Víkend pred dušičkami bude o hodinu dlhší. Hodiny sa posúvajú na "zimný" čas

Redakcia | rubrika: Článok | 24. 9. 2020
Striedanie letného a zimného času ešte nie je definitívne zrušené, takže hodiny budeme dvakrát posúvať aj tento rok. Patríte skôr medzi zástancov zrušenia striedania času alebo ste za jeho zachovanie?
Víkend pred dušičkami bude o hodinu dlhší. Hodiny sa posúvajú na "zimný" čas

Zdroj: Shutterstock

Smernica EÚ

Striedanie letného a zimného času sa riadi rovnakými pravidlami v celej Európskej únii. Tie definuje smernica Európskej únie ešte z roku 2001, ktorá hovorí, že letný čas začína vždy poslednú marcovú sobotu, trvá sedem mesiacov a na normálny čas (zimný) sa mení poslednú októbrovú sobotu.

Pre túto pravidelnú zmenu času vzniklo pomenovanie - zmena letného a zimného času. Treba však poznamenať, že v skutočnosti ide len zmenu na letný čas. Zimný čas je len pomenovanie, pretože v skutočnosti ide o normálny čas, ktorý je pre naše pásmo obvyklý. V niektorých európskych krajinách začalo striedanie už v roku 1916.

 

Kedy sa posúva čas

Čas sa posúva vždy posledný víkend v marci a posledný víkend v októbri.

Rok Zmena na letný čas Zmena na zimný čas
2019

31.3.2019

2.00 hod. na 3.00 hod.

27.10.2019

3.00 hod. na 2.00 hod.

2020

29.3.2020

2.00 hod. na 3.00 hod.

25.10.2020

3.00 hod. na 2.00 hod.

2021

28.3.2021

2.00 hod. na 3.00 hod.

31.10.2021

3.00 hod. na 2.00 hod.

Zmena letného na zimný a naopak by sa mala naposledy uskutočniť v roku 2021. Ktorý "čas" nám zostane, ešte stále nie je rozhodnuté.

Výhody vs. nevýhody

Dlhodobé a pravidelné striedanie času má svojich podporovateľov, ale aj kritikov. Debaty o zjednotení času v Európskej únií už prebiehali v roku 2011, ale napriek tomu sa nič nezmenilo. V priebehu niekoľkých rokov zástancovia zrušenia predložili mnoho argumentov a vypracovali niekoľko odborných štúdií.

V argumentoch proti sa najčastejšie skloňujú slová - zdravotné ťažkosti. Odborníci tvrdia, že sa v období posúvania času stretávajú s pacientmi, ktorí majú problémy s krvným tlakom, bolesťami hlavy, trpia nespavosťou alebo prejavmi úzkosti. Odporcovia stavajú na protiargumente, že toto tvrdenie nie je štatisticky podložené.

Obhajoba striedania času stavia aj na lepšom využití denného svetla v produktívnom čase dňa, menej autonehôd, väčšej úspore energie a podobne. Aj na tieto údajné pozitíva boli vypracované odborné štúdiá, ktoré však žiadne hmatateľné výsledky nepriniesli. Práve naopak, nepreukázali žiadny pozitívny vplyv na ekonomiku a ani rozdiel v počte autonehôd.

Aj kvôli tomu boli zástancovia striedania zimného a letného času prehlasovaní.

Lepšie využitie slnečného svetla

Pôvodný nápad a jeho realizovanie vzniklo na základe myšlienky lepšieho využitia slnečného svetla, ktoré, samozrejme, ušetrí aj množstvo elektrickej energie. Zavedením letného času sa začínajú ľudské aktivity skôr, tým pádom sa aj lepšie využíva denné svetlo. Nezanedbateľné sú aj dlhé letné dni.

Tento princíp by však v niektorých častiach sveta nemal zmysel. Striedanie je teda väčšinou zavedené v západných krajinách severnej pologule. Letný čas majú okrem európskych štátov zavedený aj v Kanade či USA. V ostatných častiach sveta letný čas nie je zavedený, bol zrušený alebo nie je reálne používaný.

Obrázok: Ako je určené striedanie letného a zimného času vo svete

Krajiny so zavedeným letným časom

Zdroj: Wikipedia

Legenda:  modrá farba - zavedený letný čas, oranžová farba - zrušený letný čas, červená farba - letný čas nebol nikdy zavedený

Anketa

Súhlasíte so zrušením striedania letného a zimného času?

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Alternatíva k sporiacim účtom s výnosom 3 % ročne.

CHCEM INVESTOVAŤ

Zhodnocujte atraktívne svoje eurá. Obchodovanie na dennej báze, bezpečie investícií a ľahký prístup k finančným prostriedkom.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+3
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok

Čo je rating a prečo je jeho zníženie problémom pre Slovensko?

8. 1. 2024 | Marek Mittaš

Čo je rating a prečo je jeho zníženie problémom pre Slovensko?

Agentúra Fitch Ratings, jedna z troch najvplyvnejších ratingových agentúr na svete, znížila rating Slovenska. Dôvodom bolo zhoršenie stavu verejných financií počas predchádzajúcich... celý článok

Slovenská pošta opäť mení ceny: Koľko si priplatíme?

4. 1. 2024 | Daniel Výcha

Slovenská pošta opäť mení ceny: Koľko si priplatíme?

Ak využívate služby pošty, počítajte s tým, že od januára 2024 si za ne priplatíte. Nárast cien bude rôzny – sumy niektorých listov vzrastú o 11 až 18 %, zatiaľ čo za iné zaplatíte... celý článok