Slovensko sa zaradí medzi malú hŕstku krajín, na ktorých čele stojí žena (prezidentky a premiérky)

Miroslav Homola | rubrika: Článok | 5. 4. 2019
Inaugurácia novozvolenej prezidentky Slovenska by mala prebehnúť 15. júna 2019. Od tohto dňa budeme patriť do skupiny trinástich krajín sveta, ktoré majú na poste hlavy štátu ženu.
Slovensko sa zaradí medzi malú hŕstku krajín, na ktorých čele stojí žena (prezidentky a premiérky)

Zdroj: Shutterstock

Prvýkrát v histórii Slovenskej republiky

Na Slovensku je priama voľba prezidenta zavedená od roku 1999. Dovtedy volil prezidenta parlament ústavnou väčšinou hlasov. Na poste hlavy štátu sa už vystriedali Michal Kováč, Rudolf Schuster, dve funkčné obdobia Ivan Gašparovič a súčasný dosluhujúci prezident Andrej Kiska.

Víťazkou tohtoročných prezidentských volieb sa stala Zuzana Čaputová a Slovensko bude mať prvýkrát vo svojej histórii prezidentku republiky. Bola len jednou z dvoch žien, ktoré sa uchádzali o tento mandát. Druhou bola Bohumila Tauchmannová, ktorá však v 1. kole skončila na poslednom mieste.

Slovensko už v minulosti malo ženu na čele vlády. Bola ňou premiérka Iveta Radičová, ktorej vláda po roku a troch mesiacoch padla na hlasovaní o eurovale, ktoré bolo spojné s vyslovením dôvery.

 

Prezidentky vo svete

Vo svete už nie je nič výnimočné na tom, keď sa žena dostane do vedúcej pozície štátu. Napriek tomu to nie je stále obvyklé, čoho dôkazom je aj fakt, že na čele väčšiny štátov stále stoja muži. Svoju prezidentku má momentálne 12 krajín sveta vrátane Švajčiarska, ktoré má kolektívnu hlavu štátu.

V európskych končinách je len 5 štátov, ktoré majú prezidentku. Patrí do nich Estónsko, ktoré má prezidentku Kersti Kaljulaid od roku 2016; Litva, ktorú vedie Dalia Grybauskaite od roku 2009; Malta na čele s Marie-Louise Coleiro Preca od apríla 2014 a Chorvátsko, kde je na poste prezidentky Kolinda Grabar-Kitarović od roku 2015.

Angela Merkelová (nemecká kancelárka), Sheikh Hasina (premiérka Bangladéšu), Erna Solberg (premiérka Nórska), Marie-Louise Coleiro Preca (prezidentka Malty), Kolinda Grabar-Kitarović (prezidentka Chorvátska), Tsai Ing-wen (prezidentka Taiwanu), Theresa May (premiérka Spojeného kráľovstva), Kersti Kaljulaid (prezidentka Estónska), Katrín Jakobsdóttir (premiérka Islandu), Viorica Dăncilă (premiérka Rumunska), Zuzana Čaputová (budúca prezidentka Slovenskej republiky)

Zdroj: shutterstock, zuzanacaputova.sk

Piatou európskou krajinou je Švajčiarsko, ktoré má zavedenú takzvanú kolektívnu hlavu štátu. V tomto členstve pôsobia okrem mužov aj tri ženy, a to Viola Amherd, Karin Keller-Sutter a Simonetta Sommaruga. Po inaugurácii Zuzany Čaputovej pribudne do tohto zoznamu aj Slovenská republika.

Okrem európskych krajín majú prezidentku aj v Etiópii, Nepále, Singapure, Republike Trinidadu a Tobaga, Gruzínsku, na Taiwane a Maršalových ostrovoch. Ženu za prezidentku si nikdy nezvolili napríklad v USA, aj keď k tomu už mala blízko Hillary Clintonová v roku 2016. Novým americkým prezidentom sa vtedy stal Donald Trump.

Premiérky vo svete

Ako sme spomenuli, Slovensko už malo ženu na pozícii predsedu vlády. Viac ako prezidentky sú však vo svete známe mená niektorých premiérok. Asi najznámejšou z nich je Angela Merkelová, ktorá je nemeckou kancelárkou od roku 2005. Druhou najznámejšou ženou na pozícii premiérky je Theresa May v Spojenom kráľovstve.

V Európe má ženu na čele vlády aj Nórsko (Erna Solberg), Srbsko (Ana Brnabić), Island (Katrín Jakobsdóttir) a Rumunsko (Viorica Dăncilă).

Premiérku má napríklad aj Bangladéš, kde je na čele vlády Sheikh Hasina. V africkej Namíbii je od roku 2015 premiérkou Saara Kuugongelwa. Zaujímavosťou je aj Mjanmarsko, kde majú štátnu radkyňu Aung San Suu Kyi. Táto pozícia je v podstate to isté ako u nás predseda vlády.

Zoznam žien, ktoré sú na pozícii premiérky alebo prezidentky

Prezidentka

Premiérka

Estónsko - Kersti Kaljulaid

Aruba - Evelyn Wever-Croes

Etiópia - Sahle-Work Zewde

Bangladéš - Sheikh Hasina

Gruzínsko - Salome Zurabishvili

Barbados - Mia Mottley

Chorvátsko - Kolinda Grabar Kitarović

Island - Katrín Jakobsdóttir

Litva - Dalia Grybauskaitė

Mjanmarsko - Aung San Suu Kyi

Malta - Marie Louise Coleiro Preca

Namíbia - Saara Kuugongelwa

Maršalove ostrovy - Hilda Heine

Nemecko - Angela Merkelová

Nepál - Bidhya Devi Bhandari

Nórsko - Erna Solberg

Singapur - Halimah Yacob

Nový Zéland - Jacinda Ardern

Švajčiarsko - Viola Amherd, Karin Keller-Sutter, Simonetta Sommaruga

Rumunsko - Viorica Dăncilă

Taiwan - Tsai Ing wen

Srbsko - Ana Brnabić

Republika Trinidadu a Tobaga - Paula Mae Weekes

Svätý Martin - Leona Marlin-Romeo

Slovensko - Zuzana Čaputová (od 15. júna 2019)

Spojené kráľovstvo - Theresa May

Anketa

Je lepšie mať prezidentku alebo prezidenta?

Miroslav Homola

Autor článku Miroslav Homola

Miroslav Homola písal pre denník Finance.sk od roku 2017 do 2019. Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+17
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok