Koľko stojí vakcinácia a očkovanie psov?

Roland Regely | rubrika: Článok | 23. 7. 2021
Ceny u veterinárov môžu byť rôzne, rovnako ako pri cenách špecializovaných doktorov u ľudí. Vyriešiť otázku, koľko budete platiť za vakcínu môže webová stránka alebo jeden telefonát do ambulancie.
Koľko stojí vakcinácia a očkovanie psov?

Zdroj: Shutterstock

Očkovanie u psov je rovnako dôležité, ako u ľudí. Ak to podceníte, alebo jednoducho nedáte psa očkovať, môžete si zarobiť o poriadny problém. Náklady na vakcináciu sa pritom pohybujú v desiatkach eur ročne.

Vakcinácia a očkovanie šteniatka v roku 2021

Veľmi dôležité je nezačať s vakcináciou šteňaťa príliš skoro. Nemalo by sa tak stať pred 6. týždňom veku, pretože v imunitnom systéme mláďat sú ešte aktívne materské protilátky získané z kolostra matky. Tie môžu eliminovať účinok vakcíny skôr ako dôjde ku stimulácii imunitného systému šteniat.

Ktoré očkovanie pre psa je povinné a ktoré odporúčané?

Vo všeobecnosti rozdeľujeme vakcíny pre psov do dvoch základných skupín – povinné a voliteľné vakcíny. Vakcinujú sa len zdravé zvieratá, bez vonkajších a vnútorných parazitov a opakovanie vakcíny musí byť dodržané v presne stanovenej lehote.

Na území Slovenskej republiky je zákonom povinná iba vakcinácia proti besnote a prvé očkovanie šteniatka. Povinnosť očkovať zvieratá chované v domácnosti proti iným ochoreniam ako je besnota zo zákona nevyplýva, avšak odporúča sa.

Kým niektoré očkovanie treba obnoviť po roku, niektorými vakcínami stačí zviera ošetriť raz za tri roky. Každý pes však musí dostať prvú dávku najneskôr po troch mesiacoch života.

 

Koľko stojí očkovanie psa?

Zdroj: Shutterstock

Povinné vakcíny pre psov:

  • besnota

Voliteľné vakcíny pre psov:

  • psinka
  • parvoviróza
  • infekčná hepatitída
  • leptospiróza
  • kotercový kašeľ
  • lymská borelióza
  • mikrosporóza (dermatomykóza)
  • herpesviróza
  • koronaviróza
  • parainfluenza

Koľko stojí očkovanie pre psa v roku 2021?

Očkovanie psa vás môže vyjsť rôzne, v závislosti od toho, v ktorej časti Slovenska bývate a potom ešte aj od toho, či prídete do ambulancie alebo si veterinára zavoláte domov.

Vakcína proti besnote vás môže vyjsť približne na 20 eur, proti lymskej borelióze na 27 až 33 eur. Kompletná vakcinácia proti psinke, parvoviróze, infekčnej hepatitíde, parainfluenze, leptospiróze a besnote stojí približne 40 eur.

Za nerešpektovanie zákona pokuta v stovkách eur

Väčšina majiteľov pristupuje k problematike očkovaní “zodpovedne”. Avšak, aj medzi majiteľmi psov sa nájdu tzv. antivaxeri. Skutočný problém môžu mať vtedy, ak im napríklad ujde pes, niekoho pohryzie a veterinár zistí, že nebol včas zaočkovaný proti besnote, dostanete pokutu od štyristo eur.

Ak totiž pes niekoho uhryzne, ste povinný kontaktovať veterinára, aby zviera vyšetril. Ak tak neurobíte, opäť vás to môže stáť až štyri stovky.

Zo sekcie starostlivosti o psa odporúčame tiež:

Anketa

Máte doma psa?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Alternatíva k sporiacim účtom s výnosom 3 % ročne.

CHCEM INVESTOVAŤ

Zhodnocujte atraktívne svoje eurá. Obchodovanie na dennej báze, bezpečie investícií a ľahký prístup k finančným prostriedkom.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+32
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok

Čo je rating a prečo je jeho zníženie problémom pre Slovensko?

8. 1. 2024 | Marek Mittaš

Čo je rating a prečo je jeho zníženie problémom pre Slovensko?

Agentúra Fitch Ratings, jedna z troch najvplyvnejších ratingových agentúr na svete, znížila rating Slovenska. Dôvodom bolo zhoršenie stavu verejných financií počas predchádzajúcich... celý článok

Slovenská pošta opäť mení ceny: Koľko si priplatíme?

4. 1. 2024 | Daniel Výcha

Slovenská pošta opäť mení ceny: Koľko si priplatíme?

Ak využívate služby pošty, počítajte s tým, že od januára 2024 si za ne priplatíte. Nárast cien bude rôzny – sumy niektorých listov vzrastú o 11 až 18 %, zatiaľ čo za iné zaplatíte... celý článok