Otec na materskej: všetko, čo potrebujete vedieť

Roland Regely | rubrika: Článok | 29. 4. 2019
Prečo sa oplatí, aby bol otec na materskej, resp. rodičovskej dovolenke? Čo všetko potrebuje k jej vybaveniu? Spísali sme praktický návod.
Otec na materskej: všetko, čo potrebujete vedieť

Zdroj: Shutterstock

Ešte pred pár rokmi bola materská dovolenka výsadou ženského pokolenia. Od roku 2011 už materské môže poberať aj otec dieťaťa, v roku 2019 dokonca obaja rodičia súčasne. Na vybavovanie materskej si vyhraďte čas, pre nástup na materskú je potrebné dodržať zákonom stanovené lehoty.

Kedy môže otec nastúpiť na materskú dovolenku

V minulých rokoch boli podmienky prísnejšie, v súčasnosti môže otec nastúpiť na materskú dovolenku, resp. požiadať o materské kedykoľvek počas prvých troch rokov života dieťaťa. Pozrite si aktuálne podmienky materskej dovolenky pre rok 2019.

Ak poberá otec, matka už nemôže

Túto dávku však môže poberať len jeden z rodičov dieťaťa. Ak materské poberá matka dieťaťa a otec požiada o túto dávku, matka na ňu automaticky stráca nárok. Ak teda otec nastúpi na materskú, matka dieťaťa nemôže poberať materské ani rodičovský príspevok.

Ak matka dieťaťa nežije s otcom dieťaťa, na materskú môže nastúpiť akákoľvek fyzická osoba, ktorej bolo dieťa zverené do starostlivosti. Napríklad nevlastní rodičia, starí rodičia či iná osoba, ktorej na starostlivosť o dieťa udelili súhlas a právomoci príslušné orgány.

 

Podmienkou je nemocenské poistenie

Dôležité je, aby otec počas posledných dvoch rokov pred nástupom na materskú dovolenku platil aspoň 270 dní nemocenské poistenie. Ak je živnostník, odvádza toto poistenie sám, ak je zamestnanec, odvádza za neho toto nemocenské poistenie zamestnávateľ.

Výška materského pre otca

Výška materského sa odvíja od vymeriavacieho základu poistenca, z ktorého sa platilo poistné. Zároveň sa materské vypočíta zo 75 % hrubého príjmu rodiča, z ktorého sa vyráta denný základ. Ide o vyššiu sumu, než v prípade rodičovského príspevku.

Materská pre otca je kratšia

Kým matka môže s dieťaťom ostať doma a poberať dávky 34 týždňov (matka dvojčiat a viactorčiat 43 týždňov, osamelá matka 37 týždňov), otcom je povolené zostať na materskej o šesť týždňov menej – teda 28 týždňov. Rovnaká lehota sa vzťahuje aj na všetkých ostatných poberateľov materského okrem spomínanej matky, ktorá má najdlhší nárok na poberanie dávky.

Ako vybaviť materskú – návod pre otca

Vaše prvé kroky povedú do Sociálnej poisťovne. Tam vyplníte tlačivo s názvom: Žiadosť o materské. Musí ho však vyplniť aj váš zamestnávateľ, preto sa sem s vyplneným tlačivom ešte raz vrátite.

Na pobočke Sociálnej poisťovne zároveň predložíte prehlásenie, že ste sa s matkou dieťaťa spoločne dohodli o prevzatí dieťaťa do svojej starostlivosti.

Ďalej predložíte potvrdenie z Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny, že ani jeden z rodičov nepoberá rodičovský príspevok.

Ak Sociálna poisťovňa schváli vašu materskú, máte zelenú.

Od januára 2019 platí pozitívna novinka

Od januára tohto roku si môžu rodiny, ktoré majú dve malé deti (teda takzvaný reťazový pôrod), alebo už majú jedno dieťa a druhé žena čaká, polepšiť. Pravidlá nemocenskej dávky mení novela zákona o sociálnom poistení. Po novom môžu materské dávky poberať súbežne. Matka bude na materskej s čerstvo narodeným dieťaťom a otec s tým starším. Rodiny teda budú môcť dlhšie poberať rodičovský príspevok a prilepšiť si.

Otec živnostník môže naďalej podnikať

V prípade, že podnikáte ako živnostník a rozhodnete sa ísť na materskú, máme pre vás dobrú správu. Živnostník totiž nástupom na materskú nemusí pozastaviť svoju živnosť ani ju rušiť, podnikať - zarábať môže aj naďalej a zároveň poberá aj materské.

Za obdobie materskej nie ste povinný platiť odvody do Sociálnej poisťovne.

Z materskej na rodičovskú

Muž nemá nárok len na čerpanie materskej, ale aj na čerpanie rodičovskej dovolenky. Na rodičovskú dovolenku môže nastúpiť plynule po skončení materskej. Suma dávky je v tomto prípade rovnaká ako u žien, teda 213,20 eur mesačne.

Opäť platí ohraničenie vekom, keď na rodičovskej dovolenke môžu byť do tretieho roku dieťaťa alebo v prípade zhoršeného zdravotného stavu do šiesteho roku.

Dá sa zrušiť materská dovolenka?

Ak sa otec rozhodne materskú prerušiť, môže tak urobiť kedykoľvek a vrátiť sa naspäť do práce.

Zdroj fotografie: Pixabay.com

Anketa

Podporuje štát rodičov na materskej (rodičovskej) dovolenke dostatočne?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+4
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Zmeny v druhom pilieri: Dotkla sa úprava aj vašej penzie?

15. 3. 2024 | Redakcia

Zmeny v druhom pilieri: Dotkla sa úprava aj vašej penzie?

Začiatkom roku 2024 nastali významné zmeny v niekoľkých oblastiach, vrátane druhého piliera. V dôsledku snahy o zníženie deficitu verejných financií došlo k zníženiu príspevkovej sadzby... celý článok

Nepriznali vám invalidný dôchodok, lebo nie ste dosť chorý? Ako sa brániť?

13. 3. 2024 | Barbora Magočová

Nepriznali vám invalidný dôchodok, lebo nie ste dosť chorý? Ako sa brániť?

Invalidný dôchodok môžete získať len vtedy, keď vám váš zdravotný stav značne znižuje schopnosť pracovať. Aké kritériá sa pri jeho posudzovaní v roku 2024 musia brať do úvahy? A ako... celý článok

Veľké prekvapenie pre Slovákov: Takto vyzerajú trináste dôchodky v praxi

5. 3. 2024 | Daniel Výcha

Veľké prekvapenie pre Slovákov: Takto vyzerajú trináste dôchodky v praxi

Trináste dôchodky sú neutíchajúcou témou, ktorou sa zaoberá nielen vláda, ale aj samotní dôchodcovia už niekoľko mesiacov. Minulý rok mali dôchodcovia dostať trináste dôchodky v plnej... celý článok

Komu sa oplatí ísť do predčasného dôchodku v roku 2024?

22. 2. 2024 | Daniel Výcha

Komu sa oplatí ísť do predčasného dôchodku v roku 2024?

Predčasný dôchodok láka mnohých. Má však určité obmedzenia, kvôli ktorým nemusí byť výhodný pre úplne každého. Pre ktoré skupiny ľudí sa oplatí v tomto roku ísť do predčasného dôchodku... celý článok

Zmeny v druhom pilieri: Koho sa týkajú a prečo si od roku 2024 nasporíme menej?

23. 1. 2024 | Marek Mittaš

Zmeny v druhom pilieri: Koho sa týkajú a prečo si od roku 2024 nasporíme menej?

Druhý pilier prejde v roku 2024 jednou výraznou zmenou, ktorá spôsobí, že si v ňom nasporíme menej. Od januára dôjde k trvalému zníženiu príspevkovej sadzby z 5,5 % na 4 %. Podľa vlády... celý článok