Komentár: Turecko už dopláca na dlhú politiku lacných peňazí. Hrozí niečo podobné aj Európe?

Patrik Mackových | rubrika: Článok | 15. 3. 2019
Turecko sa pridáva ku krajinám, ktoré sa podľa kvartálnych výsledkov HDP dostali do technickej recesie. Výsledky však môžu predstavovať len špičku ľadovca celej tureckej ekonomiky.
Komentár: Turecko už dopláca na dlhú politiku lacných peňazí. Hrozí niečo podobné aj Európe?

Zdroj: Shutterstock

Na nasledujúcom grafe HDP (kvartálne čísla rastu) od Tradingeconomics vidíme negatívny vývoj HDP za tretí štvrťrok 2018, kedy ekonomika poklesla o 1,6 percenta a následný pokles o 2,4 percenta podľa najnovších dát z marca za 4Q 2018. Turecko si tak „otvára dvere“ ďalším problémom a trh bude pozorne sledovať rastúcu tendenciu intervencií od tureckej centrálnej banky a štátu.

Turecko už dopláca na dlhú politiku lacných peňazí. Hrozí niečo podobné aj Európe?

 

Podobné výsledky malo Turecko naposledy medzi rokmi 2009-2010 počas bankovej krízy.

Turecká ekonomika je učebnicovým príkladom a ukážkou, čo môžu spôsobiť úrokové sadzby na dlhodobo nízkej úrovni, resp. expanzívna politika v dlhodobom horizonte. Nízke sadzby od konca roka 2009 až po koniec roka 2018 zapríčinili veľké nafúknutie ekonomiky pomocou úverovania, ako aj vysoké znehodnotenie meny a vysokú infláciu.

Aj keď Turecko môžeme považovať za „rozvojovú“ krajinu, pri ktorej trh môže očakávať vyšší rast HDP ako pri rozvinutých krajinách, podobne ako v minulosti aj ten má svoje limity. Nekontrolovateľné znehodnocovanie tureckej líry bolo jedným z hlavných spúšťačov. Následne prezident Erdogan nenechal centrálnu banku robiť si svoju robotu ohľadom úrokových sadzieb.

Turecká centrálna banka napokon pristúpila k masívnemu sprísneniu monetárnej politiky, t.j. k prudkému zvyšovaniu sadzieb. Zároveň ďalšiemu znehodnoteniu zabraňovala aj intervenciami – nákupom domácej meny a jej cielením posilnením. Z toho však vyplývajú ďalšie problémy. Vďaka nízkym sadzbám sa súkromný sektor zadlžoval príliš rýchlo, čo môže v čase vysokých úrokových sadzieb spôsobiť „padnutie“ zadlženého súkromného sektora.

Je to klasický ekonomický kolobeh príčin a následkov, ktorý sa neustále opakuje. Zvyšovaním sadzieb rastú úroky pri úveroch (firiem aj domácností), čo môže spôsobiť horšie financovanie dlhu, vyššiu nezamestnanosť, a tak ďalej. Dnes je pravdepodobné, že celá situácia bude pod drobnohľadom a štát aj centrálna banka sa budú snažiť tento úverový problém riešiť.

Zároveň to znamená, že logické spomalenie HDP ostáva len špičkou ľadovca a bublina s dovtedy „lacnými“ peniazmi môže spôsobiť niečo horšie.

Patrik Mackových

Autor článku Patrik Mackových

Analytik spoločnosti TopForex a pre Finance.sk píše ekonomické komentáre. Sleduje a pravidelne komentuje ekonomický vývoj na kľúčových európskych a svetových trhoch a vývoj svetových mien. Okrem technických a fundamentálnych... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok