Ako sa zbaviť vecného bremena na nehnuteľnosti?

Barbora Magočová | rubrika: Článok | 11. 4. 2019
Obmedzenia vlastníka v dôsledku vecného bremena bývajú zdrojom konfliktov; vecné bremeno znižuje aj tržnú hodnotu veci. Kedy vecné bremená zanikajú?
Ako sa zbaviť vecného bremena na nehnuteľnosti?

Zdroj: Shutterstock

Dohoda s oprávneným

Najrýchlejším a často paradoxne aj najlacnejším spôsobom zániku vecného bremena je uzatvorenie zmluvy o jeho zrušení s oprávneným z vecného bremena. Najlepšou motiváciou k súhlasu s takouto dohodou bude pre oprávneného, samozrejme, adekvátna odplata; pre úplnosť však dodajme, že súdy pripustili aj jej bezodplatné dojednanie (rozhodnutie Najvyššieho súdu ČR, sp.zn. 22 Cdo 1993/2005). Zmluva o zrušení vecného bremena vyžaduje písomnú formu a vklad do katastra nehnuteľností.

 

Súdne zrušenie vecného bremena pre hrubý nepomer

Pokiaľ sa vám na zániku vecného bremena nepodarí dohodnúť, javí sa vo väčšine prípadov ako najschodnejšou cestou pokus o jeho zrušenie súdom z dôvodov, ktoré vymedzuje ustanovenie § 151p ods. 3 Občianskeho zákonníka. K zrušeniu alebo obmedzeniu vecného bremena môže súd pristúpiť, ak zistí, že v dôsledku zmeny pomerov vznikol hrubý nepomer medzi vecným bremenom a výhodou oprávneného.

Počítajte však aj s tým, že oprávnenému z vecného bremena by mala byť za zrušenie či obmedzenie vecného bremena priznaná primeraná náhrada. Táto bude spravidla priznávaná v peniazoch; súdy ale ako primeranú náhradu pripustili aj vytvorenie takého stavu, ktorý adekvátnym spôsobom uspokojí tie potreby oprávneného, ktoré uspokojovalo zrušované či obmedzované vecné bremeno (napr. rozhodnutie Najvyššieho súdu ČR, sp.zn. 22Cdo 2650/2003).

Na vznik hrubého nepomeru medzi vecným bremenom a výhodou oprávneného možno usudzovať vtedy, ak pre vás (resp. pre vašu nehnuteľnosť) začal byť výkon vecného bremena kvôli zmene okolností zaťažujúcejší, než bolo zamýšľané pri jeho zriadení. Dodajme, že zmena pomerov, v dôsledku ktorej vznikol hrubý nepomer medzi vecným bremenom a výhodou oprávneného, môže spočívať v objektívnych okolnostiach (napr. zmena týkajúca sa nehnuteľností súvisiacich so zriadeným vecným bremenom), ale aj v subjektívnych okolnostiach (zmeny týkajúce sa oprávneného či vašej osoby).

Zmenu vlastníka zaťaženej nehnuteľnosti však súdy samu o sebe za zmenu pomerov nepovažujú (napr. rozhodnutie Najvyššieho súdu ČR, sp.zn. 22Cdo 755/2000).

V praxi súdy zrušili vecné bremeno s odkazom na vznik hrubého nepomeru napríklad v situácii, keď bolo zriadené počas trvania manželstva manželom v prospech manželky bezodplatné vecné bremeno doživotného bývania a užívania nehnuteľností. Následne bolo manželstvo rozvedené, (bývalá) manželka sa presťahovala do inej nehnuteľnosti a zaťaženú nehnuteľnosť nepotrebovala užívať; na liste vlastníctva ale vecné bremeno stále figurovalo.

V takejto situácii súd rozhodol, že aj s ohľadom na to, že vecné bremeno bolo v podstate zriadené bez zodpovedajúceho protiplnenia a z dobrej vôle (bývalého) manžela, nemožno od neho po rozvode spravodlivo požadovať, aby ho naďalej trpel. S ohľadom na popísané okolnosti súd dokonca zrušil vecné bremeno bez priznania primeranej náhrady (bližšie rozhodnutie Krajského súdu Trnava, sp.zn. 10Co 222/2017).

Premlčanie práva zodpovedajúcemu vecnému bremenu

Právo zodpovedajúce vecnému bremenu sa premlčí, ak sa 10 rokov nevykonávalo. Z právneho hľadiska samotným premlčaním vecné bremeno nezaniká – po vznesení námietky premlčania ho však oprávnený už nemôže vykonávať. Ak ide o premlčané vecné bremeno, ktoré je zapísané v katastri nehnuteľností a s oprávneným z vecného bremena nemožno uzatvoriť dohodu o jeho zrušení, treba sa opäť obrátiť na súd.

Automatický zánik zo zákona

Priamo zo zákona vecné bremeno zanikne, ak nastanú také trvalé zmeny, že vec už nemôže slúžiť potrebám oprávneného alebo prospešnejšiemu užívaniu jeho nehnuteľnosti. Učebnicovým príkladom takýchto trvalých zmien je napríklad zničenie stavby, ku ktorej bolo zriadené právo doživotného užívania.

Prechodnou nemožnosťou výkonu práva vecné bremeno nezaniká. Súdnou praxou bolo napríklad výslovne potvrdené, že k zániku vecného bremena nevedie ani pooranie, ani oplotenie parcely zaťaženej vecným bremenom prechodu (rozhodnutie Najvyššieho súdu SR, sp.zn. 1 Cdo 160/1996).

V neposlednom rade treba uviesť, že tzv. vecné bremená zriadené v prospech určitej konkrétnej osoby (typicky napr. vecné bremeno doživotného bývania či užívania) zanikajú aj jej smrťou. Analogickým spôsobom, samozrejme, dôjde k ich zániku aj v prípade, ak boli zriadené v prospech zanikajúcej právnickej osoby.

Anketa

Akú nehnuteľnosť vlastníte?

Barbora Magočová

Autor článku Barbora Magočová

Barbora Magočová je právnička. Venuje sa najmä obchodnému a občianskemu právu a popri právnej praxi rozvíja aj publikačnú činnosť. Pre Peniaze.sk píše články týkajúce sa hlavne právnych aspektov podnikania a obchodných záväzkových... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+4
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok