Čo robiť, keď neviem PIN alebo PUK kód?

Redakcia | rubrika: Článok | 14. 6. 2021
Aký je postup, keď ste zabudli alebo neviete PIN kód k SIM karte? Čo robiť v prípade, že neviete ani svoj PUK kód? Žiadnu paniku, vyriešiť to možno jednoducho.
Čo robiť, keď neviem PIN alebo PUK kód?

Zdroj: Shutterstock

Štvormiestny kód ku vašej SIM karte (PIN) je údaj, ktorý ste síce dostali k vášmu telefónnemu číslu, avšak môžete ho kedykoľvek zmeniť. Osemmiestny kód k vašej SIM karte (PUK) zmeniť nemôžete, preto si ho starostlivo uchovajte. Ak sa predsa len neviete dostať ani k jednému zo spomínaných údajov, ešte stále sa to dá vyriešiť. Bezodkladne navštívte alebo kontaktujte svojho operátora.

PIN kód je ochrana pred zneužitím čísla

Štvormiestne číslo, ktoré zadávame vždy pri zapnutí mobilného telefónu je tu na to, aby nás chránilo pred zneužitím nášho telefónneho čísla. Môže sa však stať, že PIN kód nesprávne zadáte trikrát a do mobilného telefónu sa následne nedostanete. Pre tento prípad dostávate od operátora k novej SIM karte aj takzvaný PUK kód. Je to osemmiestne číslo, ktoré po zadaní do telefónu zablokovanú SIM kartu odblokuje.

Kde nájdem PUK kód?

Je potrebné sa pozrieť tam, kde uschovávate svoje doklady od mobilných služieb, prípadne do škatule, kde bol telefón. PUK kód sa totiž nachádza na plastovej kartičke, z ktorej ste si vybrali SIM kartu. Ak ste však o tieto dokumenty prišli, prípadne ich neviete nájsť, PUK kód vám na požiadanie vydá váš operátor. O2 a Telekom nový kód vydávajú bezplatne, Orange aj Štvorka si účtujú poplatok. Obrátiť sa môžete ako na predajne, tak aj na zákaznícke linky.

V prípade, že PUK kód zadáte nesprávne desaťkrát za sebou, vaša SIM karta sa už zablokuje natrvalo a budete si musieť u svojho operátora zaobstarať novú.

 

Orange, Telekom, O2: Ako vyžiadať PUK kód od operátora?

PUK kód vám operátor vie poslať v SMS správe, prípadne sa môžete staviť priamo na predajni, alebo skúste moderné pomôcky ako online chat, či kontaktný formulár.

Keďže PUK kód je ochranou SIM karty, o jeho vydanie môže požiadať len majiteľ SIM karty (teda osoba, na ktorú je SIM karta zaregistrovaná).

Ako nastaviť nový PIN kód?

Ak sa vám podarí zadať správny PUK kód, vaša SIM karta sa opäť odblokuje a vy môžete nastaviť nový PIN kód. Po jeho zadaní ho bude potrebné zadať ešte raz. To len pre istotu a overenie jeho správnosti. Z bezpečnostných dôvodov sa odporúča nevyberať si ako PIN kód kombinácie 0000 alebo 1234.

Vedeli ste, že PIN kód ochrana sa dá zrušiť?

Zmeniť PIN kód je už dnes hračka, zvládnete to v nastaveniach telefónu, v záložke Bezpečnosť. Tam nájdete položku Zámok SIM alebo Zabezpečenie SIM. Tu viete PIN kód zmeniť. Ak vás PIN kód otravuje, je tu aj možnosť úplného vypnutia ochrany PIN kódom, to sa však vôbec neodporúča. V prípade krádeže či straty telefónu bude prístup k vašim údajom až príliš jednoduchý.

Anketa

Využívam služby od:

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+37
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok