Všetko, čo potrebujete vedieť o zastropovaní dôchodkového veku

Miroslav Homola | rubrika: Článok | 25. 4. 2019
Parlament na konci marca schválil zastropovanie dôchodkového veku na 64 rokov. Dôchodkový vek žien sa bude odvíjať od počtu vychovaných detí.
Všetko, čo potrebujete vedieť o zastropovaní dôchodkového veku

Zdroj: Shutterstock

Zastropované v Ústave SR

Dôchodkový vek bude zastropovaný na 64 rokov prostredníctvom novely ústavného zákona. Poslanci Národnej rady Slovenskej republiky o tom rozhodli hlasovaním (28. marec) tesne pred druhým kolom prezidentských volieb. Keďže ide o zmenu a doplnenie Ústavy SR, na chválenie bola potrebná ústavná väčšina, respektíve aspoň 90 hlasov.

Za schválenie nakoniec hlasovalo 91 poslancov parlamentu. Proti zastropovaniu dôchodkov hlasovali všetci poslanci strany SaS, väčšina poslaneckého klubu OĽaNO, niekoľko nezaradených poslancov a člen koaličnej strany MOST-HÍD Andrej Hrnčiar. Hlasovania sa zdržalo 15 zákonodarcov, 7 bolo neprítomných.

Návrh novely ústavného zákona pripravili a predložili poslanci strany Smer-SD ešte v máji 2018. Zákon počas procesu prešiel aj pozmeňujúcimi úpravami, ktoré sa týkajú skoršieho odchodu žien do dôchodku s ohľadom na vychované deti. Tento ústavný zákon nadobudne účinnosť 1. júla 2019.

V zákone pribudol aj nový odsek k článku 36, ktorý každému zamestnancovi za vykonanú prácu garantuje odmenu, ktorá nemôže byť nižšia ako minimálna mzda.

 

Ženy pôjdu do dôchodku aj skôr

Samotnému dôchodku a dôchodkovému veku sa venujú zmeny v článku 39 Ústavy SR. Pribudnú v ňom dva odseky, z ktorých prvý sa venuje hmotnému zabezpečeniu dôchodkov a hovorí: „Primerané hmotné zabezpečenie v starobe sa vykonáva prostredníctvom priebežne financovaného dôchodkového systému a systému starobného dôchodkového sporenia. Štát podporuje dobrovoľné sporenie na dôchodok."

Druhý odsek sa venuje vekovej hranici odchodu do dôchodku a zabezpečuje, že dôchodkový vek nesmie presiahnuť 64 rokov. Ženy majú právo na zníženie dôchodkového veku s ohľadom na jedno, dve alebo tri a viac vychovaných detí počas života. Odchod do dôchodku si budú môcť znížiť o šesť, dvanásť alebo osemnásť mesiacov.

Počet vychovaných detí Zníženie odchodu do dôchodku
1 dieťa o 6 mesiacov
2 deti o 12 mesiacov
3 a viac detí o 18 mesiacov

Podobný mechanizmus zníženia dôchodkového veku pre ženy, v závislosti od počtu vychovaných detí, funguje aj v súčasnosti.

Nebude to hneď

Vek odchodu do dôchodku nebude od 1. júla 2019 automaticky 64 rokov. Strop bol síce schválený a zavedený ústavným zákonom, na tejto hranici sa však zastaví až o niekoľko rokov. Od januára 2019 platí aj nová právna úprava, ktorá stanovuje dôchodkový vek v rokoch a mesiacoch. Po novom sa tiež vek odchodu do penzie určuje päť rokov dopredu.

To znamená, že medzi rokmi 2019 až 2023 sa bude dôchodkový vek zvyšovať každý rok o 2 mesiace. Od roku 2024 až do dosiahnutia zastropovaného veku sa bude určovať podľa predošlého systému, a teda bude naviazaný na vývoj strednej dĺžky dožitia populácie v dôchodkovom veku.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny tvrdí, že posledný ročník, ktorému sa podľa súčasných projekcií predĺži dôchodkový vek, bude ročník 1965. „Na predmetný ročník sa začne vzťahovať dôchodkový vek 64 rokov, pričom ho uvedené osoby dosiahnu v roku 2029. Na osoby narodené v roku 1966 (dôchodkový vek dosiahnu v roku 2030 a neskôr) a mladšie sa už bude uplatňovať ústavou garantovaná hranica dôchodkového veku 64 rokov - uvedené platí pre mužov a bezdetné ženy," uviedla Mgr. Daniela Rodinová z tlačového odboru rezortu práce.

Rast dôchodkového veku, ktorý je nastavený podľa súčasného systému, sa prvýkrát zastaví už v roku 2022. Týka sa to však iba žien, ktoré vychovali tri alebo štyri deti. Výpočet sumy dôchodku sa však nemení, takže výška bude aj naďalej závisieť od doby dôchodkového poistenia, vymeriavacieho základu a aktuálnej dôchodkovej hodnoty.

Osoby, ktoré dosiahnu dôchodkový vek môžu aj naďalej vykonávať zárobkovú činnosť bez poberania alebo popri čerpaní dôchodku.

Ekonomické dopady

Odborníci však označujú zastropovanie veku za nešťastné rozhodnutie. Finančný analytik Marián Búlik tvrdí, že novopriznané dôchodky budú automaticky nižšie o 10 percent, ako by boli bez zastropovania. Skorší odchod do dôchodku bude náročný aj pre Sociálnu poisťovňu, ktorú už dnes štát dotuje jednou miliardou eur ročne.

Búlik tvrdí, že sa táto dotácia bude musieť v budúcnosti zdvojnásobiť a dodáva: „O tieto financie dostanú menej občania Slovenska na verejných výdavkoch, ale aj sociálnych platbách." Strana Smer-SD, ktorá návrh zastropovania predložila však tvrdí, že krátenie dôchodkových dávok vôbec nehrozí.

Analytik Marián Búlik to však vidí inak: „Toto tvrdenie je ekonomický nezmysel. Základná matematika jasne hovorí, že nie je možné, aby napríklad rast miezd a vyššie odvody z nich vykompenzovali ani len negatívnu demografickú krivku. Nehovoriac ešte o dopade zastropovania veku odchodu do dôchodku."

Dôchodky by podľa neho neklesali len v prípade, keby vláda výraznejšie zvýšila dane a odvody, čo je dnes ťažko predstaviteľné. „Podľa Rady pre rozpočtovú zodpovednosť by len neutralizácia vplyvov zastropovania veku znamenala postupne vyššie odvody o 8 % alebo okamžité zvýšenie odvodov o 3 % od roku 2019," dodáva Búlik.

Slovenská populácia navyše rýchlo starne. Rada pre rozpočtovú zodpovednosť v texte kvantifikácia vplyvu opatrení (týka sa zavedenia hornej hranice dôchodkového veku) uvádza, že výrazné zostarnutie populácie je v súčasnosti nezvrátiteľné, a to aj v prípade, že by sa vládnymi opatreniami podarilo zvýšiť plodnosť z dnešných 1,5 na 2,1 dieťaťa na jednu ženu.

Dôchodkový vek v súčasnosti

V súčasnosti (2019) je všeobecný dôchodkový vek 62 rokov a 6 mesiacov. Podľa platného opatrenia je možné určiť vek odchodu do penzie osobám, ktoré dosiahnu dôchodkový vek v rokoch 2019 až 2023.

Osoby narodené v rokoch 1957 až 1960

  Rok narodenia Počet vychovaných detí Dôchodkový vek
Muži 1957 Neobmedzený počet 62 rokov a 6 mesiacov
Ženy 1957 0-1 62 rokov a 6 mesiacov
2 61 rokov a 9 mesiacov
3-4 deti 60 rokov
5 a viac detí 58 rokov  a 3 mesiace
Muži 1958 Neobmedzený počet 62 rokov a 8 mesiacov
Ženy 1958 0-1 62 rokov a 8 mesiacov
2 62 rokov a 8 mesiacov
3-4 deti 60 rokov a 9 mesiacov
5 a viac detí 59 rokov
Muži 1959 Neobmedzený počet 62 rokov a 10 mesiacov
Ženy 1959 0-1 62 rokov a 10 mesiacov
2 62 rokov a 10 mesiacov
3-4 deti 61 rokov a 6 mesiacov
5 a viac detí 59 rokov  a 9 mesiacov
Muži 1960 Neobmedzený počet 63 rokov a 2 mesiace
Ženy 1960 0-1 63 rokov a 2 mesiace
2 63 rokov a 2 mesiace
3-4 deti 63 rokov a 2 mesiace
5 a viac detí 60 rokov a 6 mesiacov

Zdroje: NR SR, MPSVaR, Sociálna poisťovňa, RRZ

Anketa

Súhlasíte so zavedeným dôchodkovým stropom?

Miroslav Homola

Autor článku Miroslav Homola

Miroslav Homola písal pre denník Finance.sk od roku 2017 do 2019. Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+23
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok