Čo všetko musíte ohlasovať v Sociálnej poisťovni?

Roland Regely | rubrika: Článok | 24. 4. 2019
Rôzne životné situácie znamenajú aj rôzne oznamovacie povinnosti. Viete, v ktorých prípadoch o zmene musíte dať vedieť aj Sociálnej poisťovni?
Čo všetko musíte ohlasovať v Sociálnej poisťovni?

Zdroj: Shutterstock

Oznamovaciu povinnosť Sociálnej poisťovni neberte na ľahkú váhu. Ak zmeny nevykonáte, prípadne na ne zabudnete, môže sa pokojne stať, že nedostanete peniaze pri práceneschopnosti, prestane vám chodiť dôchodok, materská dávka či dokonca hrozí, že budete musieť niektoré dávky aj vrátiť.

Zmeny, ktoré treba nahlásiť

Ak poberáte dôchodok, dávky v nezamestnanosti, nemocenské, materské či ošetrovné, dávky garančného poistenia či úrazové dávky, musíte Sociálnej poisťovni nahlásiť každú zmenu, ktorá má vplyv na výplatu dávky, a to výhradne do 8 dní - napr. zmena adresy alebo zmena čísla bankového účtu, na ktorý sa dávka vypláca.

Príjemca dôchodkovej dávky nahlasuje aj zmenu účtu, na ktorý sa dôchodok poukazuje, výkon práce v zahraničí, výšku dôchodku zo zahraničia a siroty nahlasujú aj zmeny v štúdiu. Živnostníci a ostatné samostatne zárobkovo činné osoby nahlasujú začiatok a skončenie prerušenia poistenia.

V praxi poznáme najmä štyri veľké okruhy prípadov, kedy musíte nahlásiť zmenu Sociálnej poisťovni. Týkajú sa platenia poistného, poberania dôchodku, poberania dávok, PN a invalidity.

 

Ak ste zamestnanec, rieši za vás firma

Ak ste zamestnancom, všetky úkony spojené so Sociálnou poisťovňou za vás vyrieši zamestnávateľ.

Ak ste SZČO s oprávnením, musíte vrátiť oprávnenie

Ak ste samostatne zárobkovo činná osoba s oprávnením a vašu činnosť už nevykonávate - okrem zrušenia živnosti na živnostenskom úrade by ste mali zrušiť aj toto oprávnenie v inštitúcii, ktorá ho vydala. Zrušenie tohto oprávnenia je Sociálnej poisťovni povinná oznámiť príslušná inštitúcia, ktorá oprávnenie vydala. Týka sa to najmä lekárov, zubných lekárov, veterinárov, stavebných inžinierov, atď. Ak na to SZČO s oprávnením zabudne, alebo to neurobí, môže od neho Sociálna poisťovňa požadovať platby za poistné.

Autori a umelci musia odovzdať čestné vyhlásenie

Povinnosti majú pri rušení činnosti napríklad aj autori či umelci. Potrebujú odovzdať Sociálnej poisťovni čestné prehlásenie, že už nevykonávajú danú samostatne zárobkovú činnosť. Na základe tohto čestného vyhlásenia im zaniká povinnosť platiť poistné odo dňa doručenia tohto vyhlásenia Sociálnej poisťovni.

Všetky SZČO musia nahlásiť prerušenie živnosti

Živnostníci a ostatné samostatne zárobkovo činné osoby sú povinní Sociálnej poisťovni oznámiť prerušenie povinného poistenia na tlačive "Registračný list FO" do ôsmich dní od prerušenia.

Deje sa tak najmä v týchto prípadoch:

  • od 11. dňa potreby osobného a celodenného ošetrovania do skončenia potreby tohto ošetrovania (OČR),
  • v období, v ktorom má nárok na rodičovský príspevok z úradu práce, sociálnych vecí a rodiny, ak podľa svojho vyhlásenia nevykonáva činnosť povinne poistenej SZČO,
  • odo dňa nasledujúceho po uplynutí 52 týždňov trvania dočasnej PN až do jej skončenia,
  • počas trvania dobrovoľnej vojenskej prípravy, ak v tomto období podľa svojho vyhlásenia nevykonáva činnosť povinne poistenej SZČO.

Ak prerušíte činnosť, nahlasujete do 30 dní

Pozastavenie činnosti musíte oznámiť pobočke Sociálnej poisťovne do 30 dní od prerušenia. Ak to neurobíte, Sociálna poisťovňa vás eviduje ako osobu povinnú platiť poistné, a tak sa vlastným zavinením môžete dostať do zoznamu dlžníkov.

