súčasťou dedičského konania. Ak odmietnete dedičstvo, odmietnete aj dlhy.

Ak bol zosnulý zapojený do II. piliera, platí to isté čo pri zamestnancovi – pozostalí by mali informovať aj príslušnú dôchodkovú správcovskú spoločnosť, tiež zaslaním kópie úmrtného listu. Plnenie prebehne v rámci zmluvy so správcovskou spoločnosťou, prípadne podľa dedenia.

Ak zosnulý poberal sociálne dávky

Nárok na vyplatenie všetkých dávok zaniká úmrtím poberateľa. Fotokópiu úmrtného listu je potrebné predložiť Sociálnej poisťovni čo najskôr, aby dávky neboli vyplatené neoprávnene. Môžete si tak zarobiť na slušný problém. Všetky dávky neoprávnene vyplatené po smrti poberateľa Sociálna poisťovňa vymáha späť v rámci dedičského konania.

Zdroj fotografie: Pixabay.com

Anketa

Šetríte si na svoj pohreb?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+17
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Zmeny v druhom pilieri: Dotkla sa úprava aj vašej penzie?

15. 3. 2024 | Redakcia

Zmeny v druhom pilieri: Dotkla sa úprava aj vašej penzie?

Začiatkom roku 2024 nastali významné zmeny v niekoľkých oblastiach, vrátane druhého piliera. V dôsledku snahy o zníženie deficitu verejných financií došlo k zníženiu príspevkovej sadzby... celý článok

Nepriznali vám invalidný dôchodok, lebo nie ste dosť chorý? Ako sa brániť?

13. 3. 2024 | Barbora Magočová

Nepriznali vám invalidný dôchodok, lebo nie ste dosť chorý? Ako sa brániť?

Invalidný dôchodok môžete získať len vtedy, keď vám váš zdravotný stav značne znižuje schopnosť pracovať. Aké kritériá sa pri jeho posudzovaní v roku 2024 musia brať do úvahy? A ako... celý článok

Veľké prekvapenie pre Slovákov: Takto vyzerajú trináste dôchodky v praxi

5. 3. 2024 | Daniel Výcha

Veľké prekvapenie pre Slovákov: Takto vyzerajú trináste dôchodky v praxi

Trináste dôchodky sú neutíchajúcou témou, ktorou sa zaoberá nielen vláda, ale aj samotní dôchodcovia už niekoľko mesiacov. Minulý rok mali dôchodcovia dostať trináste dôchodky v plnej... celý článok

Komu sa oplatí ísť do predčasného dôchodku v roku 2024?

22. 2. 2024 | Daniel Výcha

Komu sa oplatí ísť do predčasného dôchodku v roku 2024?

Predčasný dôchodok láka mnohých. Má však určité obmedzenia, kvôli ktorým nemusí byť výhodný pre úplne každého. Pre ktoré skupiny ľudí sa oplatí v tomto roku ísť do predčasného dôchodku... celý článok

Zmeny v druhom pilieri: Koho sa týkajú a prečo si od roku 2024 nasporíme menej?

23. 1. 2024 | Marek Mittaš

Zmeny v druhom pilieri: Koho sa týkajú a prečo si od roku 2024 nasporíme menej?

Druhý pilier prejde v roku 2024 jednou výraznou zmenou, ktorá spôsobí, že si v ňom nasporíme menej. Od januára dôjde k trvalému zníženiu príspevkovej sadzby z 5,5 % na 4 %. Podľa vlády... celý článok