Kedy môžete zamestnávateľa požiadať o náhradné voľno?

Roland Regely | rubrika: Článok | 15. 4. 2019
Pri niektorých životných situáciách si nutne nemusíte čerpať dovolenku od svojho zamestnávateľa. Sobáš, úmrtie blízkeho či obyčajná návšteva lekára – to všetko viete zahrnúť pod náhradné voľno.
Kedy môžete zamestnávateľa požiadať o náhradné voľno?

Zdroj: Shutterstock

Potrebujete voľno z práce? Dovolenka by mala slúžiť na váš oddych a regeneráciu. V mnohých prípadoch si nutne nemusíte čerpať voľné dni od zamestnávateľa, čerpáte si náhradné voľno. Poďme si priblížiť, kedy sa tak deje.

Vyšetrenie u lekára – až 7 dní

Ak máte neodkladné zdravotné problémy a nemôžete navštíviť doktora mimo pracovného času, máte zo zákona nárok až na 7 dní pracovného voľna s náhradou mzdy. Pracovné voľno s náhradou mzdy máte aj v prípade, že absolvujete preventívne lekárske prehliadky, ktoré súvisia s tehotenstvom.

  • Vyšetrenie u lekára musíte nahlásiť zamestnávateľovi,
  • na tzv. priepustke vypíšete svoje údaje,
  • lekár alebo zdravotnícke zariadenie vám na nej vyznačí dátum a dĺžku vyšetrenia,
  • zamestnávateľovi treba priepustku doručiť bez zbytočného odkladu, najlepšie hneď po vyšetrení, respektíve na druhý deň.

Na platené pracovné voľno máte nárok aj v prípade darovania krvi. Pracovné voľno patrí v tomto prípade na nevyhnutne potrebný čas, a to za čas cesty na odber a späť. Ak lekár uzná za nevyhnutné, do tohto voľna sa môže zarátať aj čas na zotavenie po odbere, maximálne však 4 dni.

 

Sprievod k lekárovi – 7 až 10 dní

Ak máte choré dieťa, prípadne sprevádzate k lekárovi partnera, súrodenca, rodiča či starých rodičov, máte nárok na platené voľno. Najviac 7 dní za rok máte nárok na sprevádzanie rodinného príslušníka do zdravotníckeho zariadenia a najviac 10 dní na sprevádzanie zdravotne postihnutého dieťaťa do zariadenia sociálnej starostlivosti alebo špeciálnej školy.

Smrť v rodine – 1 až 2 dni

Pri úmrtí blízkeho člena rodiny – manžel/manželka alebo dieťa – máte zo zákona nárok na dva dni (plateného) pracovného voľna. Pri úmrtí rodiča, prípadne súrodenca a súrodenca manžela, prarodiča, vnuka alebo inej blízkej osoby, ktorá s vami žila v jednej domácnosti - máte nárok na jeden deň plateného pracovného voľna. Rovnaký počet dní preplateného voľna máte aj v prípade, že pohreb zabezpečujete. V prípade úmrtia dokladujete svoju neprítomnosť potvrdením pohrebného ústavu alebo jeho prevádzkovateľa.

Svadba – 1 deň

Nárok na platené voľno z titulu svadby máte vtedy, ak sa sobáš koná v deň, kedy by ste bežne pracovali – teda počas pracovného týždňa. Týka sa to len priamo ľudí, ktorí sa sobášia, ich príbuzní nemajú nárok na platené voľno. V prípade svadby dokumentujete svoju neprítomnosť sobášnym listom.

Presťahovanie sa – 1 až 2 dni

Ak ide o sťahovanie v záujme vášho zamestnávateľa, poskytne vám pracovné voľno s náhradou mzdy. Na koľko dní platného voľna máte takto nárok? Najviac 1 deň pri sťahovaní v rámci obce, najviac 2 dni pri sťahovaní do inej obce.

Iné dôvody na náhradné voľno

Zákonník práce pozná aj ďalšie dôvody náhradného, respektíve plateného voľna. Tie si však zamestnávateľ môže upraviť v kolektívnej zmluve alebo vo vnútornom predpise. Týkajú sa najmä:

  • výkonu verejných funkcií,
  • výkonu občianskych povinností na nevyhnutne potrebný čas – činnosť znalca, svedka, tlmočníka,
  • výkonu funkcie v odborovom orgáne.

Zdroj fotografie: Shutterstock.com

Anketa

Mali ste už počas PN-ky kontrolu zo Sociálnej poisťovne?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+4
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok