Najvýhodnejšie stavebné sporenie v roku 2019. Existuje vôbec také?

Roland Regely | rubrika: Článok | 16. 4. 2019
Stavebné sporenie už nie je tak atraktívne ako kedysi. Odmena za sporenie sa v tomto roku mierne zvýšila, počet ľudí, ktorí na ňu majú nárok je menší.
Najvýhodnejšie stavebné sporenie v roku 2019. Existuje vôbec také?

Zdroj: Shutterstock

Štát po dvadsiatich piatich rokoch zmenil pravidlá a podmienky stavebného sporenia. Týkajú sa najmä zmlúv uzatvorených od 1. januára 2019. Na to, aby ste získali minimálnu štátnu prémiu potrebujete nasporiť, resp. vložiť na účet 2800 eur za rok, pričom minulý rok to bolo o polovicu menej. A aká je výška štátnej prémie? 70 eur.

Na štátnu prémiu majú navyše nárok iba tí ľudia, ktorých príjem nepresahuje 1,3 násobok priemernej mzdy. Ako sporiteľ musíte zarábať dostatočne málo, aby ste mali nárok na štátnu prémiu, ale zároveň musíte vložiť dvakrát viac financií ako v predošlom roku.

Poďme si pozrieť aktuálnu ponuku stavebných sporení na Slovensku a pokúsme sa vybrať to najvýhodnejšie.

 

Ako získať výhodne stavebné sporenie?

Mesačný vklad na stavebné sporenie sme nastavili na 233 eur mesačne a dobu sporenia na 6 rokov. Prečo také nastavenie? Aby sme získali aj štátnu prémiu.

Takto nám vyšli výsledky z jednotlivých finančných inštitúcií:

Najvýhodnejšie stavebné sporenie od ČSOB

Najviac sa vám pri takomto nastavení aktuálne podarí usporiť v ČSOB. Cieľová suma je 17 465 eur. Za 6 rokov bude čistý výnos takmer 700 eur (689 eur), vaše peniaze sú zhodnotené úrokovou sadzbou 1 % a na poplatkoch zaplatíte 126 eur.

Za uzatvorenie zmluvy však štandardne platíte 40 eur, za správu účtu 16 eur ročne a za každú zmenu v zmluve je poplatok 12 eur.

Ak chcete získať stavebný úver k sporeniu, budete musieť našetriť aspoň 19 400 eur. Takúto sumu našetríte za 6,7 roka. Takže by ste museli ešte o niečo dlhšie sporiť, ako ste plánovali. Úrok k stavebnému úveru by ste za takýchto podmienok dostali v hodnote 4,9 %.

Najvýhodnejšie stavebné sporenie od PSS

Prvá stavebná sporiteľňa ponúka viacero produktov v prípade stavebného sporenia. Najviac peňazí je aktuálne možné usporiť pri produkte Štandardná extra tarifa SF. Cieľová suma na 6 rokov je 17 287 eur.

Výška poplatku pri PSS je rovnaká pre všetky zmluvy o stavebnom sporení – bez ohľadu na to, akú cieľovú sumu si zvolíte, zaplatíte za uzatvorenie zmluvy 20 eur. Zmeny v zmluvách vás vyjdú na 10 eur.

Za 3 roky bude čistý výnos 511 eur, vaše peniaze sú zhodnotené úrokovou sadzbou 0,5 % a na poplatkoch zaplatíte 98 eur.

Ak chcete získať stavebný úver k sporeniu, budete musieť našetriť aspoň 9 700 eur. Takúto sumu našetríte za 3,4 roka. Úrok k stavebnému úveru by ste za takýchto podmienok dostali v hodnote 3,9 %. Poplatok za uzatvorenie takejto úverovej zmluvy je aktuálne 40 eur.

Najvýhodnejšie stavebné sporenie od Wüstenrot

Približne o tri stovky menej má cieľová suma, ak sa pri rovnakom nastavení rozhodnete sporiť v stavebnej sporiteľni Wüstenrot. Ide o tzv. Rodinné sporenie. Cieľová suma za 6 rokov sporenia je 17 143 eur a čistý výnos 367 eur, čo je takmer o polovicu menej, ako napr. pri ČSOB. Peniaze sú zhodnocované úrokovou sadzbou 1 % a na poplatkoch zaplatíte až 457 eur.

Poplatok za uzavretie stavebného sporenia je v prípade 1 sporiteľa 0,90 % z cieľovej sumy a v prípade 2 sporiteľov 0,45 % z cieľovej sumy. V oboch prípadoch je to maximálne 1 800 eur a poplatok je stavebný sporiteľ povinný zaplatiť do 6 rokov od dátumu uzavretia zmluvy o stavebnom sporení v 6-tich splátkach v rovnakej výške.

Prvú šestinu ku dňu otvorenia účtu a ostatné šestiny sú splatné k 1. januáru počas nasledujúcich piatich rokov. Za vedenie účtu platíte 18 eur ročne (prípadne 12 eur ročne pri dvoch sporiteľoch, čiže spolu 24 eur). Za zmeny v zmluvách sa platí od 10 do 15 eur. Ak chcete získať stavebný úver k sporeniu, budete musieť našetriť aspoň 19 400 eur.

Takúto sumu našetríte za 6,7 roka. Úrok k stavebnému úveru by ste za takýchto podmienok dostali v hodnote 1 %. Poplatok za uzatvorenie takejto úverovej zmluvy je aktuálne minimálne 130 eur, maximálne 330 eur – v závislosti od cieľovej sumy.

Zdroj fotografie: Shutterstock.com

Anketa

Akú nehnuteľnosť vlastníte?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Najvýhodnejšie bežné účty podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+3
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

21. 12. 2023 | Marek Mittaš

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

Online služby zjednodušili množstvo procesov, vrátane platieb a nakupovania. Bohužiaľ, kvôli nim vznikli aj mnohé problémy a komplikácie, s ktorými sa môže stretnúť každý z nás. Medzi... celý článok

Nový rebríček bežných účtov. Ktoré banky ponúkajú najlepšiu ponuku?

21. 11. 2023 | Redakcia

Nový rebríček bežných účtov. Ktoré banky ponúkajú najlepšiu ponuku?

Na Finparáde nastala aktualizácia rebríčkov najlepších bežných účtov na trhu. Jednotkou je účet od Tatra banky, druhé miesto patrí účtu Slovenskej sporiteľne a rebríček uzatvára UniCredit... celý článok

Čo ste nevedeli o Centrálnom registri účtov?

3. 11. 2023 | Marek Mittaš

Čo ste nevedeli o Centrálnom registri účtov?

Centrálny register účtov má uchovávať a sprístupňovať dôležité informácie o bankových účtoch, majetkových účtoch a bezpečnostných schránkach. Jeho spustenie bolo naplánované na január... celý článok

Poznáte rozdiel medzi kreditnou a debetnou kartou? Ako ich správne používať a chrániť

5. 10. 2023 | Jan Müller

Poznáte rozdiel medzi kreditnou a debetnou kartou? Ako ich správne používať a chrániť

Pre platobné karty sa u nás vžil termín kreditka. V skutočnosti ale väčšinou ide o kartu debetnú. Aký veľký je v tom rozdiel?