Kto sa musí registrovať na daňovom úrade

Miroslava Hrášková | rubrika: Článok | 9. 4. 2019
Nielen živnostníci a podnikatelia sa musia registrovať na daňovom úrade. Ak prenajímate byt alebo dom, týka sa táto povinnosť aj vás.
Kto sa musí registrovať na daňovom úrade

Zdroj: Shutterstock

Kto sa musí registrovať na daň z príjmu

Registrovaním k dani z príjmu získate Daňové identifikačné číslo tzv. DIČ. Registrujete sa tak, že podáte vyplnenú žiadosť o registráciu.

Tlačivo žiadosti je dostupné na stránkach Finančnej správy, na úradoch daňovej správy alebo elektronicky.

 

Živnostník ale i ostatné fyzické osoby sa môžu registrovať na jednotnom kontaktnom mieste alebo na daňových úradoch, najlepšie podľa miesta trvalého pobytu.

Po zaregistrovaní dostane daňovník osvedčenie o registrácii.

K dani z príjmu sa  musí predovšetkým registrovať:

  • fyzická osoba, ktorá získa povolenie alebo oprávnenie podnikať;
  • fyzická osoba, ktorá vykonáva samostatnú zárobkovú činnosť;
  • fyzická osoba, ktorá prenajíma nehnuteľnosť (okrem pozemku).

Registrovať sa nemusí daňovník, ktorý má príjmy zo závislej činnosti podľa § 5 zákona o dani z príjmov (zjednodušene zamestnanci a dohodári). Taktiež sa registrovať nemusí daňovník s príjmami z kapitálového majetku (§7 zákona o dani z príjmov) a ostatné príjmy (§ 8).

Pokiaľ máte príjmy, z ktorých sa daň vyberá zrážkou, taktiež sa nemusíte registrovať k dani z príjmu.

Ako sa registrovať na daňovom úrade

Foto: Shutterstock

Príklad na registráciu k dani z príjmov

Pán Nový pracuje pre časopis Zemeguľa na základe autorskej zmluvy a na odmenu za jeho články sa mesačne uplatňuje zrážková daň. Od ďalšieho mesiaca sa však pán Nový dohodol s vedením časopisu, že mu už nebude zrážať daň pri výplate autorských honorárov, ale bude to plne v réžii pána Nového. Pán Nový sa tak musí registrovať na daň z príjmu.

Ak by sa pán Nový neregistroval, akonáhle by to správca dane zistil (napr. pri podaní daňového priznania), zaregistruje ho z tzv. úradnej moci, pridelí mu DIČ a udelí pokutu.

Fyzické osoby - podnikatelia, registrovaní k dani z príjmov, musia komunikovať s finančnou správou elektronicky a podať daňové priznanie k dani z príjmov za rok 2018 už len v elektronickej podobe.

Fyzické osoby, ktoré majú príjem iba z prenájmu, nemajú povinnosť komunikovať elektronicky.

Kto sa musí registrovať k DPH

Fyzická osoba - podnikateľ (registrovaná pre daň z príjmu) sa k DPH musí povinne zaregistrovať, ak výška dosiahnutého obratu za posledných 12 predchádzajúcich po sebe idúcich kalendárnych mesiacov je 49 790 eur a viac.

Registrácia sa uskutoční elektronicky prostredníctvom portálu Finančnej správy SR. Daňový úrad zaregistruje žiadateľa a najneskôr do 21 dní od doručenia žiadosti vydá osvedčenie o registrácii pre daň a získa identifikačné číslo pre daň: IČ DPH.

O registráciu k dani z pridanej hodnoty je možné požiadať aj v prípade nižšieho obratu; ide o tzv. dobrovoľnú registráciu. V tomto prípade daňový úrad individuálne posudzuje každú žiadosť, podľa toho, akou činnosťou sa žiadateľ zaoberá. Nie je teda samozrejmé, že daňový úrad vyhovie, avšak vo väčšine prípadov osvedčenie o registrácii vydá.

Od 1.1.2019 dochádza k zmene pri posudzovaní obratu. Za obrat sa považuje hodnota dodaných tovarov a služieb v tuzemsku bez dane. V zákone o DPH sú tiež vymenované tovary a služby, z ktorých príjmy sa do obratu nezahŕňajú (napr. predaj poštových cenín, kolkov, a pod.)

Povinnosť registrovať sa k DPH majú zdaniteľné osoby aj v prípade nadobudnutia tovaru z iného členského štátu, ak celková hodnota tovaru bez dane v kalendárnom roku dosiahne 14 000 eur.

Registračná povinnosť vzniká aj pri dodaní služby do iného členského štátu alebo prijatí služby z iného členského štátu.

Anketa

V akej oblasti chcete podnikať alebo podnikáte?

Miroslava Hrášková

Autor článku Miroslava Hrášková

V článkoch sa najradšej venuje problematike daní, dávok a dôchodkov. Okrajovo spracováva aj oblasť financovania bývania, termínovaných vkladov a sporenia. Vyštudovala hospodársku politiku na ekonomicko-právnej fakulte Masarykovej... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+4
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Dividendy v daňovom priznaní

27. 3. 2024 | Redakcia

Dividendy v daňovom priznaní

Čo sú dividendy, ako sa vyplácajú a ako ich zdaniť? Informácie sme pripravili v prehľadnom článku.

Daňové priznanie za rok 2023: Najčastejšie otázky a odpovede

26. 3. 2024 | Redakcia

Daňové priznanie za rok 2023: Najčastejšie otázky a odpovede

Pri vypĺňaní daňového priznania často nastáva situácia, kedy si daňovník nevie rady a hľadá odpovede. Preto sme pripravili prehľadný zoznam najčastejších otázok a odpovedí.

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

12. 3. 2024 | Redakcia

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

Nestíhate podať daňové priznanie? Odložte si jeho podanie o pár mesiacov. Aké sú podmienky odkladu a ako ho podať správne?

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

6. 3. 2024 | Redakcia

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

ETF sú v súčasnosti obľúbeným finančným nástrojom, ktorý si vyberá veľa investorov. Ich výhodami sú atraktívne zhodnotenie a dostupnosť pre široké spektrum ľudí. Ak ste sa rozhodli... celý článok

Zamestnanci od februára zarobia viac: Štát im pridá vďaka daňovej úľave

27. 2. 2024 | Daniel Výcha

Zamestnanci od februára zarobia viac: Štát im pridá vďaka daňovej úľave

Vo februári dostanú zamestnanci vyššiu výplatu, čo je dôsledkom zvýšenia výšky nezdaniteľného minima, ktoré nadobudlo platnosť na začiatku tohto roka. Aká je jeho aktuálna hodnota a... celý článok