Komu sa ešte oplatí stavebné sporenie v roku 2019

Marek Mittaš | rubrika: Článok | 27. 3. 2019
Od januára tohto roku vstúpili do platnosti zákonné zmeny, ktoré razantne zmenili charakter stavebného sporenia. Vďaka tomu sa pre mnohých stalo menej výhodným, pre iných možno viac. Je preto vhodné overiť si, či je pre vás to pravé.
Komu sa ešte oplatí stavebné sporenie v roku 2019

Zdroj: Shutterstock

Zmena je radikálna

Stavebné sporenie prešlo radikálnou zmenou. Hoci stavebné sporiteľne vzniesli námietky proti mnohým návrhom Ministerstva financií SR, keďže ide do veľkej miery o produkt pod krídlami štátu, zmeny sa nakoniec podarilo zakotviť. Nemožno povedať, že sa vďaka nim stavebné sporenie stalo výhodnejšie alebo nevýhodnejšie, ale niekomu sa oplatí dnes viac a niekomu menej.

 

Ideálne na dofinancovanie hypotéky

Stavebné sporenie má svoj význam aj dnes a v priebehu ďalších rokov je možné, že záujem oň porastie z dôvodu, že stopercentné hypotéky sa už s najväčšou pravdepodobnosťou nikdy nevrátia. Od januára tohto roku dostane hypotéku na viac ako 80 percent hodnoty zakladanej nehnuteľnosti len 25 percent žiadateľov.

Od júla to bude už iba 20 percent. Stavebné sporenie sa teda oplatí dnes založiť napríklad mladým sporiteľom, pretože dofinancovanie hypotéky je omnoho drahšie pomocou spotrebného úveru ako pomocou stavebného sporenia. „Stavebné sporenie je stále najlacnejšou možnosťou. Ak si plánujete bývanie niekoľko rokov dopredu a potrebných 10 - 20 % si nasporíte, neplatíte nikomu úrok z pätiny hodnoty bytu,“ hovorí Marián Búlik v OVB.

Ak by ste si nielen sporili, ale brali aj medziúver, napríklad 4,59 % p.a. bez založenia nehnuteľnosť, je to omnoho lacnejšie ako brať si spotrebný úver. Preto ak plánujete kupovať nové bývanie a dofinancovať hypotéku, tak je stavebné sporenie pre vás stále výhodný produkt.

Alternatíva konzervatívneho investovania

Razantná zmena na stavebnom sporení nastala pri štátnej prémii. Na plné získanie 70 eur musíte vložiť počas roka minimálne 2 800 eur. Môžete vložiť v princípe aj menej aj viac, no pri vyššej sume už vyššiu štátnu prémiu nedostanete a pri nižšej sa alikvotne zníži. Pri sume 2 800 eur je štátna prémia 2,5 %, čo je rozhodne viac, ako dnes dostanete napríklad na bežnom termínovanom vklade.

Z tohto pohľadu sa teda oplatí konzervatívnym investorom, ktorí nechcú riskovať výkyvy na trhoch alebo nechávať peniaze na bežnom účte. Mimo štátnej prémie sa vklady na stavebnom sporení úročia v závislosti od sporiteľne úrokom 0,5 – 1 %. Výhodou je aj krytie finančných prostriedkov Fondom na ochranu vkladov do 100-tisíc eur.

Pozor na obmedzenú výšku príjmu

Stavebné sporenie sa ako investičný produkt oplatí však len ľuďom s nižšími príjmami. Neoplatí sa vám do neho investovať v prípade, ak váš hrubý príjem presiahne 1,3-násobok priemernej mzdy. V takomto prípade totiž strácate nárok na štátnu prémiu, čím ubúda jeden z významných benefitov sporenia.

Motiváciou v takomto prípade však stále môže ostať stavebný úver. V niektorých prípadoch je možné ho získať so splatnosťou až 30 rokov a bez založenia nehnuteľnosti až do 50 000 eur. To je stále výrazne lacnejšie ako klasický spotrebný úver s kratšou dobou splatnosti.  

Ideálne pre tých, ktorí si sporia na rekonštrukciu

Veľkou zmenou v stavebnom sporení je, že oproti minulosti sa omnoho menej oplatí ľuďom, ktorí nechcú prerábať a rekonštruovať alebo použiť peniaze na účely bývania. Pred zmenou bolo možné po šesťročnom období sporenia vybrať nasporenú sumu aj so štátnou prémiou a využiť financie na čokoľvek.

To na zmluvách uzatvorených od roku 2019 už neplatí. Ak budete chcieť získať štátne prémie z celého obdobia sporenia, účel využitia bude potrebné vždy vydokladovať. To v praxi znamená priniesť stavebné doklady ako faktúry, bločky, kúpne zmluvy na nehnuteľnosti a podobne.

V opačnom prípade vám sporiteľňa vyplatí našetrenú sumu, ale bez štátnej prémie. Ešte je však jedna možnosť, vydokladovať stavebné aktivity následne do jedného roka. Ak predložíte v tomto časovom období  potrebné doklady, vyplatí vám sporiteľňa dodatočne aj sumu pripísaných prémií. Sporenie sa dnes určite viac oplatí ľuďom, ktorí si chcú sporiť na bývanie, menej tým, ktorí chcú použiť peniaze neviazane.

Anketa

Splácate nejaký úver?

Marek Mittaš

Autor článku Marek Mittaš

Šéfredaktor portálu peniaze.sk. V prevažnej miere sa venuje bankovej problematike a investovaniu.  Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Najvýhodnejšie bežné účty podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+3
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Veľká slovenská banka má novú aplikáciu, zatiaľ len pre pozvaných klientov

17. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Veľká slovenská banka má novú aplikáciu, zatiaľ len pre pozvaných klientov

VÚB banka už spustila svoju novú verziu aplikácie pre mobilné bankovníctvo. Zatiaľ je dostupná len pre vybraných klientov, ktorí ju testujú. Tí však nie sú nadšení, aplikácii dávajú... celý článok

Využívate bankový účet naplno? Tu sú skryté možnosti

16. 4. 2024 | Marek Mittaš, PR článok

Využívate bankový účet naplno? Tu sú skryté možnosti

Bankový účet je bežnou súčasťou života každého z nás, na Slovensku ho používa takmer každý dospelý. Avšak nie vždy využíva všetky možnosti, ktoré mu účet ponúka. Prípadne naopak, platí... celý článok

Aktualizovali sme rebríčky sporiacich účtov a termínovaných vkladov

10. 4. 2024 | Redakcia

 Aktualizovali sme rebríčky sporiacich účtov a termínovaných vkladov

Prvé tri miesta v rebríčku sporiacich účtov obsadili Fio banka, Prima banka a 365. bank. Pri termínovaných účtoch sa v rebríčku umiestnili Privatbanka, Fio banka a Prima banka. Toto... celý článok

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

21. 12. 2023 | Marek Mittaš

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

Online služby zjednodušili množstvo procesov, vrátane platieb a nakupovania. Bohužiaľ, kvôli nim vznikli aj mnohé problémy a komplikácie, s ktorými sa môže stretnúť každý z nás. Medzi... celý článok