Ako opraviť chybu v daňovom priznaní (pred a po odovzdaní)

Miroslava Hrášková | rubrika: Článok | 26. 2. 2019
Rozhodujúce pre opravu chyby v daňovom priznaní je, kedy ste ju zistili a kedy zjednáte opravu. Ak to stihnete pred ukončením lehoty na podanie daňového priznania, postačí len opravné daňové priznanie.
Ako opraviť chybu v daňovom priznaní (pred a po odovzdaní)

Zdroj: Shutterstock

Ako podať opravné daňové priznanie

Ak patríte medzi tých daňovníkov, ktorí si nenechávajú podávanie daňového priznania na poslednú chvíľu, môže sa vám tento prístup vyplatiť aj v prípade, že by ste podali daňové priznanie s chybou.

Obzvlášť, ak by sa jednalo o povinnosť platiť vyššiu daň. Pokiaľ zistíte, že ste v daňovom priznaní urobili chybu, je omnoho jednoduchšie, ak si ju opravíte ešte pred koncom lehoty na podanie daňového priznania - do konca marca (resp. do 1. apríla 2019).

V podstate je jedno, o akú chybu sa jedná. Môže ísť o chybne vyplnené sumy výdavkov, príjmov, neuplatnenie daňového bonusu či iných daňových zvýhodnení a podobne. Po odstránení chyby vám vyjde vyššia alebo nižšia daňová povinnosť, prípadne sa dopočítate k daňovému preplatku.

Chybu v daňovom priznaní odstránite tak, že podáte nové daňové priznanie. Hneď na prvej strane zaškrtnete políčko "opravné" daňové priznanie. A vyplníte celé daňové priznanie odznova so všetkými parametrami, tentokrát však už správne.

Daňový úrad potom bude prihliadať len na toto opravné daňové priznanie a pôvodné "riadne" už nebude brať do úvahy. Do konca marca môžete podať aj viac opravných daňových priznaní. Prihliadať sa bude na to posledné.

Podanie opravného daňového priznania je bezplatné.

Ak ste podali Oznámenie o predĺžení lehoty na podanie daňového priznania a predĺžili ste si tak dobu o tri prípadne o šesť mesiacov, platí aj pre vás možnosť podať opravné daňové priznanie pred koncom predĺženej lehoty na podanie daňového priznania.

 

Ako opraviť chyby v daňovom priznaní

Foto: Pixabay

Ako podať dodatočné daňové priznanie

Ak však chybu zistíte po uplynutí lehoty na podanie daňového priznania (prípadne predĺženej lehoty), opravné daňové priznanie už podať nemôžete.

Chybu opravíte prostredníctvom dodatočného daňového priznania. Jedná sa o ten istý formulár daňového priznania, ktorý ste podávali, avšak na prvej stránke označíte, že sa jedná o dodatočné daňové priznanie (ani riadne, ani opravné).

Na rozdiel od opravného daňového priznania, v dodatočnom iba vyplníte základné identifikačné údaje a ďalej už len vyplníte oddiel určený pre dodatočné daňové priznanie.

Tu vypíšete rozdielne údaje, ktoré vedú k náprave chyby (zvýšenie, či zníženie dane).

Dodatočné priznanie je potrebné podať najneskôr do konca mesiaca po tom, ako ste si chybu uvedomili. Obzvlášť, keď zistíte, že máte platiť vyššiu daň. Vtedy dodatočné daňové priznanie podať musíte. Musíte ho podať aj vtedy, ak zistíte, že vám správca dane vyrubil nižšiu daň.

Sú situácie, kedy sa môžete rozhodnúť, či dodatočné daňové priznanie podáte:

  • ak zistíte, že ste v dôsledku vášho omylu zaplatili vyššiu daň, než ste mali;
  • ak vám správca dane vyrubil vyššiu daň;
  • ak máte vyššiu daňovú stratu, než je v daňovom priznaní uvedená;
  • ak ste v daňovom priznaní uviedli nesprávny údaj.

Po podaní opravného alebo dodatočného daňového priznania môže nasledovať daňová kontrola. Obzvlášť, keď výsledkom dodatočného daňového priznania je oveľa nižšia daňová povinnosť alebo preplatok dane.

V situácii, kedy daňovník podáva dodatočné daňové priznanie, ktoré zníži jeho daňovú povinnosť, nedostane pokutu.

Situácie, kedy daňovník po zistení chyby musí podať dodatočné daňové priznanie, teda bude musieť platiť vyššiu daň, sú spojené i s platením pokuty.

Pokuta nebude vyššia než samotná vyrubená daň. Najmenej však bude vo výške 1 % z vyrubenej sumy.

Aj keď očakávate pokutu, je vždy lepšie priznať sa k chybe a podať dodatočné daňové priznanie z vlastnej iniciatívy, než keď dôjde k dodatočnému vyrubeniu dane iniciovanému daňovým úradom.

Pokuty sú vždy nižšie.

Anketa

Je výška daňového bonusu postačujúca?

Miroslava Hrášková

Autor článku Miroslava Hrášková

V článkoch sa najradšej venuje problematike daní, dávok a dôchodkov. Okrajovo spracováva aj oblasť financovania bývania, termínovaných vkladov a sporenia. Vyštudovala hospodársku politiku na ekonomicko-právnej fakulte Masarykovej... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+4
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Dividendy v daňovom priznaní

27. 3. 2024 | Redakcia

Dividendy v daňovom priznaní

Čo sú dividendy, ako sa vyplácajú a ako ich zdaniť? Informácie sme pripravili v prehľadnom článku.

Daňové priznanie za rok 2023: Najčastejšie otázky a odpovede

26. 3. 2024 | Redakcia

Daňové priznanie za rok 2023: Najčastejšie otázky a odpovede

Pri vypĺňaní daňového priznania často nastáva situácia, kedy si daňovník nevie rady a hľadá odpovede. Preto sme pripravili prehľadný zoznam najčastejších otázok a odpovedí.

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

12. 3. 2024 | Redakcia

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

Nestíhate podať daňové priznanie? Odložte si jeho podanie o pár mesiacov. Aké sú podmienky odkladu a ako ho podať správne?

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

6. 3. 2024 | Redakcia

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

ETF sú v súčasnosti obľúbeným finančným nástrojom, ktorý si vyberá veľa investorov. Ich výhodami sú atraktívne zhodnotenie a dostupnosť pre široké spektrum ľudí. Ak ste sa rozhodli... celý článok

Zamestnanci od februára zarobia viac: Štát im pridá vďaka daňovej úľave

27. 2. 2024 | Daniel Výcha

Zamestnanci od februára zarobia viac: Štát im pridá vďaka daňovej úľave

Vo februári dostanú zamestnanci vyššiu výplatu, čo je dôsledkom zvýšenia výšky nezdaniteľného minima, ktoré nadobudlo platnosť na začiatku tohto roka. Aká je jeho aktuálna hodnota a... celý článok