Veľké porovnanie hypoték pre rok 2019 - Ktorá je najvýhodnejšia?

Roland Regely | rubrika: Článok | 11. 4. 2019
Rozdiely v úrokoch či podmienkach vám môžu ušetriť stovky i tisíce eur. Ak potrebujete výhodnú hypotéku, je dobré si nechať vytvoriť informačný výpočet z viacerých bánk a konzultovať to najprv s finančným poradcom. Prinášame aktuálny prehľad hypoték.
Veľké porovnanie hypoték pre rok 2019 - Ktorá je najvýhodnejšia?

Zdroj: Shutterstock

Najvýhodnejšia hypotéka neexistuje. Každý žiadateľ vychádza z iných pomerov, má iné príjmy i iné očakávania. Ak si však porovnáme súčasnú ponuku hypoték, dostaneme aspoň aký taký obraz, od ktorej banky môžeme očakávať tú-ktorú výhodu. V článku nižšie nájdete aktuálne podmienky bánk pri hypotékach na Slovensku, rozhodnutie už je na vás a na vašom finančnom poradcovi.

Aj v roku 2019 môžeme povedať, že úroky na hypotékach sú trvalo veľmi nízke. Pohybujú sa okolo jedného percenta, maximálne dvoch. Treba však povedať aj to, že získať hypotéku je už omnoho ťažšie, ako pred rokmi, kedy boli paradoxne úroky niekoľkonásobne vyššie.

Hypotéku na 100% nehnuteľnosti už nezískate nikde, 90% dostane len hŕstka a zväčša vám banka ponúkne financovanie 80% nehnuteľnosti. Znamená to, že ak žiadate o hypotéku, musíte už mať nejaké peniaze našetrené, nesmiete byť príliš zaúverovaný a hodí sa mať aj nejaké to stavebné sporenie, ktorým môžete hypotéku čiastočne dofinancovať.

Poďme sa teda pozrieť na ponuky konkrétnych bánk, na porovnanie sme zadali požiadavku, že si chceme požičať 100 000 eur. Splácať ju chceme 30 rokov a fixáciu by sme radi získali na 3 alebo 5 rokov. V každej banke bola maximálna suma 80 000 eur, podmienky sa ale veľmi líšia. Ak si nebudete vedieť radi, pokojne použite našu hypotekárnu kalkulačku.

 

Najvýhodnejšia hypotéka z Poštovej banky

Ponuka Poštovej banky vychádza aktuálne veľmi sľubne. Za vyššie uvedených podmienok vás čaká úrok 1-1,10% a veľmi nízka splátka (32,63 eur). Na získanie čo možno najlepšieho úroku potrebujete mať v banke aktívny účet a splácať z neho svoju hypotéku. Podľa zákona umožňujú mimoriadnu splátku vo výške 20% zo zostatku istiny úveru každý rok. Za vedenie účtu zaplatíte mesačne 5 eur. Za určitých okolností môžete mať aj účet zadarmo, musíte však mať vyšší zostatok na účte.

Najvýhodnejšia hypotéka z ČSOB

ČSOB ponúka tiež veľmi výhodný úrok (1-1,25%), avšak poskytuje ho najmä ľuďom z výbornou bonitou. Ďalšou podmienkou je využívať aktívne ďalšie produkty banky ako napríklad poistenie nehnuteľnosti, kreditnú kartu, sporiaci účet či povolené prečerpanie. Inými slovami, ak ste dlhoročným klientom ČSOB a využívate väčšinu jej produktov, môžete mať výhodu.

Poplatok za účet je 6 až 12 eur mesačne, v závislosti od balíka. Aj tu ho môžete získať zadarmo, stačí splniť jednoduché podmienky. Poplatok za schválenie hypotéky aktuálne neexistuje. V prípade mimoriadnych splátok máte okrem možnosti, ktorá vyplýva zo zákona možnosť splácať mimoriadne splátky cez smartbanking maximálne 1,5% zo zostatku istiny úveru každý mesiac. A to si povedzme, nemá ktorákoľvek banka.

Najvýhodnejšia hypotéka z mBank

Veľmi nízky úrok (často pod 1%), avšak potrebné splniť niekoľko podmienok. Napríklad mať každý mesiac určitý kreditný obrat na účet, v prípade mBank je to až 400 eur. Poplatok za poskytnutie úveru nie je a rovnako neplatíte nič ani za vedenie účtu. Ak si navyše cez mBank uzatvoríte životné poistenie získate ešte nižší úrok. Odborníci však hovoria, že poistenie sa v tomto prípade nemusí vyplatiť, je totiž drahšie ako ostatné ponuky a mohli by ste tým pádom viac prerobiť, ako keby ste mali vyšší úrok.

Najvýhodnejšia hypotéka z OTP banky

Tu začína úrok na hodnote 1,25%, čo je stále veľmi dobré číslo. Podľa dostupných informácií však vo väčšine prípadov získate vyšší úrok. Má naň vplyv napríklad aj to, v akej lokalite kupujete nehnuteľnosť i to, o aký druh nehnuteľnosti ide. Pri rodinných domoch sa spravidla objavujú vyššie úrokové sadzby. Podmienkou pre čo možno najlepší úrok je aktívne využívať služby OTP banky, a teda v prvom rade mať založený účet a používať ho. Poplatok za schválenie hypotéky je aktuálne 0 eur. Za vedenie účtu v OTP banke zaplatíte mesačne od 6 do 9 eur, pri splnení určitých podmienok ho získate bezplatne.

Najvýhodnejšia hypotéka z Prima banky

Ešte stále považujeme Prima banku za nováčika na trhu hypoték, avšak s veľmi výhodnými podmienkami. Okrem úroku 1,50% je lákadlom určite aj veľmi lacné vedenie účtu – 3,90 eur mesačne a možnosť natiahnuť si splatnosť hypotéky až na 40 rokov, dokážete sa tak dostať na veľmi zaujímavú mesačnú splátku. Láka to žiadateľov najmä pri refinancovaní starších úverov. Banka totiž prepláca poplatky za predčasné splatenie hypotéky, ak k nej idete z inej banky mimo výročia fixácie. Poplatok za poskytnutie hypotéky je 0 eur.

Najvýhodnejšia hypotéka z Tatra banky

Tatra banka rovnako ponúka výhodný najnižší úrok 1,25% na 3 roky a 1,55% na 5 rokov. Požiadavky na hypotéky však posudzujú jej pracovníci veľmi individuálne a pri výbornej bonite klienta často môžete získať lepší úrok, okolo 1%. Poplatok za schválenie hypotéky je 0 eur, mimoriadne splátky sú 20% zo zostatku istiny hypotéky, čo vyplýva zo zákona pre všetky banky. Dobu fixácie je možné natiahnuť až na 7 rokov, významne to však môže ovplyvniť úrokovú sadzbu. Časť úveru možnosť použiť bez dokladovania účelu.

Tatra banka má pomerne drahé vedenie účtu, až 7 eur mesačne, ponúka však aj pomerne jednoduché splnenie podmienok pre bezplatný účet. Stačí aktívne využívať služby ako internetbanking, atď. Takisto preplácajú poplatok za predčasné splatenie hypotéky, ak k nim smerujete z inej banky a mimo fixácie. Tatra banka je každoročne oceňovaná aj za svoje mobilné aplikácie, takže ak ste technologický typ, ponuka Tatra banky sa vám bude páčiť.

Najvýhodnejšia hypotéka z Unicredit banky

Úroková sadzba pri hypotéke z Unicredit banky sa štandardne pohybuje okolo 1,8%. Najlepší úrok v banke získate, ak máte založený účet v Unicredit a chodí vám naň aj váš príjem. Ak je príjem vyšší ako 400 eur mesačne, budete mať účet zadarmo. Najnižší úrok získate v prípade, že si cez banku dohodnete životné poistenie, úroková sadzba môže v tomto prípade klesnúť až o 0,4%. Treba však zobrať do úvahy aj to, že platením poistného si tiež zvyšujete náklady a odborníci opäť hovoria, že to v konečnom dôsledku môže vyjsť viac, ako keby ste mali štandardný úrok.

Najvýhodnejšia hypotéka z VÚB banky

VÚB patrí dlhodobo na Slovensku medzi najlepšie banky a klientom ponúka veľmi férový úrok. Začína na hodnote 1,29%. Opäť bez poplatku za poskytnutie a pri dobe fixácie na 5 rokov. Na získanie dobrého úroku stačí, keď budete splácať svoju hypotéku z bežného účtu vo VÚB a na rovnaký účet vám bude chodiť aj váš príjem. VÚB ešte znižuje úrok o 0,1% aj klientom, ktorí sa rozhodnú financovať svoju novostavbu, v ktorej je banka partnerom. Poplatok za schválenie hypotéky je 0 eur a VÚB umožňuje aj mimoriadnu splátku každý rok 20% z výšky úveru (na výročie) + 20% zo zostatku istiny, čo vyplýva zo zákona aj pre ostatné banky. Účet vo VÚB stojí 6 až 9 eur mesačne, v závislosti od vášho balíka. Aj v tejto banke môžete pomerne jednoducho získať účet zadarmo, stačí splniť určité podmienky. VÚB vám taktiež preplatí poplatok za predčasné splatenie hypoték, avšak len od niektorých bánk – treba si to vopred overiť.

Najvýhodnejšia hypotéka zo SLSP

Slovenská sporiteľňa uvádza, že nemá jednotný úrok, nakoľko všetky požiadavky posudzuje individuálne. V informatívnom výpočte nám za podmienok vyššie vyšiel úrok 1,19% a veľmi sľubná splátka. SLSP sa však tiež snaží dotlačiť žiadateľov do toho, aby si hypotéku poistili, vďaka čomu získajú výhodnejší úrok. Ďalšími podmienkami pre lepší úrok je bežný účet, sporiaci účet a splácanie hypotéky z účtu v Slovenskej sporiteľni. Tým, že posudzujú každého klienta osobitne, môže sa stať, že za schválenie hypotéky budete platiť poplatok 89 eur, v niektorých prípadoch banka poskytuje 100% zľavu – treba si to opäť vopred overiť. Aj SLSP umožňuje mimoriadnu splátku každý rok 20% z výšky úveru (na výročie) + 20% zo zostatku istiny, čo vyplýva zo zákona aj pre ostatné banky. Vedenie účtu môže stáť 5,90 eura alebo 8,90 eura, aj tu môžete po splnení podmienok získať účet bezplatne. Šepká sa, že v SLSP dostanete hypotéku aj vtedy, ak vás inde odmietnu, ale za cenu vyššej úrokovej sadzby.

Najvýhodnejšia hypotéka z Fio banky

Fio banka ponúka štandardný úrok vyšší, ako sme zvyknutí pri ostatných bankách (1,5-1,8%). Všetko však bez poplatku za poskytnutie úveru, bez poplatku za mimoriadnu splátku a predčasné splatenie (s výnimkou vyplatenia úveru inou hypotékou) a bez poplatku za vedenie účtu. Banka umožňuje aj možnosť uložiť voľné zdroje na Hyposporiacom konte a istina hypotéky vo výške uložených peňazí nebude úročená. Je to však stále pomerne nová značka na Slovensku a o svojich nových klientov bojuje.

Najvýhodnejšia hypotéka z Oberbank

Banka Oberbank poskytuje rovnaké úroky pri účelovej hypotéke na bývanie, ako aj pri hypotéke, kde sa nemusíte zaoberať bločkami. Aktuálne je najvýhodnejšia hypotéka pri 3 ročnej fixácii, a to vo výške 1,15 % ročne. Platíte však spracovateľský poplatok za úver vo výške 0,70 % poskytnutého hypoúveru.

Zdroj fotografie: Shutterstock.com

Anketa

Akú máte dĺžku splatnosti hypotéky?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+9
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Ako požiadať o príspevok na zvýšenú splátku hypotéky: Kto ho dostane a koľko to bude stáť?

15. 1. 2024 | Marek Mittaš

Ako požiadať o príspevok na zvýšenú splátku hypotéky: Kto ho dostane a koľko to bude stáť?

Nárast úrokových sadzieb hypoték bol za posledné dva roky rýchly a výrazný. Z výhodných ponúk s úrokom pod 1 % sa zrazu stali veľmi drahé produkty s úrokovými sadzbami dosahujúcimi... celý článok

Ceny bytov a nájomného v EÚ opäť rastú: Aké sú vyhliadky a situácia na Slovensku?

24. 11. 2023 | Daniel Výcha

Ceny bytov a nájomného v EÚ opäť rastú: Aké sú vyhliadky a situácia na Slovensku?

Bývanie sa stáva čoraz drahším. Potvrdzujú to štatistiky, ktoré ukazujú, že ceny bývania v Európskej únii rástli aj v druhom štvrťroku. V porovnaní s prvým štvrťrokom boli ceny bytov... celý článok

Začína sa výpredaj na realitnom trhu: Kam až môžu padať ceny?

17. 10. 2023 | Redakcia

Začína sa výpredaj na realitnom trhu: Kam až môžu padať ceny?

Ceny nehnuteľností v minulom roku dosiahli svoje maximá. V kombinácii s vysokými hypotékami to spôsobilo pomerne výrazné ochladenie trhu. Najnovšie štatistiky však prinášajú skvelé... celý článok

Štátna prémia v roku 2024: Oplatí sa pre vás?

13. 9. 2023 | Redakcia

Štátna prémia v roku 2024: Oplatí sa pre vás?

Štátna prémia pre rok 2024 by mala dosahovať 7 % z ročného vkladu, avšak maximálne do výšky 70 eur. Tento záver vyplýva z návrhu opatrenia Ministerstva financií Slovenskej republiky,... celý článok

V júli 2023 sa opäť navyšoval príspevok na bývanie. Využívate ho aj vy?

24. 7. 2023 | Daniel Výcha

V júli 2023 sa opäť navyšoval príspevok na bývanie. Využívate ho aj vy?

Jeden zo spôsobov, ako štát pomáha občanom v hmotnej núdzi, je poskytnutie príspevku na bývanie. Podľa novely zákona o pomoci v hmotnej núdzi sa od 15. júla 2023 zvýšila suma tejto... celý článok