Siroty nahlasujú ukončenie štúdia

Ak poberáte sirotský dôchodok, musíte v lehote do ôsmich dní oznámiť ukončenie alebo prerušenie štúdia. Ak zmenu neohlásite a sirotský dôchodok poberáte naďalej, budete musieť neprávom vyplatený sirotský dôchodok vrátiť.

Vdovy a vdovci nahlasujú dve zmeny

Ak vdova alebo vdovec uzavrie manželstvo, prípadne ak bola výplata dôchodku podmienená starostlivosťou o nezaopatrené dieťa, musí vdova alebo vdovec oznámiť včas ukončenie alebo prerušenie štúdia tohto dieťaťa. Ak vdova alebo vdovec uvedené zmeny nenahlásia, budú musieť vdovský dôchodok skôr či neskôr vrátiť.

Ak poberáte dôchodok a zmeníte adresu, účet či meno

Príjemca akéhokoľvek druhu dôchodku – musí v lehote do ôsmich dní nahlásiť zmenu adresy na doručovanie zásielok a dôchodkovej dávky, čísla účtu, na ktorý sa dôchodok poukazuje, zmenu mena a priezviska.

Ak poberáte dôchodok zo zahraničia

Poberateľ dôchodku zo zahraničia – musí nahlásiť výšku dôchodku vyplácaného zo zahraničia na účely:

  • vianočného príspevku – povinnosť oznámiť sumu dôchodku zo zahraničia do 30. septembra, ak došlo k zmene,
  • zvýšenia starobného dôchodku na sumu minimálneho dôchodku – povinnosť oznámiť sumu dôchodku zo zahraničia do ôsmich dní od priznania alebo zmeny jeho sumy.

Zdroj fotografie: Shutterstock.com

Anketa

Čerpali ste už nejaké dávky?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+4
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Zmeny v druhom pilieri: Dotkla sa úprava aj vašej penzie?

15. 3. 2024 | Redakcia

Zmeny v druhom pilieri: Dotkla sa úprava aj vašej penzie?

Začiatkom roku 2024 nastali významné zmeny v niekoľkých oblastiach, vrátane druhého piliera. V dôsledku snahy o zníženie deficitu verejných financií došlo k zníženiu príspevkovej sadzby... celý článok

Nepriznali vám invalidný dôchodok, lebo nie ste dosť chorý? Ako sa brániť?

13. 3. 2024 | Barbora Magočová

Nepriznali vám invalidný dôchodok, lebo nie ste dosť chorý? Ako sa brániť?

Invalidný dôchodok môžete získať len vtedy, keď vám váš zdravotný stav značne znižuje schopnosť pracovať. Aké kritériá sa pri jeho posudzovaní v roku 2024 musia brať do úvahy? A ako... celý článok

Veľké prekvapenie pre Slovákov: Takto vyzerajú trináste dôchodky v praxi

5. 3. 2024 | Daniel Výcha

Veľké prekvapenie pre Slovákov: Takto vyzerajú trináste dôchodky v praxi

Trináste dôchodky sú neutíchajúcou témou, ktorou sa zaoberá nielen vláda, ale aj samotní dôchodcovia už niekoľko mesiacov. Minulý rok mali dôchodcovia dostať trináste dôchodky v plnej... celý článok

Komu sa oplatí ísť do predčasného dôchodku v roku 2024?

22. 2. 2024 | Daniel Výcha

Komu sa oplatí ísť do predčasného dôchodku v roku 2024?

Predčasný dôchodok láka mnohých. Má však určité obmedzenia, kvôli ktorým nemusí byť výhodný pre úplne každého. Pre ktoré skupiny ľudí sa oplatí v tomto roku ísť do predčasného dôchodku... celý článok

Zmeny v druhom pilieri: Koho sa týkajú a prečo si od roku 2024 nasporíme menej?

23. 1. 2024 | Marek Mittaš

Zmeny v druhom pilieri: Koho sa týkajú a prečo si od roku 2024 nasporíme menej?

Druhý pilier prejde v roku 2024 jednou výraznou zmenou, ktorá spôsobí, že si v ňom nasporíme menej. Od januára dôjde k trvalému zníženiu príspevkovej sadzby z 5,5 % na 4 %. Podľa vlády... celý článok