Veľké porovnanie spotrebných úverov - Ktorý je najvýhodnejší?

Roland Regely | rubrika: Článok | 23. 4. 2019
Chystáte sa požiadať o spotrebný úver? Aké sú podmienky čerpania v roku 2019? Pripravili sme porovnanie podľa dostupných údajov bánk.
Veľké porovnanie spotrebných úverov - Ktorý je najvýhodnejší?

Zdroj: Shutterstock

Rovnako ako pri hypotékach, ani pri spotrebných úveroch nenájdete jednoznačne najlepšiu ponuku. Banka vždy posudzuje klienta individuálne. Avšak, niektoré podmienky sa týkajú všetkých – pre lepšiu orientáciu si porovnajme aktuálne podmienky spotrebných úverov na Slovensku v roku 2019.

Aktuálne podmienky pre spotrebné úvery v roku 2019

Pôžičky a úvery sa už nerozdávajú tak štedro, ako to bývalo v minulosti. Prísne podmienky NBS začali platiť spolu s podmienkami hypoték a už si teda môžete požičať len toľko, koľko podľa Národnej banky Slovenska reálne zvládnete splácať. Stále však platí, že na spotrebnom úvere máte výhodnejší úrok, ako napríklad na kreditnej karte či povolenom prečerpaní na účte.

Úver vybavíte vo finančnej inštitúcii pomerne rýchlo, niekedy aj v priebehu jedného dňa. Pôžička je podmienená tým, že jej splácanie bude prebiehať pravidelne mesačnými splátkami. Banky často schvaľujú klientom úvery aj vopred, na základe výšky príjmov a vašej platobnej schopnosti.

Úver či pôžičku môžete splácať od 1 maximálne do 8 rokov. Čím je doba splatnosti dlhšia, mesačná splátka je nižšia, na druhej strane však človek preplatí na úrokoch viac. Preto je dobré voliť pôžičky s takou splatnosťou, aby nebola príliš dlhá, ale na druhej strane aby nedostávala rodinný rozpočet pod príliš veľký tlak vysokou splátkou.

Výška úroku nemá byť najdôležitejšou informáciou. Najvýhodnejšie spotrebné úvery odhalí práve výška ročnej percentuálnej miery nákladov, ktorá v sebe zahŕňa okrem úroku aj všetky poplatky spojené s pôžičkou. Ďalej si treba všímať aj možnosť predčasného splatenia či poplatky spojené s úverom.

Všímajte si najmä:

  • Úrokovú sadzbu
  • RPMN (celkové náklady úveru)
  • Výšku poplatku za poskytnutie
  • Poplatok za predčasné splatenie úveru
 

Najvýhodnejší úver od Poštovej banky

Poštová banka ponúkala veľmi výhodné úrokové sadzby už minulý rok, tento rok v tomto trende pokračuje. V Poštovej banke si môžete požičať cez spotrebný úver 30 000 eur s úrokom 5,9 %, navyše bez poplatku za poskytnutie úveru. Ako získať takýto úrok? Poštová banka zvýhodňuje žiadateľov, ktorí sú zároveň jej klientmi, zároveň by ste mali aktívne využívať aj svoj osobný účet. Aktívne využívanie znamená, že mesačne odíde z vášho účtu minimálne 200 eur, čo nie je vôbec ťažké splniť. Tieto skutočnosti vám pomôžu znížiť úrok až o 1 %.

Najvýhodnejší úver od SLSP

SLSP sľubuje úrok 5,9 % pri všetkých dobách splatnosti. Ako ho teda získať? Pre lepšie podmienky spotrebného úveru treba mať otvorený účet a poistenie úveru. Ak tieto veci vynecháte, čaká vás úrok minimálne 7,9 %. Požičať si môžete od 300 do 30 000 eur bez poplatkov za spracovanie.

Najvýhodnejší úver od VÚB

VÚB aktuálne vo svojej kampani na úver spomína rekonštrukciu a skrášlenie si svojho bývania. Požičať si môžete úver vo výške najviac 25 000 eur a úrokovou sadzbou 6,9 % - takéto percento však získate len vtedy, keď si požičiate viac ako 15 000 eur. Vo všeobecnosti platí, že čím viac si požičiate, tým výhodnejší úrok získate. Ak si napríklad požičiate od 7 100 do 14 900 eur, získate 9,4 % úrok. Ak si požičiate od 3 100 do 7 100 eur, získate už vyšší úrok 11,9 %. Najviac preplatíte, ak potrebujete malú sumu – teda od 500 do 3 000 eur – vtedy vás čaká najmenej lákavý úrok v hodnote 13,38 %. Ak však dokážete splácať 2-násobok mesačnej splátky pôžičky, VÚB banka vám po 18 mesiacoch vráti poplatok za jej poskytnutie.

Najvýhodnejší úver od Tatra banky

Tatra banka v kampani hovorí klientom alebo potenciálnym žiadateľom, že sa pri žiadosti o úver nemusia ani vidieť. Online pôžičky bez poplatku za poskytnutie a ručiteľa vybavíte len s občianskym preukazom a požičať si takto môžete od 500 do 30 000 eur. Najlepší možný úrok (ak nejde o nejakú výnimku) je 5,90 %. Splácať môžete v rozpätí od 1 do 8 rokov.

Najvýhodnejší úver od Unicredit

Najvyššiu sumu peňazí si viete požičať v Unicredit banke, až 40 000 eur a pokojne aj s úrokom 6,9 %. Ešte lepší úrok získate, ak ste klientom banky a máte aj poistenie úveru – pri takomto nastavení môžete ísť s výškou úroku dole až o dve percentá.

Najvýhodnejší úver od ČSOB

Najlacnejšie si v ČSOB viete požičať s úrokovou sadzbou 5,50 % ročne. V prípade klientov banky a aktívneho využívania účtu, znižuje ČSOB úrokovú sadzbu o 1 %. Kritériom je príjem na bankový účet 400 eur, 3 pravidelné platby a 5 platieb debetnou alebo kreditnou kartou. ČSOB poskytuje úvery bez poplatku za poskytnutie a najvyššia možná suma, ktorú si môžete požičať je 25 000 eur.

Najvýhodnejší úver od OTP

Čo sa týka úrokových sadzieb, tá najnižšia je najlákavejšia v ponuke OTP banky. Ak totiž aktívne využívate účet v banke, poistíte si úver, môžete vďaka svojmu skóre dostať úrok len 3,5 %, čo je v podstate takmer o polovicu menej, ako ponúka väčšina bánk na trhu v roku 2019. Ak nemáte v banke účet a odmietnete poistenie, stále máte šancu získať úrok od 4,7 %. Maximálna možná výška úveru je 25 000 eur.

Najvýhodnejší úver od mBank

Za najlepšiu ponuku celkovo by sme pokojne mohli pasovať spotrebný úver od mBank. Tam za pôžičku do 1 500 € nezaplatíte žiaden úrok, iba poplatok vo výške 2 %. Najlepšia bezúročná pôžička je vaša, ak si požičiavate prvýkrát, vaše výdavky sa zmestia do sumy 1 500 eur a  pôžičku splatíte do 1 roka. Ak si potrebujete požičať o niečo vyššiu sumu, najvýhodnejší spotrebný úver mBank máte od 5,9 % ročne.

Najvýhodnejší úver od Prima banky

Získať úver na auto či bývanie môžete v Prima banka s úrokom od 5,9 %. Splácať ju môžete od 2 do 8 rokov a maximálna možná suma pre najlepšie podmienky je 15 000 eur.

Najvýhodnejší úver od Raiffeisen bank

Najvýhodnejšia ponuka začína na úrokovej sadzbe 8,9 %, čo je v porovnaní s ostatnými bankami pomerne vyššie. Ak však riadne splácate svoj úver, ročne môžete získať späť až do 459 eur. Maximálna možná suma za takýchto podmienok je 25 000 eur.

Najvýhodnejší úver od Cetelem

Spoločnosť Cetelem umožňuje získať najvýhodnejší úver s úrokom až od 5,9 %. Maximálna výška pôžičky je 25 000 eur a splácať možno najviac 8 rokov. Ak však viete splatiť pôžičku aj do 6 mesiacov, môžete tak urobiť – to je práve najkratšia doba na splatenie pri takejto úrokovej sadzbe.

Zdroj fotografie: Shutterstock.com

Anketa

Splácate nejaký úver?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Najvýhodnejšie bežné účty podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

21. 12. 2023 | Marek Mittaš

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

Online služby zjednodušili množstvo procesov, vrátane platieb a nakupovania. Bohužiaľ, kvôli nim vznikli aj mnohé problémy a komplikácie, s ktorými sa môže stretnúť každý z nás. Medzi... celý článok

Nový rebríček bežných účtov. Ktoré banky ponúkajú najlepšiu ponuku?

21. 11. 2023 | Redakcia

Nový rebríček bežných účtov. Ktoré banky ponúkajú najlepšiu ponuku?

Na Finparáde nastala aktualizácia rebríčkov najlepších bežných účtov na trhu. Jednotkou je účet od Tatra banky, druhé miesto patrí účtu Slovenskej sporiteľne a rebríček uzatvára UniCredit... celý článok

Čo ste nevedeli o Centrálnom registri účtov?

3. 11. 2023 | Marek Mittaš

Čo ste nevedeli o Centrálnom registri účtov?

Centrálny register účtov má uchovávať a sprístupňovať dôležité informácie o bankových účtoch, majetkových účtoch a bezpečnostných schránkach. Jeho spustenie bolo naplánované na január... celý článok

Poznáte rozdiel medzi kreditnou a debetnou kartou? Ako ich správne používať a chrániť

5. 10. 2023 | Jan Müller

Poznáte rozdiel medzi kreditnou a debetnou kartou? Ako ich správne používať a chrániť

Pre platobné karty sa u nás vžil termín kreditka. V skutočnosti ale väčšinou ide o kartu debetnú. Aký veľký je v tom rozdiel?