Príjmy zo zahraničia a daňové priznanie 2019 (otázky a odpovede)

Redakcia | rubrika: Článok | 4. 3. 2019
Máte príjmy zo zahraničia a neviete, ako a kde podať daňové priznanie? Prinášame vám niekoľko príkladov z daňovej poradne.
Príjmy zo zahraničia a daňové priznanie 2019 (otázky a odpovede)

Zdroj: Shutterstock

Ako vyplniť daňové priznanie pri príjmoch z Nemecka?

Otázka:

Dobrý deň,

mám dve otázky, s ktorými by som potrebovala pomôcť. Január – február 2018 som poberala štátny príspevok v nezamestnanosti. Od marca som rezidentom v Nemecku, kde žijem, poberám plat a rodinné prídavky atd. Musím vyplniť daňové priznanie na Slovensku? Ak áno, prečo a ktoré body od 27 až 86 sa ma týkajú?

Január – október 2018 som pracovala na Slovensku, v októbri až do polovice decembra 2018 som poberala štátny príspevok v nezamestnanosti a od polovice decembra 2018 som rezidentom v Nemecku, kde žijem a pracujem. Viete mi poradiť, ktoré body v daňovom priznaní sa ma týkajú?

Ďakujem.

Odpoveď:

Dobrý deň,

na Slovensku podávate daňové priznanie, v ktorom uvediete aj príjmy z Nemecka.

Na zabránenie dvojitému zdaneniu nemeckých príjmov použijete metódu vyňatia príjmov a teda vyplníte príslušné riadky v daňovom priznaní, kde sa pojednáva o vyňatí príjmov.

Kde má dcéra podávať priznanie, keď žije a pracuje v Austrálii?

Otázka:

Dobrý deň,

dcéra pracuje už niekoľko rokov v Austrálii, má tam prenajatý byt, na Slovensko príde iba raz do roka. Príjmy má zdanené v Austrálii, trvalý pobyt má však aj na Slovensku. Musí podávať daňové priznanie aj na Slovensku?

Odpoveď:

Dobrý deň,

pokiaľ je daňovým rezidentom, je potrebné použiť rozhraničovacie kritéria.

Podľa toho, čo píšete, pravdepodobne stačí len v Austrálii.

Ako uvediem príjem z Česka v daňovom priznaní?

Otázka:

Dobrý deň,

chcem sa opýtať ohľadne príjmu z Česka, ak som mala príjem v mesiacoch 1 – 7 /2018, akým kurzom to prepočítavam do daňového priznania? Tiež sa chcem opýtať, pripočítavam tento príjem do zdaniteľných príjmov a následne ho dám do vyňatých príjmov? Ak mám v potvrdení o príjmoch v kolónke 1 = 2 úhrn zúčtovaných (vyplatených) príjmov zo závislej činnosti jednu cifru, v kolónke 6 úhrn povinného poistného z vyplatených príjmov, toto poistné dávam do úhrnu poistného? Alebo v kolónke 8 je základ dane, to je vyplatený príjem + zaplatené poistné. Do daňového priznania do kolónky príjmy dávam teda kolónku 1 alebo 8?

Vopred ďakujem za odpoveď, veľmi mi vaša odpoveď pomôže.

Odpoveď:

Dobrý deň,

môžete použiť ročný priemerný kurz, ktorý stanovuje ECB.

Všetky príjmy spočítate (teda aj vrátane tých prepočítaných z ČR) a potom na tie z ČR uplatníte metódu vyňatých príjmov - t.j. vyplníte príslušné riadky.

Ako podám daňové priznanie, keď som pracovala v Írsku, ČR a SR?

Otázka:

Dobrý deň,

chcela som sa spýtať ohľadom dani z príjmu FO v zahraničí. V období 4 – 6 /2018 som pracovala v Írsku. Potom som sa kvôli zdravotným problémom vrátila na Slovensko a začala som pracovať až v decembri 2018 v Česku. Stále pracujem v ČR, bývam na Slovensku a do práce každý deň dochádzam. Teraz si nie som istá, ako a kde by som si mala podať daňové priznanie. V ČR za obdobie 12/2018 a v SR za obdobie 4 – 6/2018, alebo obe v SR?

Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď:

Dobrý deň,

áno, príjem z ČR zdaníte v ČR a potom ho musíte uviesť na Slovensku do daňového priznania spolu s príjmami z Írska. Všetky príjmy musíte prepočítať na eurá a aby ste nemuseli platiť daň na príjmy už zdanené v zahraničí, použijete metódu na zabránenie dvojitému zdaneniu.


Pýtajúci sa berie na vedomie skutočnosť, že odpovede na ním položené otázky sú výrazom subjektívneho názoru odpovedajúceho. Nemusia vo všetkých prípadoch vyjadrovať jednoznačné a záväzné výkladové pravidlo uvedeného problému. V prípade, že by sa pýtajúci chcel uvedenou odpoveďou a v nej obsiahnutou radou či názorom riadiť, odporúčame, aby svoju otázku a uvedený problém ešte konzultoval s ďalším odborníkom.

Anketa

Akým spôsobom podávate daňové priznanie?

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Dividendy v daňovom priznaní

27. 3. 2024 | Redakcia

Dividendy v daňovom priznaní

Čo sú dividendy, ako sa vyplácajú a ako ich zdaniť? Informácie sme pripravili v prehľadnom článku.

Daňové priznanie za rok 2023: Najčastejšie otázky a odpovede

26. 3. 2024 | Redakcia

Daňové priznanie za rok 2023: Najčastejšie otázky a odpovede

Pri vypĺňaní daňového priznania často nastáva situácia, kedy si daňovník nevie rady a hľadá odpovede. Preto sme pripravili prehľadný zoznam najčastejších otázok a odpovedí.

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

12. 3. 2024 | Redakcia

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

Nestíhate podať daňové priznanie? Odložte si jeho podanie o pár mesiacov. Aké sú podmienky odkladu a ako ho podať správne?

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

6. 3. 2024 | Redakcia

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

ETF sú v súčasnosti obľúbeným finančným nástrojom, ktorý si vyberá veľa investorov. Ich výhodami sú atraktívne zhodnotenie a dostupnosť pre široké spektrum ľudí. Ak ste sa rozhodli... celý článok

Zamestnanci od februára zarobia viac: Štát im pridá vďaka daňovej úľave

27. 2. 2024 | Daniel Výcha

Zamestnanci od februára zarobia viac: Štát im pridá vďaka daňovej úľave

Vo februári dostanú zamestnanci vyššiu výplatu, čo je dôsledkom zvýšenia výšky nezdaniteľného minima, ktoré nadobudlo platnosť na začiatku tohto roka. Aká je jeho aktuálna hodnota a... celý článok